ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το τηλεσκόπιο James Webb καταγράφει την εικόνα του πιο μακρινού αστεριού που έχει δει ποτέ

Οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι το Earendel βρίσκεται επί του παρόντος 28 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά

Kathimerini.gr

Οι αστρονόμοι χρησιμοποίησαν το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb για να παρατηρήσουν το Earendel, το πιο μακρινό αστέρι που έχει εντοπιστεί ποτέ.

Το Earendel είναι τόσο απόμακρο που το φως των αστεριών που έβλεπε το τηλεσκόπιο Webb εκπέμπεται μέσα στα πρώτα δισεκατομμύρια χρόνια του σύμπαντος. Το σύμπαν υπολογίζεται ότι είναι περίπου 13,8 δισεκατομμυρίων ετών.

Προηγούμενες εκτιμήσεις υποδηλώνουν ότι το αστέρι απέχει 12,9 δισεκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη, αλλά δεδομένης της διαστολής του σύμπαντος και του χρόνου που έχει ταξιδέψει το φως για να φτάσει στη Γη, οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι το Earendel βρίσκεται επί του παρόντος 28 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά.

Το όνομα του αστεριού προέρχεται από λέξεις της παλιάς αγγλικής γλώσσας που σημαίνουν «πρωινό αστέρι» ή «ανατέλλον φως». Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble εντόπισε για πρώτη φορά το Earendel το 2022.

Το Earendel είναι ένα τεράστιο αστέρι τύπου Β περίπου 1 εκατομμύριο φορές πιο φωτεινό από τον ήλιο μας και περισσότερο από δύο φορές πιο θερμό.

Στο διεθνές πρόγραμμα για το James Webb ηγείται η NASA με εταίρους την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία και την Καναδική Διαστημική Υπηρεσία. Σε αυτό τον ένα χρόνο, το τηλεσκόπιο έχει ανακαλύψει μερικούς από τους πρώτους γαλαξίες που έχουν παρατηρηθεί ποτέ, έχει δώσει την πιο λεπτομερή εικόνα από τις ατμόσφαιρες των πλανητών εκτός του ηλιακού μας συστήματος και έχει καταγράψει νέες οπτικές γωνίες για τους πλανήτες εντός του ηλιακού μας συστήματος.

Mε πληροφορίες από CNN, ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση