ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Νέα 911 Carrera GTS και 911 Carrera

Έκδοση Τ-Hybrid για σημαντικά αναβαθμισμένες επιδόσεις

Δελτίο Τύπου

  • 911 Carrera GTS: Πρωτοποριακό σύστημα κίνησης T-Hybrid μειωμένου βάρους με νέο εξακύλινδρο κινητήρα boxer 3,6 λίτρων, ηλεκτρικό υπερσυμπιεστή και ηλεκτροκινητήρα
  • Εντυπωσιακός σχεδιασμός με ενεργή αεροδυναμική
  • Πλήρως ψηφιακό κόκπιτ και εκτεταμένη συνδεσιμότητα
  • 911 Carrera με ανανεωμένο εξακύλινδρο κινητήρα boxer 3,0 λίτρων
  • Η Porsche ολοκληρώνει τα λανσαρίσματα προϊόντων της για το 2024 με την εμβληματική 911

Στουτγάρδη. Η Porsche αναβάθμισε ριζικά την 911, το εμβληματικό sport αυτοκίνητο της εταιρείας. Η νέα 911 Carrera GTS είναι η πρώτη 911 δρόμου που είναι εξοπλισμένη με ένα εξαιρετικά ελαφρύ υβριδικό σύστημα επιδόσεων. Το νέο, καινοτόμο σύστημα μετάδοσης κίνησης, με κυβισμό 3,6 λίτρων, προσφέρει σημαντικά βελτιωμένες οδηγικές επιδόσεις. Η 911 Carrera GTS Coupé επιταχύνει από τα 0 στα 100 χλμ./ώρα σε 3,0 δευτερόλεπτα, ενώ η τελική της ταχύτητα αγγίζει τα 312 χλμ./ώρα. Η 911 Carrera θα είναι διαθέσιμη και αυτή αμέσως μετά το λανσάρισμα του νέου μοντέλου. Τροφοδοτείται από έναν ελαφρώς τροποποιημένο κινητήρα boxer 3,0 λίτρων με διπλό τούρμπο, ο οποίος είναι ισχυρότερος από τον προκάτοχό του. Η νέα 911 διαθέτει επίσης ανανεωμένη σχεδίαση, καλύτερη αεροδυναμική, νέο εσωτερικό, αναβαθμισμένο βασικό εξοπλισμό και διευρυμένη συνδεσιμότητα.

Με το νέο λανσάρισμα του εμβληματικού μοντέλου της, η Porsche έχει εκσυγχρονίσει τέσσερις από τις έξι σειρές μοντέλων της σε λίγους μόνο μήνες: την Panamera, την Taycan, τη Macan και την 911. «Το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων μας είναι νεότερο από ποτέ και εξαιρετικά ελκυστικό», λέει ο διευθύνων σύμβουλος Oliver Blume. «Προσφέρει στους πελάτες μας ακόμη περισσότερες επιλογές προσαρμογής και αποκλειστικές εμπειρίες.»

Εμπνευσμένο από τον μηχανοκίνητο αθλητισμό: το καινοτόμο υβριδικό σύστημα επιδόσεων

Για τα νέα μοντέλα 911 Carrera GTS, οι μηχανικοί της Porsche χρησιμοποίησαν τη γνώση που αποκτήθηκε από τους αγώνες αυτοκινήτου ως βάση για τον σχεδιασμό του υβριδικού συστήματος. «Εξελίξαμε και δοκιμάσαμε μια μεγάλη γκάμα ιδεών και προσεγγίσεων, για να καταλήξουμε στο υβριδικό σύστημα που θα ταίριαζε απόλυτα στην 911. Το αποτέλεσμα είναι ένα μοναδικό σύστημα κίνησης που ταιριάζει στη συνολική φιλοσοφία της 911 και ενισχύει σημαντικά τις επιδόσεις της», λέει ο Frank Moser, Αντιπρόεδρος για τις σειρές μοντέλων 911 και 718.

