ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Αντιπραξικόπημα» στην Open AI; Προσπάθεια επαναφοράς του Σαμ Αλτμαν ως CEO

Επενδυτές όπως οι Thrive Capital, Tiger Global, Sequoia Capital και η Microsoft επιθυμούν να επανέλθει ο Αλτμαν, ο οποίος εκδιώχθηκε το βράδυ της Παρασκευής

Οι επενδυτές της OpenAI προσπαθούν να απαλλάξουν από τα καθήκοντα του το διοικητικό συμβούλιο της νεοφυούς εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης και να επαναφέρουν τον Σαμ Άλτμαν στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου σε ένα «θεαματικό αντιπραξικόπημα» όπως αναφέρουν οι FT.

Μια ομάδα επενδυτών, μεταξύ των οποίων η Microsoft και εξέχουσες εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων, μαζί με εργαζόμενους στην εταιρεία, διερευνούσαν τις επιλογές για την επίλυση της κρίσης, σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας.

Αυτές περιλαμβάνουν την απομάκρυνση του διοικητικού συμβουλίου της μη κερδοσκοπικής εταιρείας που εποπτεύει την OpenAI και την επαναφορά των Αλτμαν, ο οποίος εκδιώχθηκε από τη μητρική εταιρεία ChatGPT την Παρασκευή, και Γκρέγκ Μπρόκμαν, ο οποίος παραιτήθηκε από την εταιρεία λίγες ώρες αργότερα, προκαλώντας σοκ στη Silicon Valley.

«Η αποχώρηση του κ. Άλτμαν έρχεται κατόπιν μιας σχετικής έρευνας του διοικητικού συμβουλίου το οποίο συμπέρανε ότι εκείνος δεν ήταν πάντοτε ειλικρινής στις επικοινωνίες του με το συμβούλιο, γεγονός που δυσχεραίνει την ικανότητά του να ασκεί τις αρμοδιότητές του» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Το διοικητικό συμβούλιο δεν έχει πλέον εμπιστοσύνη στη δυνατότητα του Άλτμαν να συνεχίσει να ηγείται της OpenAI», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Αλτμαν έγραψε στο Χ «Αγαπώ την ομάδα της Open AI τόσο πολύ». Μέσα σε μια ώρα εκατοντάδες υπάλληλοι – μεταξύ των οποίων η προσωρινή διευθύνουσα σύμβουλος Μίρα Μουράτι και ο είχαν κάνει like ή αναδημοσιεύσει το tweet.

Σημαντικοί επενδυτές της OpenAI, συμπεριλαμβανομένων των Thrive Capital, Tiger Global και Sequoia Capital, ήρθαν σε επαφή με τη Microsoft και με τον Αλτμαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου για να διερευνήσουν τις κινήσεις τους.

Ενας κορυφαίος επενδυτής της OpenAI εξέφρασε την βεβαιότητα ότι το διοικητικό συμβούλιο δεν θα βρίσκεται στην θέση του μέχρι το βράδυ της Κυριακής. Οι επενδυτές ελπίζουν ότι ο Αλτμαν θα επιστρέψει σε μια εταιρεία «που ήταν το έργο της ζωής του» και ότι η Μίρα Μουράτι, η οποία προήχθη από διευθύντρια τεχνολογίας σε προσωρινή διευθύνουσα σύμβουλο την Παρασκευή, θα παραμείνει στην εταιρεία.

«Οι επενδυτές και οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να εγκαταλείψουν την εταιρεία σε μια προσπάθεια να αναγκάσουν το διοικητικό συμβούλιο να επαναφέρει τον Αλτμαν», αναφέρουν οι FT. Το σχέδιο πώλησης μετοχών των εργαζομένων αξίας έως και 1 δισ. δολαρίων, το οποίο πλησίαζε στην ολοκλήρωσή του, βρίσκεται επίσης σε κίνδυνο ως αποτέλεσμα της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί.

Η αιφνίδια απόφαση του διοικητικού συμβουλίου να απομακρύνει τον Αλτμαν και να υποβιβάσει τον Μπροκμαν την Παρασκευή έχει τραβήξει την προσοχή στην ασυνήθιστη εταιρική δομή της ΟpenAI.

Σε αντίθεση με μια κανονική εταιρεία, το διοικητικό συμβούλιο της OpenAI δεσμεύεται από ένα καταστατικό που υπόσχεται να διασφαλίσει ότι η τεχνητή νοημοσύνη αναπτύσσεται προς όφελος όλης της ανθρωπότητας.

Το διοικητικό συμβούλιο περιλαμβάνει τον επικεφαλής επιστήμονα της OpenAI Ιλία Σουτσκέβερ μαζί με τους ανεξάρτητους διευθυντές Ανταμ Ντι Αντζελο, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Quora, την επιχειρηματία τεχνολογίας Τάσα Μακόλι και την Χέλεν Τόρνερ από το Georgetown Center for Security and Emerging Technology.

Πηγή: FT

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση