ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Καταρρέουν οι πωλήσεις ρωσικών αυτοκινήτων

Οι πωλήσεις ρωσικών αυτοκινήτων μειώθηκαν τον περασμένο μήνα καθώς οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν για την εισβολή στην Ουκρανία έπληξαν το ρούβλι

autokinito.com.cy

autokinito.com.cy

https://autokinito.com.cy/

facebookinstagram

Γράφει ο ΜΙΛΤΟΣ ΣΟΥΤΖΙΗΣ

Οι πωλήσεις ρωσικών αυτοκινήτων μειώθηκαν τον περασμένο μήνα καθώς οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν για την εισβολή στην Ουκρανία έπληξαν το ρούβλι και πολλές παγκόσμιες εταιρείες αυτοκινήτων συμφώνησαν με το μποϊκοτάζ της χώρας, αφήνοντας τους αγοραστές αντιμέτωπους με άδειους εκθεσιακούς χώρους.

Οι πωλήσεις νέων οχημάτων μειώθηκαν κατά 60% τον Μάρτιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα στη Rolf, τη μεγαλύτερη αντιπροσωπεία της Ρωσίας, σύμφωνα με την διευθύνουσα σύμβουλο Svetlana Vinogradova, η οποία προβλέπει ότι η ζήτηση θα μειωθεί κατά το ήμισυ φέτος στο ίδιο επίπεδο με την Ισπανία, η οποία έχει το ένα τρίτο του πληθυσμού της Ρωσίας.

 H κατάρρευση των πωλήσεων αυτοκινήτων έρχεται με τους καταναλωτές να μετατοπίζουν τις δαπάνες τους σε βασικά προϊόντα καθώς προετοιμάζονται για μια ύφεση που προκάλεσε ο πόλεμος. Οι τιμές των οχημάτων αυξήθηκαν 40% τον Μάρτιο σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, ενώ οι αυτοκινητοβιομηχανίες από την Toyota έως τη Volkswagen σταμάτησαν την παραγωγή τους στη Ρωσία ως μέρος ενός άνευ προηγουμένου διεθνούς μποϊκοτάζ. Με τους αγοραστές να αντιμετωπίζουν υψηλότερες τιμές και λιγότερες επιλογές, η κυβέρνηση επιδιώκει να τονώσει την εγχώρια παραγωγή. Τα εισαγόμενα αυτοκίνητα από την Ευρώπη και την Ιαπωνία ενδέχεται να αντικατασταθούν με κινεζικά και ινδικά μοντέλα, σύμφωνα με τον Anton Shaparin, αντιπρόεδρο της Εθνικής Ένωσης Αυτοκινήτων της Ρωσία. «Πολλοί άνθρωποι λένε ότι οι Κινέζοι σύντροφοί μας δεν θα φύγουν από την αγορά μας», είπε ο Shaparin, σημειώνοντας ότι οι τιμές για τα αυτοκίνητα Haval της Great Wall Motor που συναρμολογούνται στη Ρωσία έχουν αυξηθεί κατά 50% από την εισβολή. «Φυσικά και δεν θα το κάνουν, θα αρμέξουν την αγορά μέχρι το τελευταίο ρούβλι».

Αντίθετα με τα πιο πάνω, από τη Ford Motor έως τη Honda δεν αποστέλλουν πλέον οχήματα ή ανταλλακτικά στη Ρωσία. Ο Όμιλος Renault ανέστειλε τις δραστηριότητές του στη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά του και προειδοποίησε ότι ενδέχεται να υποτιμήσει την αξία της επιχείρησής του. Η μεγάλη εξάρτηση των τοπικών αυτοκινητοβιομηχανιών από εισαγόμενα εξαρτήματα έχει επίσης οδηγήσει σε σοκ τιμών. Ο μεγαλύτερος εγχώριος παραγωγός, η AvtoVAZ που ανήκει στη Renault, αύξησε τις τιμές τρεις φορές μέχρι στιγμής φέτος. Η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της Ρωσίας δήλωσε την περασμένη εβδομάδα, οι τιμές των ξένων αυτοκινήτων αυξήθηκαν κατά 29% από την αρχή του έτους. Με νέα αυτοκίνητα που είναι δύσκολο να βρεθούν στη Ρωσία και τον επιταχυνόμενο πληθωρισμό που απειλεί να υποτιμήσει τις αποταμιεύσεις τους, ορισμένοι Ρώσοι έχουν στραφεί σε γειτονικές αγορές που παρέμειναν ανοιχτές σε αυτούς.

Οι Ρώσοι πελάτες αντιπροσώπευαν περίπου το 10% των πωλήσεων στο Autodom στην πόλη Kostanay του Καζακστάν, 180 χιλιόμετρα από τα σύνορα, σύμφωνα με τον Yevgeniy Biber, τον επικεφαλής πωλήσεων της αντιπροσωπείας. Προηγουμένως, αποτελούσαν περίπου το 1% των αγοραστών, είπε.

Ακόμη και πριν από την κρίση, η Ρωσία αντιμετώπιζε ήδη έλλειμμα νέων αυτοκινήτων λόγω διαταραχών της εφοδιαστικής αλυσίδας και καθυστερήσεων διανομής με τις οποίες αντιμετώπισε η αυτοκινητοβιομηχανία παγκοσμίως.

Οι πωλήσεις νέων ρωσικών αυτοκινήτων πέρυσι μειώθηκαν σχεδόν κατά 50 τοις εκατό από την κορύφωσή τους το 2012, καθώς η οικονομία παρέμεινε στάσιμη από την εισβολή της Κριμαίας το 2014 από την Ρωσία, με τον Μάρτιο να σημειώνει τις χειρότερες πωλήσεις των τελευταίων 15 ετών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

autokinito.com.cy

Αυτοκίνηση: Τελευταία Ενημέρωση