Το ελαφρύ και ισχυρό σύστημα T-Hybrid διαθέτει έναν νέο ηλεκτρικό υπερσυμπιεστή καυσαερίων. Ένας ενσωματωμένος ηλεκτροκινητήρας, τοποθετημένος μεταξύ του συμπιεστή και της τουρμπίνας, αυξάνει στιγμιαία την ταχύτητα του υπερσυμπιεστή. Αυτό αυξάνει αμέσως την πίεση υπερπλήρωσης. Ο ηλεκτροκινητήρας στον υπερσυμπιεστή καυσαερίων λειτουργεί επίσης ως γεννήτρια. Παράγει έως και 15 ίππους ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτή η ενέργεια εξάγεται από τη ροή των καυσαερίων. Ο ηλεκτρικός υπερσυμπιεστής χωρίς βαλβίδα wastegate επιτρέπει τη χρήση μόνο ενός υπερσυμπιεστή αντί των δύο του προηγούμενου μοντέλου, γεγονός που εξασφαλίζει μια πιο δυναμική και άμεση παροχή ισχύος.

Το σύστημα μετάδοσης ισχύος περιλαμβάνει επίσης έναν σύγχρονο κινητήρα μόνιμου μαγνήτη που είναι ενσωματωμένος στο νέο, ισχυρότερο οκτατάχυτο κιβώτιο ταχυτήτων διπλού συμπλέκτη (PDK). Ακόμη και στο ρελαντί, υποστηρίζει τον κινητήρα boxer με επιπλέον ροπή κίνησης έως 150 Nm και παρέχει ενίσχυση ισχύος έως 40 kW. Η Porsche συνδυάζει και τους δύο ηλεκτροκινητήρες με μια ελαφριά και συμπαγή μπαταρία υψηλής τάσης. Αντιστοιχεί σε μέγεθος και βάρος σε μια συμβατική μπαταρία μίζας 12 volt, αλλά αποθηκεύει έως και 1,9 kWh ενέργειας (μεικτή) και λειτουργεί σε τάση 400 V. Για τη βελτιστοποίηση του συνολικού βάρους, η Porsche έχει εγκαταστήσει στο όχημα μια μπαταρία ιόντων λιθίου μειωμένου βάρους για το ηλεκτρικό σύστημα 12 V.

Η καρδιά του συστήματος κίνησης T-Hybrid είναι ένας νέος κινητήρας boxer 3,6 λίτρων. Το σύστημα υψηλής τάσης επιτρέπει στον συμπιεστή του κλιματισμού να κινείται ηλεκτρικά και, ως εκ τούτου, να μην απαιτείται κίνηση από ιμάντα. Έτσι περιορίζονται σημαντικά οι διαστάσεις του κινητήρα. Αυτό δημιουργεί χώρο πάνω από τη μονάδα ισχύος για τον αναστροφέα παλμών και τον μετατροπέα DC-DC. Η μεγαλύτερη διάμετρος των 97 mm και η αυξημένη διαδρομή των 81 mm αυξάνουν τον κυβισμό κατά 0,6 λίτρα σε σύγκριση με το προηγούμενο μοντέλο. Ο κινητήρας διαθέτει μεταβλητό έλεγχο εκκεντροφόρου VarioCam και έλεγχο βαλβίδων με βραχίονες. Διατηρεί την ιδανική αναλογία μίγματος καυσίμου και αέρα σε ολόκληρη τη χαρτογράφηση λειτουργίας  (λάμδα = 1).

Ακόμη και χωρίς ηλεκτρική υποβοήθηση, ο κινητήρας boxer αποδίδει 485 ίππους και 570 Nm ροπής. Συνολικά, η απόδοση του συστήματος αγγίζει τους 541 ίππους και τα 610 Nm. Η αύξηση ισχύος σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο φτάνει τους 61 ίππους Η νέα 911 Carrera GTS είναι επίσης ταχύτερη από την προκάτοχό της στο σπριντ έως τα 100 χλμ./ώρα, ιδιαίτερα κατά την έναρξη της επιτάχυνσης. Το αποδοτικό υβριδικό σύστημα επιδόσεων επιτυγχάνει εξαιρετικά δυναμικά χαρακτηριστικά οδήγησης, ενώ ταυτόχρονα μειώνει τις εκπομπές CO2 με σημαντικά μικρότερο επιπλέον βάρος σε σύγκριση με τα υβριδικά οχήματα τύπου plug-in. Η αύξηση βάρους σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο είναι μόλις 50 κιλά.

