ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Συριζαίοι εναντίον πασόκων στο Κιλκίς

Eπιταχύνονται οι εξελίξεις όσον αφορά τη συζήτηση που έχει ανοίξει για τους υπέργηρους μητροπολίτες και την πίεση που ασκείται να παραιτηθούν.

Kathimerini.gr

Δώρα Αντωνίου

Eπιταχύνονται οι εξελίξεις όσον αφορά τη συζήτηση που έχει ανοίξει για τους υπέργηρους μητροπολίτες και την πίεση που ασκείται να παραιτηθούν. Επειτα από σχεδόν 50 χρόνια θητείας ως μητροπολίτης, ο Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας Τίτος παραιτήθηκε χθες από τη θέση του. Η παραίτησή του ήρθε λίγες ημέρες μετά την παραίτηση του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθιμου, που άνοιξε τη συζήτηση για τους εν ενεργεία μητροπολίτες οι οποίοι λόγω προχωρημένης ηλικίας ή σοβαρών προβλημάτων υγείας αδυνατούν να ασκήσουν τα καθήκοντά τους. Υπενθυμίζεται ότι η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) αποφάσισε πρόσφατα να συσταθεί επιτροπή που θα ασχοληθεί με το θέμα. Οι άλλοι δύο μητροπολίτες που από εκκλησιαστικούς κύκλους θεωρείται ότι εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία είναι οι Μηθύμνης Χρυσόστομος και Φλωρίνης Θεόκλητος. Στις 24 και 25 Αυγούστου θα συνεδριάσει η ΔΙΣ, που θα συζητήσει τις παραιτήσεις και αναμένεται να τις κάνει δεκτές, ώστε ακολούθως να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την πλήρωση των κενών μητροπόλεων. Η ανάδειξη των νέων μητροπολιτών θα γίνει από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, που θα συνεδριάσει στις 9 Οκτωβρίου.

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

Φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ ή το ΠΑΣΟΚ; Σκληρή αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει στο Κιλκίς έπειτα από ανακοίνωση της νομαρχιακής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, που κατηγορεί τον τοπικό γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Λάζαρο Παζαρτζικλή και τον βουλευτή Στέφανο Παραστατίδη για τη μη συγκρότηση κοινού ψηφοδελτίου για τη διεκδίκηση του δήμου. Οι συριζαίοι αποδίδουν στους πασόκους «κωλυσιεργία άνευ λόγου», «προσχηματική επίκληση των βουλευτικών εκλογών», «συνεχή αναβλητικότητα» και «παιδαριώδεις δικαιολογίες» προκειμένου να μη γίνει η αναγκαία προπαρασκευαστική συζήτηση. Η απάντηση από την πλευρά του τοπικού γραμματέα του ΠΑΣΟΚ ήρθε σε εξίσου υψηλούς τόνους. Κάνει λόγο, μεταξύ άλλων, για «τοξικό “τοπικό” θυμό» των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ «επειδή το κόμμα τους στο Κιλκίς κατάφερε να διαπρέψει, επιτυγχάνοντας το δεύτερο χειρότερο ποσοστό του πανελλαδικά μετά τη Χίο, και θεωρούν ότι γι’ αυτό ευθύνεται το ΠΑΣΟΚ και όχι οι ίδιοι».

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Στις 2 Σεπτεμβρίου, ημέρα Σάββατο, αναμένεται στην Ηλεία ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος επισκέπτεται την περιοχή κατόπιν πρόσκλησης του μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης Αθανασίου. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα αφιχθεί αεροπορικώς στο αεροδρόμιο Ανδραβίδας και θα γίνει δεκτός με τιμές αρχηγού κράτους. Στη διάρκεια της επίσκεψής του πρόκειται να αναγορευθεί επίτιμος δημότης των δήμων Ανδραβίδας – Κυλλήνης και Πύργου. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, μεταξύ άλλων, θα συμμετάσχει σε περιβαλλοντική ημερίδα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Είναι άλλωστε γνωστή η ευαισθητοποίησή του πάνω σε περιβαλλοντικά ζητήματα. Στον Πύργο θα μεταβεί και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Μεταξύ άλλων θα συζητήσουν και το θέμα της πλήρωσης της μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, για την οποία υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από πολλές πλευρές.

Ο ΤΟΠΟΣ

Στην Ανατολική Αττική ο Παναγιώτης Κόνσουλας θεωρείτο από τα ισχυρά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Ο αναπληρωτής γραμματέας τής εκεί νομαρχιακής επιτροπής του κόμματος υπέβαλε την παραίτησή του τόσο από τη θέση όσο και από το κόμμα συνολικά. Αφησε, μάλιστα, αιχμές κατά της ηγεσίας, κάνοντας λόγο για «ομάδες» και «ημετέρους» μέσα στο κόμμα. Βεβαίως, οι γνωρίζοντες τις εσωκομματικές ομαδοποιήσεις στο ΠΑΣΟΚ έσπευσαν να υπογραμμίσουν ότι ο κ. Κόνσουλας είναι στενός φίλος του Ανδρέα Λοβέρδου, τον οποίο είχε στηρίξει δυναμικά σε όλες τις εσωκομματικές μάχες. Ετσι, για πολλούς η παραίτησή του δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία αλλά ίσως η πιο λογικά αναμενόμενη εξέλιξη μετά την πρόσφατη απόφαση του ίδιου του κ. Λοβέρδου να φύγει από το ΠΑΣΟΚ.

Η ΑΤΑΚΑ

Ο σάλος που προκλήθηκε μετά την αποκάλυψη ότι υπάλληλος του Βρετανικού Μουσείου φέρεται να βρίσκεται πίσω από την κλοπή αρχαιοτήτων από τις αποθήκες του μουσείου είναι, εύλογα, μεγάλος. Το μουσείο βρέθηκε εκτεθειμένο από τις αποκαλύψεις και την παραδοχή παραβίασης της ασφάλειάς του, καθώς, όπως ανακοίνωσε, από τις αποθήκες του «χάθηκαν, εκλάπησαν ή καταστράφηκαν» εκθέματα που χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα π.Χ. έως τον 9ο αιώνα. Με ιδιαίτερα δηκτικό τρόπο σχολίασε την είδηση η αεροπορική εταιρεία Ryanair στον λογαριασμό της σε κοινωνικό δίκτυο. Ειδικότερα, στον διαδικτυακό λογαριασμό της αεροπορικής η αναπαραγωγή της σχετικής είδησης από το BBC συνοδεύτηκε με το σχόλιο «Embracing company culture», δηλαδή «Υιοθετώντας την κουλτούρα της εταιρείας». Ενα αιχμηρό υπονοούμενο για τις κατηγορίες που δέχεται το Βρετανικό Μουσείο ότι φιλοξενεί εκθέματα κλεμμένα από άλλες χώρες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Ελλάδα  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση