ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Seat 127 και Seat Ibiza με πενήντα χρόνια διαφορά

autokinito.com.cy

autokinito.com.cy

https://autokinito.com.cy/

facebookinstagram

Και όμως, το Ibiza είναι ο απόγονος του Seat 127. Ένα εμβληματικό μοντέλο για τη Seat, καθώς έκανε προσιτή στο ευρύ κοινό τη μετακίνηση με αυτοκίνητο τη δεκαετία του 70’. Κάτι που φαίνεται από τα 1,3 εκατομμύρια μοντέλα που πωλήθηκαν για να του δώσουν τον τίτλο του best-seller μοντέλου της Seat από το 1972 όταν πρωτοπαρουσιάστηκε.

Μετά από πέντε δεκαετίες συναντά το διάδοχο του, το Ibiza, με το οποίο έχουν σίγουρα πολλές διαφορές αλλά και ομοιότητες. Το Ibiza κατάφερε να κλέψει από το Seat 127 το τίτλο του εμπορικότερου μοντέλου, καθώς συνολικά οι πέντε γενιές του έχουν φέρει στην εταιρεία πάνω από έξι εκατομμύρια πωλήσεις.

Και τα δύο μοντέλα όμως αποτέλεσαν σημείο αναφοράς στην κατηγορία τους σε ότι αφορά την τεχνολογία, τη σχεδίαση και την ασφάλεια. Σαφέστατα το σύγχρονο Ibiza δείχνει αρκετά πιο μεγάλο πλάι στο λιλιπούτειο Seat 127. Οι ευθείες γραμμές του Seat 127 έρχονται σε αντίθεση με τις καμπύλες και τη δυναμική σχεδίαση του Ibiza. Οι τροχοί των 13 ιντσών του Seat 127 δείχνουν αρκετά μικροί μπροστά στις 18αρες ζάντες του Ibiza.

To πεντάθυρο αμάξωμα του Ibiza είναι σίγουρα πιο πρακτικό από του Seat 127, το οποίο όμως χάρη στην έξυπνη σχεδίαση του το 80% της καμπίνας του ήταν εκμεταλλεύσιμο για τους επιβάτες. Από το σπαρτιάτικο εσωτερικό του Seat 127 περνάμε στα ενδότερα του Ibiza όπου συναντάμε ψηφιακό πίνακα οργάνων και κεντρική οθόνη αφής 9,2 ιντσών. Παρατηρήστε επίσης το φαρδύ ορθογώνιο παρμπρίζ του Seat 127, το οποίο ενίσχυε την ορατότητα του οδηγού και έφερνε άπλετο φως μέσα στην καμπίνα.

Στην προκειμένη περίπτωση και τα δυο είναι βαμμένα με κόκκινη απόχρωση. Αξίζει να αναφέρουμε στο σημείο αυτό ότι το Seat 127 προσφέρονταν σε πέντε αποχρώσεις, ενώ η παλέτα του Ibiza περιλαμβάνει συνολικά εννέα αποχρώσεις. Το Seat 127 καινοτόμησε με τα τετράγωνα, αντί για στρογγυλά όπως συνηθίζονταν τότε, εμπρός φωτιστικά του σώματα που προσέφεραν καλύτερο φωτισμό τα βράδια. Τo Ibiza πλέον με τα Full Led φώτα του κάνει τη νύχτα-μέρα.

Ειδική μνεία αξίζει στο γεγονός ότι το Seat 127 ήταν το πρώτο μοντέλο της ισπανικής εταιρεία με ζώνες ασφαλείας τριών σημείων, αλλά και το πρώτο με κίνηση στους μπροστινούς τροχούς, επομένως ήταν πιο ασφαλές και εύκολο στην οδήγηση. Προφανώς δε μπορεί να υπάρξει μέτρο σύγκρισης με το προηγμένα συστήματα ασφαλείας που ενσωματώνει το Ibiza, όπως για παράδειγμα, το Adaptive Cruise Control, η αναγνώριση οδικής σήμανσης, η υποβοήθηση παραμονής του οχήματος εντός της λωρίδας κυκλοφορίας και η αναγνώριση κόπωσης του οδηγού.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

autokinito.com.cy

Αυτοκίνηση: Τελευταία Ενημέρωση