Η 911 Carrera εξακολουθεί να διαθέτει κινητήρα boxer 3 λίτρων με διπλή υπερπλήρωση. Αυτός ο κινητήρας, επίσης, έχει ανανεωθεί πλήρως. Μεταξύ άλλων, έχει πλέον υιοθετήσει τον εναλλάκτη αέρα-αέρα (intercooler) από τα μοντέλα Turbo, ο οποίος πλέον είναι τοποθετημένος ακριβώς κάτω από τη μάσκα του πίσω καπό, πάνω από τον κινητήρα. Οι υπερσυμπιεστές στη νέα 911 Carrera διατηρήθηκαν αποκλειστικά για τα μοντέλα GTS στον προκάτοχό της. Με αυτές τις μετατροπές, η Porsche επιτυγχάνει ταυτόχρονα μείωση των εκπομπών και αύξηση της ισχύος στους 394 ίππους, παράλληλα με μέγιστη ροπή 450 Nm. Η νέα 911 Carrera Coupé επιταχύνει από τα 0 στα 100 χλμ./ώρα σε 4,1 δευτερόλεπτα (σε 3,9 δευτερόλεπτα με το πακέτο εξοπλισμού Sport Chrono), ενώ η τελική της ταχύτητα αγγίζει τα 294 χλμ./ώρα. Σε σύγκριση με την προκάτοχό της, οι τιμές αυτές αποτελούν βελτίωση κατά 0,1 δευτερόλεπτα και 1 χλμ./ώρα αντίστοιχα.

Βελτιστοποιημένη ανάρτηση και ενεργή αεροδυναμική

Η ανάρτηση της 911 Carrera GTS έχει επίσης ανανεωθεί πλήρως. Για πρώτη φορά, το σύστημα παθητικής τετραδιεύθυνσης περιλαμβάνεται πλέον στον βασικό εξοπλισμό. Το σύστημα αυτό αυξάνει τη σταθερότητα σε υψηλές ταχύτητες και μειώνει τον κύκλο στροφής. Η Porsche έχει ενσωματώσει το σύστημα ελέγχου αντιστρεπτικής ευστάθειας Porsche Dynamic Chassis Control (PDCC) στο σύστημα  υψηλής τάσης του υβριδικού κινητήρα επιδόσεων. Αυτό επιτρέπει τη χρήση ενός ηλεκτροϋδραυλικού συστήματος ελέγχου, το οποίο καθιστά το σύστημα ακόμη πιο ευέλικτο και ακριβές. Η sport ανάρτηση με μεταβλητό σύστημα απόσβεσης (PASM) και το ύψος οδήγησης που είναι μειωμένο κατά 10 mm παρέχουν το χαρακτηριστικό κράτημα GTS.

Για τη νέα 911 διατίθενται συνολικά επτά σχέδια τροχών 19/20 ιντσών ή 20/21 ιντσών. Για πρώτη φορά στην 911 Carrera διατίθενται οι τροχοί σχεδίασης Exclusive Design με λεπίδες ανθρακονημάτων που μειώνουν τον συντελεστή οπισθέλκουσας και, ως εκ τούτου, αυξάνουν την αποδοτικότητα. Τα μοντέλα 911 Carrera GTS διαθέτουν τροχούς 21 ιντσών με πλάτος 11,5 ιντσών και ελαστικά 315/30 ZR 21 στο πίσω μέρος, ως βασικό εξοπλισμό. Μπροστά χρησιμοποιούνται ελαστικά 245/35 ZR 20 σε τροχούς 20 ιντσών, πλάτους 8,5 ιντσών. Παράλληλα με τις σημαντικά βελτιωμένες επιδόσεις, το μεγαλύτερο πλάτος των πίσω ελαστικών βελτιώνει τη δυναμική οδήγησης και την πρόσφυση της νέας 911 Carrera GTS.

Αθλητικό, βελτιστοποιημένο εξωτερικό

Η Porsche έχει βελτιστοποιήσει τον εξωτερικό σχεδιασμό της 911 με προσεκτικά στοχευμένες νέες επιλογές. Τα περισσότερα από αυτά τα μέτρα βελτιώνουν την αεροδυναμική και τις επιδόσεις αυτού του sport αυτοκινήτου. Οι αλλαγές περιλαμβάνουν νέους προφυλακτήρες, ειδικούς για το μοντέλο. Για πρώτη φορά, η Porsche ενσωμάτωσε επίσης στην 911 όλες τις λειτουργίες φωτισμού στους προβολείς LED matrix, οι οποίοι πλέον περιλαμβάνονται στον βασικό εξοπλισμό και διαθέτουν το χαρακτηριστικό γραφικό τεσσάρων σημείων. Η λύση αυτή καθιστά δυνατή την παράλειψη των μπροστινών φώτων πορείας και δημιουργεί χώρο για μεγαλύτερους αεραγωγούς ψύξης στο μπροστινό μέρος του αυτοκινήτου.

Στα μοντέλα 911 Carrera GTS, το μπροστινό μέρος διαθέτει πέντε κατακόρυφα ενεργά πτερύγια αέρα ψύξης που είναι ορατά από το εξωτερικό, καθώς και ένα ακόμα κρυφό πτερύγιο για το κλείσιμο της παράκαμψης αέρα σε κάθε πλευρά. Για πρώτη φορά στην 911, αυτά συμπληρώνονται από προσαρμοζόμενους μπροστινούς διαχύτες στο υποδάπεδο, οι οποίοι ελέγχονται μαζί με τα πτερύγια αέρα ψύξης. Αυτά τα στοιχεία κατευθύνουν τη ροή αέρα όπως απαιτείται: όταν οι απαιτήσεις ισχύος είναι ελάχιστες, τα κλειστά πτερύγια βελτιστοποιούν την αεροδυναμική. Όταν η ζήτηση ενέργειας είναι υψηλή – για παράδειγμα, σε συνθήκες πίστας – τα πτερύγια κατευθύνουν μεγάλες ποσότητες αέρα στα ψυγεία του αυτοκινήτου. Οι αισθητήρες για τα συστήματα υποβοήθησης βρίσκονται πλέον πίσω από μια γυαλιστερή επιφάνεια κάτω από την πινακίδα κυκλοφορίας.

Προαιρετικά, η Porsche προσφέρει τους νέους προβολείς με λειτουργία LED HD matrix, με περισσότερα από 32.000 σημεία φωτισμού. Η μεγάλη σκάλα υψηλής απόδοσης φωτίζει τον δρόμο σε απόσταση που υπερβαίνει τα 600 μέτρα. Προσφέρει επίσης καινοτόμες πρόσθετες λειτουργίες, όπως ένα δυναμικό φως στροφής που εξαρτάται από τον τρόπο οδήγησης, ενισχυτικό φωτισμό λωρίδας κυκλοφορίας, περιοχής εργοταξίου και κυκλοφοριακής συμφόρησης, καθώς και μια μεγάλη δέσμη που δεν «τυφλώνει» τους άλλους οδηγούς, η οποία είναι ακριβής σε επίπεδο pixel.

Η ανασχεδιασμένη λωρίδα φωτός με ενσωματωμένο τόξο και το λογότυπο «PORSCHE» κάνει το πίσω μέρος της 911 να φαίνεται βαθύτερο και φαρδύτερο. Μια επανασχεδιασμένη πίσω μάσκα με πέντε πτερύγια ανά πλευρά συνδέεται με το πίσω παράθυρο για να σχηματίσει μια γραφική μονάδα που σταδιακά «σβήνει» στην αναδιπλούμενη αεροτομή από κάτω. Η πινακίδα κυκλοφορίας είναι τοποθετημένη ψηλότερα, με έναν σαφώς διαμορφωμένο πίσω προφυλακτήρα. Τα ειδικά για το μοντέλο συστήματα εξάτμισης είναι ενσωματωμένα κομψά στα εντυπωσιακά πτερύγια του διαχύτη. Προαιρετικά διατίθεται ένα sport σύστημα εξάτμισης για τα μοντέλα 911 Carrera. Τα μοντέλα 911 Carrera GTS διαθέτουν στον βασικό τους εξοπλισμό ένα sport σύστημα εξάτμισης που χρησιμοποιείται στα μοντέλα GTS.

