ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δοκιμάζοντας τις ικανότητες της νέας Macan στους τομείς των επιδόσεων και της αποδοτικότητας

Στην τελική ευθεία το αμιγώς ηλεκτρικό SUV της Porsche

Δελτίο Τύπου

  • Στην τελική ευθεία το αμιγώς ηλεκτρικό SUV της Porsche
  • Δοκιμές σε ακραίες συνθήκες
  • Πάνω από τρεισήμισι εκατομμύρια χιλιόμετρα δοκιμών μέχρι σήμερα
  • Επαλήθευση της τεχνολογίας E-Performance, της χαρακτηριστικής στρατηγικής επιδόσεων που εφαρμόζει η Porsche
  • Ισορροπία ανάμεσα στο σχεδιαστικό DNA και τη βελτιστοποιημένη αεροδυναμική

Η Porsche θέτει το πρωτότυπο της αμιγώς ηλεκτρικής Macan σε ένα απαιτητικό και εξαντλητικό πρόγραμμα δοκιμών, ώστε να προετοιμάσει το νέο μοντέλο του επιτυχημένου SUV για την επερχόμενη παγκόσμια πρεμιέρα του. Το συγκεκριμένο όχημα έχει εξελιχθεί πλήρως «από το μηδέν». Οι μηχανικοί της Porsche δεν περιορίστηκαν από τα έξοδα στη διάρκεια της εξέλιξης και των δοκιμών του οχήματος.

Στουτγάρδη. Δέκα χρόνια μετά την κυκλοφορία της, η Macan βρίσκεται στο κατώφλι μιας δεύτερης γενιάς μοντέλων, τα οποία πλέον είναι αμιγώς ηλεκτρικά. Καθώς είναι το πρώτο μοντέλο της Porsche που βασίζεται στην πλατφόρμα Premium Platform Electric (PPE), η Macan έχει εξελιχθεί πλήρως «από το μηδέν». Η διαδικασία των δοκιμών που διασφαλίζουν τον άψογο συντονισμό όλων των εξαρτημάτων και συστημάτων είναι ανάλογα σχολαστική. Η Porsche δίνει μεγάλη σημασία στις δοκιμές σε πραγματικές συνθήκες, χρησιμοποιώντας καμουφλαρισμένα πρωτότυπα. Ταυτόχρονα, οι προσομοιώσεις τόσο στον εικονικό κόσμο όσο και στην αεροδυναμική σήραγγα είναι όλο και ακριβέστερες, ενώ διαδραματίζουν όλο και μεγαλύτερο ρόλο. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν πρόκειται για την κατασκευή μιας νέας Porsche η οποία είναι όχι μόνο πιο σπορ, αλλά και πιο αποδοτική.

Αεροδυναμικός συντελεστής Cd 0,25 – σχεδιαστές και μηχανικοί αεροδυναμικής σε άμεση συνεργασία

«Όταν εξελίσσουμε ένα νέο μοντέλο, το ζητούμενο είναι πάντα τα δυναμικά χαρακτηριστικά και η ακρίβεια της οδήγησης. Αυτή είναι η Porsche. Είναι στο DNA μας. Αλλά το ζητούμενο είναι πάντα και η αποδοτικότητα. Και ο σχεδιασμός», λέει ο Jörg Kerner, Αντιπρόεδρος της Σειράς Προϊόντων Macan. Μια πρόκληση ήταν να διατηρηθεί η ταυτότητα προϊόντος της επιτυχημένης σειράς μοντέλων Macan, ενώ ταυτόχρονα να πληρούνται οι αεροδυναμικές απαιτήσεις που απαιτούνται για τη διασφάλιση υψηλής αποδοτικότητας και, ως εκ τούτου, μεγάλης αυτονομίας. Αντίστοιχα, ήταν σημαντικό να διασφαλιστεί η στενή συνεργασία μεταξύ των επικεφαλής των δύο ομάδων κατά τη διάρκεια των σταδίων εξέλιξης στο τμήμα σχεδιασμού και στο πλαίσιο των αεροδυναμικών δοκιμών στην υπερσύγχρονη αεροδυναμική σήραγγα της Porsche. «Η εύρεση της βέλτιστης σύνδεσης μεταξύ των αρχών σχεδιασμού που εφαρμόζουμε και των προδιαγραφών που μας δίνουν οι μηχανικοί αεροδυναμικής αποτελεί σίγουρα μια πρόκληση», λέει ο Peter Varga, Διευθυντής Εξωτερικού Σχεδιασμού της Style Porsche. «Συνεργαζόμαστε σε κάθε χιλιοστό του αυτοκινήτου, προκειμένου να επιτύχουμε τη βέλτιστη ισορροπία μεταξύ αισθητικής και λειτουργικότητας.»

Μέσω αυτής της ομαδικής εργασίας, η Porsche κατόρθωσε να συνδυάσει το σχεδιαστικό της DNA με την αεροδυναμική που βελτιστοποιείται προς όφελος της αυτονομίας. Αυτό επιτεύχθηκε όχι μόνο μέσω μιας εντυπωσιακής σιλουέτας, αλλά και μέσω των συστημάτων ενεργούς αεροδυναμικής Porsche Active Aerodynamics (PAA) και άλλων στοχευμένων μέτρων. «Τα ενεργά αεροδυναμικά στοιχεία συμβάλλουν στο σύνολό τους σημαντικά στην αυτονομία», λέει ο Thomas Wiegand, Διευθυντής Αεροδυναμικής και Αεροακουστικής. «Έχουμε μια αυτόματα εκτεινόμενη πίσω αεροτομή και ενεργά πτερύγια ψύξης στις μπροστινές εισαγωγές αέρα.» Υπάρχουν επίσης στοιχεία μεταβλητής γεωμετρίας στο υποδάπεδο. Το δάπεδο του οχήματος είναι επίπεδο και κλειστό όπως ενός αγωνιστικού αυτοκινήτου, ακόμη και στην περιοχή του πίσω άξονα. Τα πτερύγια που υπάρχουν εκεί είναι εύκαμπτα και εξασφαλίζουν επίσης χαμηλή αεροδυναμική αντίσταση κατά την αναπήδηση: μια καινοτόμος λύση σε συνδυασμό με τους αεροδυναμικά βελτιστοποιημένους τροχούς που είναι κλειστοί στο μεγαλύτερο μέρος τους και τα αεροδυναμικά βελτιστοποιημένα περιγράμματα των ελαστικών. Κατά τη διάρκεια της κανονικής ήρεμης οδήγησης σε έναν επαρχιακό δρόμο, η Macan αναλαμβάνει αυτόματα την ιδανική της βελτιστοποίηση. Η πίσω αεροτομή μετακινείται στη θέση eco, τα πτερύγια αέρα κλείνουν και η ανάρτηση χαμηλώνει. Σε αυτές τις συνθήκες, ο Wiegand και η ομάδα του μέτρησαν συντελεστή αεροδυναμικής 0,25 (προηγουμένως 0,35). Όλα αυτά καθιστούν τη νέα Macan ένα από τα πιο αεροδυναμικά SUV, με σημαντικό θετικό αντίκτυπο στην αποδοτικότητα. Η αυτονομία (σύμφωνα το πρότυπο WLTP) θα υπερβαίνει τα 500 km σε όλες τις εκδόσεις.

Ταχυφόρτιση έως 270 kW – για όλες τις αγορές

Οι ηλεκτροκινητήρες της νέας Macan αντλούν την ενέργειά τους από μια μπαταρία ιόντων λιθίου στο υποδάπεδο, με μικτή χωρητικότητα 100 kWh, από την οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ενεργά έως και 95 kWh. Η αρχιτεκτονική 800 Volt της πλατφόρμας PPE στη νέα Macan επιτρέπει ταχυφόρτιση υψηλής απόδοσης, η οποία δοκιμάζεται παγκοσμίως ως μέρος της διαδικασίας εξέλιξης. «Υπάρχουν διαφορετικά πρότυπα φόρτισης στις κύριες αγορές μας. Ως εκ τούτου, κύριος στόχος των δοκιμών ήταν ο έλεγχος αυτών των διαφορετικών ευρύτερων συνθηκών στις διάφορες τοποθεσίες με τα πρωτότυπά μας και η ανάλογη προσαρμογή της τεχνολογίας, όπου ήταν αναγκαίο. Η φόρτιση πρέπει απλά να λειτουργεί, οπουδήποτε και οποτεδήποτε», λέει ο Kerner. Η χωρητικότητα φόρτισης συνεχούς ρεύματος (DC) για τη νέα Macan σε σταθμούς φόρτισης 800 Volt είναι έως 270 kW. Το επίπεδο φόρτισης μπορεί να αυξηθεί από 10% σε 80% σε λιγότερο από 22 λεπτά σε σταθμούς φόρτισης 400 Volt. Ένας διακόπτης υψηλής τάσης στην μπαταρία επιτρέπει τη φόρτιση ανά συστοιχία, χωρίζοντας ουσιαστικά την μπαταρία 800 Volt σε δύο μπαταρίες, καθεμία από τις οποίες έχει ονομαστική τάση 400 Volt. Αυτό επιτρέπει ιδιαίτερα αποδοτική φόρτιση, χωρίς πρόσθετο ενισχυτή υψηλής τάσης, έως 150 kW. Η φόρτιση με εναλλασσόμενο ρεύμα μπορεί να γίνει με έως 11 kW.

