ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Anime ταινία για την πρώτη προσγείωση στο φεγγάρι

Στριμάρεται αυτή την περίοδο στο Netflix

must.com.cy

Πάρις Δημητριάδης

Η κοσμοϊστορική πρώτη επιτυχημένη αποστολή στο φεγγάρι που είχε πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι του 1969 παρουσιάζεται με έναν ευφάνταστο και μοναδικό τρόπο στη φετινή ταινία Apollo 10 ½: A Space Age Childhood που έκανε το ντεμπούτο της πρόσφατα στο Νetflix.

Η ταινία έχει βασιστεί σε αυτοβιογραφικά στοιχεία του ίδιου του δημιουργού της ταινίας, αφού όταν το πασίγνωστο ομώνυμο διαστημόπλοιο είχε προσγειωθεί στο φεγγάρι, ο σκηνοθέτης Richard Linklater ήταν 9 ετών παιδί που μεγάλωνε στην πολιτεία του Τέξας. Έζησε δηλαδή σε μια εποχή αλλά και σε μια περιοχή όπου τα γεγονότα γύρω από τη διαστημική εκείνη αποστολή είχαν σχεδόν μονοπωλήσει το ενδιαφέρον της τότε τηλεόρασης αλλά και της ευρύτερης αμερικανικής κοινωνίας.

Πέρα από τη βιωματική οπτική του σκηνοθέτη, η ταινία αφηγείται τη γνωστή ιστορία και μέσω της φερόμενης άποψης του πρωταγωνιστή αστροναύτη και των τεκταινομένων μέσα στην αίθουσα του mission control. Εκτός από την εξωκοσμική περιπέτεια που έχει βασιστεί φυσικά σε πραγματικά γεγονότα η ταινία λειτουργεί επιπλέον και ως ένας κοινωνικός σχολιασμός απέναντι στην αμερικανική κοινωνία και πολιτεία της τότε εποχής.

Όπως έχει δημοσιευτεί σε review της ταινίας στη Guardian, το Apollo 10 ½: A Space Age Childhood είναι μία απόπειρα καταγραφής του κοινωνικού πορτραίτου της κοινωνίας του Τέξας στα τέλη της δεκαετίας του 60’, με το σενάριο να ελίσσεται μεταξύ της διαστημικής κούρσας και το φούντωμα των συζητήσεων για την υγεία και την ασφάλεια των αστροναυτών μέχρι την εμφάνιση του snack food packaging καθώς και της ανερχόμενης κουλτούρας των χίπηδων.

Ο Richard Linklater είναι στο μεταξύ ο δημιουργός του περίφημου Waking Life που όταν είχε προβληθεί πριν από περίπου δέκα χρόνια είχε προκαλέσει μεγάλη αίσθηση.

Η νέα anime αυτή ταινία στριμάρεται στο Netflix

Πρωταγωνιστούν οι Glen Powell, Jack Black, Zachary Levi και Josh Wiggins.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Good Life: Τελευταία Ενημέρωση