Ένα προαιρετικό κιτ αεροδυναμικής βελτιώνει περαιτέρω την απόδοση της 911 Coupé. Περιλαμβάνει έναν διακριτό μπροστινό προφυλακτήρα SportDesign με μια μοναδική μπροστινή αεροτομή, ασορτί πλαϊνά μαρσπιέ και μια ελαφρύτερη, σταθερή πίσω αεροτομή. Αυτά τα εξαρτήματα μειώνουν την άντωση και βελτιώνουν το κράτημα του sport αυτοκινήτου.

Πλήρως ψηφιακό κόκπιτ και εκτεταμένη συνδεσιμότητα

Στις εκδόσεις coupé, η Porsche έχει σχεδιάσει το εσωτερικό της νέας 911 ως διθέσιο στα πλαίσια της βασικής έκδοσης. Προαιρετικά διατίθεται μια διαμόρφωση 2+2 θέσεων, χωρίς επιπλέον χρέωση. Στο κόκπιτ, η Porsche συνδυάζει το γνωστό σχεδιαστικό DNA της 911 με τη σύγχρονη τεχνολογία: η φιλοσοφία ελέγχου Porsche Driver Experience εστιάζει στον άξονα του οδηγού και στον διαισθητικό, ταχύτερο χειρισμό. Τα βασικά χειριστήρια είναι τοποθετημένα απευθείας πάνω στο τιμόνι ή γύρω από αυτό. Αυτά περιλαμβάνουν τον τυπικό διακόπτη προγράμματος οδήγησης, τον ανασχεδιασμένο μοχλό λειτουργιών υποβοήθησης οδηγού και, για πρώτη φορά στην 911, ένα κουμπί εκκίνησης – στα αριστερά του τιμονιού, φυσικά. Στον αποθηκευτικό χώρο της κεντρικής κονσόλας της νέας 911 υπάρχει ένας χώρος ψύξης για smartphone, με λειτουργία επαγωγικής φόρτισης.

Για πρώτη φορά, η 911 διαθέτει έναν πλήρως ψηφιακό πίνακα οργάνων. Η κυρτή οθόνη των 12,6 ιντσών ταιριάζει κομψά στη νέα φιλοσοφία ελέγχου και ενδείξεων και μπορεί να προσαρμοστεί εκτενώς. Προσφέρει έως και επτά προβολές, συμπεριλαμβανομένης μιας αποκλειστικής κλασικής οθόνης εμπνευσμένης από τον παραδοσιακό σχεδιασμό καντράν της Porsche, με πέντε κυλίνδρους που περιλαμβάνουν και ένα κεντρικό στροφόμετρο.

Το σύστημα Διαχείρισης Επικοινωνιών Porsche (PCM) εξακολουθεί να λειτουργεί μέσω της κεντρικής οθόνης υψηλής ανάλυσης 10,9 ιντσών. Ωστόσο, η προσαρμοστικότητα των προγραμμάτων οδήγησης και η λειτουργία των συστημάτων υποβοήθησης του οδηγού έχουν βελτιωθεί σημαντικά. Η αναβαθμισμένη 911 διαθέτει επίσης νέα χαρακτηριστικά συνδεσιμότητας. Ένας κωδικός QR απλοποιεί σημαντικά τη διαδικασία σύνδεσης στο σύστημα PCM, χρησιμοποιώντας το Porsche ID. Το Apple CarPlay® είναι βαθύτερα ενσωματωμένο στο αυτοκίνητο. Εάν είναι επιθυμητό, εμφανίζει πληροφορίες στον πίνακα οργάνων και επιτρέπει τον χειρισμό των λειτουργιών του οχήματος απευθείας στο οικοσύστημα Apple®, για παράδειγμα μέσω του φωνητικού βοηθού Siri®. Για πρώτη φορά, η ροή βίντεο επίσης διατίθεται προαιρετικά με το όχημα σταθμευμένο. Εφαρμογές όπως το Spotify® και το Apple Music® μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εγγενείς εφαρμογές στο PCM, χωρίς συνδεδεμένο smartphone.

H εταιρεία A.I. Motokinisi Ltd είναι ο αποκλειστικός αντιπρόσωπος των αυτοκινήτων Porsche στην Κύπρο με εκθεσιακούς χώρους σε Λευκωσία και Λεμεσό

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Δελτίο Τύπου

Αυτοκίνηση: Τελευταία Ενημέρωση