Δυναμικά χαρακτηριστικά οδήγησης σε ακραίες συνθήκες

Η Porsche εξέλιξε τη νέα Macan με ιδιαίτερη έμφαση στα δυναμικά χαρακτηριστικά της οδήγησης που χαρακτηρίζουν τη μάρκα και σε μια οικεία αίσθηση του συστήματος διεύθυνσης. Αυτά τα βασικά πλεονεκτήματα της Porsche αποτελούν ιδιαίτερο σημείο εστίασης στη διάρκεια των δοκιμών. Μέσα από τα διάφορα στάδια των δοκιμών, ο στόχος είναι ο συντονισμός των νέων συστημάτων και η διασφάλιση της λειτουργικής σταθερότητας και της ομαλής λειτουργίας της αλληλεπίδρασής τους. Σε δοκιμές αντοχής, η διάρκεια ζωής ενός οχήματος προσομοιώνεται υπό το είδος των σκληρών συνθηκών λειτουργίας που αργότερα θα βιώσουν μόνο οι πελάτες στο απόλυτο όριο. Μέχρι σήμερα, τα καμουφλαρισμένα πρωτότυπα της αμιγώς ηλεκτρικής Macan έχουν ολοκληρώσει πάνω από τρεισήμισι εκατομμύρια χιλιόμετρα δοκιμών σε πίστες δοκιμών και δημόσιους δρόμους.

Για να ελεγχθεί η αλληλεπίδραση όλων των ενεργών συστημάτων οδήγησης υπό ακραίες κλιματικές και άλλες συνθήκες, τα αυτοκίνητα των δοκιμών χρησιμοποιούνται σε ολόκληρο τον κόσμο. «Καλύπτουμε όλες τις κλίμακες θερμοκρασίας. Από μείον 30 βαθμούς Κελσίου στη Σκανδιναβία έως συν 50 βαθμούς Κελσίου, όπως αυτές που αντιμετωπίσαμε στην Κοιλάδα του Θανάτου στην Καλιφόρνια», συνεχίζει ο Kerner. «Φυσικά, ένα SUV πρέπει επίσης να μπορεί να λειτουργεί σε οποιαδήποτε επιφάνεια. Γι’ αυτό οι δοκιμές μας πραγματοποιούνται όχι μόνο στους δρόμους, αλλά και εκτός δρόμου, σε χαλίκι, χιόνι και πάγο.» Η τετρακίνηση με έμφαση στους πίσω τροχούς που διαθέτει η αμιγώς ηλεκτρική Macan βρίσκεται πάντα σε οικεία εδάφη, από αυτή την άποψη. Η Porsche χρησιμοποιεί αποκλειστικά την τελευταία γενιά κινητήρων μόνιμης διέγερσης PSM στον μπροστινό και στον πίσω άξονα. Παρέχουν ισχύ υπερενίσχυσης άνω των 450 kW, προσφέρουν εξαιρετική απόδοση και επιτρέπουν τη βέλτιστη δυνατότητα αναπαραγωγής της ισχύος εξόδου. Με τη λειτουργία Launch Control, το ηλεκτρονικά ελεγχόμενο σύστημα διαχείρισης πρόσφυσης Porsche Traction Management διαχειρίζεται σε σχεδόν πραγματικό χρόνο την κατανομή ροπής που υπερβαίνει τα 1.000 Nm στο κορυφαίο μοντέλο. Για να προσφέρουν το ευρύ φάσμα μεταξύ υψηλών επιδόσεων και άνεσης για το οποίο είναι γνωστή η Macan, οι μηχανικοί εξέλιξαν το σύστημα ενεργούς Διαχείρισης Ανάρτησης Porsche (Porsche Active Suspension Management) με τεχνολογία απόσβεσης δύο βαλβίδων, αερανάρτηση, εγκάρσιο κλείδωμα πίσω άξονα και, για πρώτη φορά, σύστημα τετραδιεύθυνσης με γωνία διεύθυνσης έως και πέντε μοίρες.

Βίντεο: Ο Timo Bernhard οδηγεί το πρωτότυπο Macan

Ο οδηγός αγώνων Timo Bernhard πήρε μια γεύση από την τεχνολογία E-Performance της νέας Macan κατά τη διάρκεια οδήγησης ενός πρωτοτύπου. Σε συζητήσεις με τους ειδικούς, ο πρεσβευτής της μάρκας Porsche ενημερώθηκε για την εξέλιξη και τις δοκιμές του αμιγώς ηλεκτρικού SUV. Μπορείτε να βρείτε το συνοδευτικό βίντεο στο Porsche Newsroom: https://newsroom.porsche.com/en/2024/products/porsche-macan-pre-series-testing-34917.html

H εταιρεία A.I. Motokinisi Ltd είναι ο αποκλειστικός αντιπρόσωπος των αυτοκινήτων Porsche στην Κύπρο με εκθεσιακούς χώρους σε Λευκωσία και Λεμεσό.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Δελτίο Τύπου

Αυτοκίνηση: Τελευταία Ενημέρωση