ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 21:32
 

Ένα μικρό εστιατόριο στη Νότια Αφρική, το καλύτερο του κόσμου (βίντεο)

Από τα World Restaurant Awards, έναν νέο θεσμό που στοχεύει στην προώθηση της διαφορετικότητας της διεθνούς γαστρονομίας.

Newsroom Κ/ ΑΜΠΕ

To Wolfgat, ένα μικρό εστιατόριο σε μια απομακρυσμένη γωνιά της Νότιας Αφρικής ανακηρύχθηκε στο Παρίσι «εστιατόριο της χρονιάς» από τα World Restaurant Awards, ένας νέος θεσμός που στοχεύει στην προώθηση της διαφορετικότητας της διεθνούς γαστρονομίας.

Το Wolfgat, του οποίου το προσωπικό που αποτελείται κυρίως από γυναίκες, δεν έχει καμιά επίσημη επαγγελματική κατάρτιση - άνοιξε τις πύλες του πριν από δύο χρόνια σε μια παλιά εξοχική έπαυλη 130 ετών μέσα σε σπηλιά στην ακτή του Πάτερνοστερ, ενός από τα παλαιότερα ψαροχώρια της Δυτικής Ακτής, 150 χλμ. από το Κέιπ Τάουν.

Το εστιατόριο βρίσκεται σε μια ειδυλλιακή ακτή, πλούσια σε μύδια, στρείδια, αρωματικά φυτά και χόρτα που ευδοκιμούν στις αμμοθίνες της όπως αγριόσκορδο, σπανάκι και γηγενή φυτά.

Βραβεύτηκε επίσης στην κατηγορία «προορισμός εκτός χάρτη» (εκτός των μεγάλων τουριστικών διαδρομών).

Το εστιατόριο είναι τόσο μικρό που μπορεί να δεχτεί μέχρι και 20 πελάτες ταυτόχρονα. Ο 38χρονος σεφ Κόμπους Βαν ντερ Μέρβε, ωθεί στα άκρα τη δυναμική των τοπικών προϊόντων και παρασκευάζει ο ίδιος το ψωμί του και το βούτυρό του. Πρώην δημοσιογράφος, ο Κόμπους Βαν ντερ Μέρβε που άρχισε να μαγειρεύει στα 30 του, δήλωσε ότι η φιλοσοφία του είναι να «παρεμβαίνει όσο το δυνατόν λιγότερο στα τοπικά προϊόντα και να τα σερβίρει στη γνήσια μορφή τους, αμαγείρευτα, ακατέργαστα».

Το μενού γευσιγνωσίας περιλαμβάνει επτά πιάτα και στοιχίζει ποσό αντίστοιχο των 53 ευρώ.

Η επιτροπή των World Restaurant Awards έκανε την επιλογή της ανάμεσα σε 36 χώρες, από την Αυστραλία έως τη Ζιμπάμπουε - και όρισε έναν νικητή σε καθεμιά από τις 18 κατηγορίες των βραβείων, ανάμεσα στις οποίες είναι η «σπιτική σπεσιαλιτέ» ή «χωρίς κράτηση» (από το street food έως την κοσμοπολίτικη κουζίνα που συνδυάζει ποικιλία γαστρονομικών στοιχείων και παραδόσεων σε ένα πιάτο, για πιο χαμηλούς προϋπολογισμούς) ή άλλες δευτερεύουσες κατηγορίες όπως ο «σεφ της χρονιάς χωρίς τατουάζ» στην οποία βραβεύτηκε ο Γάλλος Αλέν Ντυκάς, ο μεγάλος πολυβραβευμένος σεφ.

Στη χθεσινοβραδινή τελετή βραβεύτηκαν επίσης δύο γαλλικά εστιατόρια: Le Clarence (βραβευμένο με δύο αστέρια Michelin) που βρίσκεται μέσα σε πολυτελές ξενοδοχείο στο 8ο διαμέρισμα του Παρισιού, στην κατηγορία "πρωτότυπη προσέγγιση", και το La Mere Brazier (βραβευμένο με δύο αστέρια Μισελέν), που ιδρύθηκε το 1921 στη Λιόν από τη μαγείρισσα Εζενί Μπραζιέ που είχε εκπαιδεύσει τον Πολ Μποκύς, ως "διαχρονικό κλασικό".

Ο σεφ Αλέν Πασάρ (έχει τιμηθεί με τρία αστέρια Μισελέν) βραβεύτηκε για τον λογαριασμό του στο Instagram που αναδείχθηκε ο καλύτερος της χρονιάς.

Το εστιατόριο Mocoto με σπεσιαλιτέ που βασίζονται στη μανιόκα στο Σάο Πάουλο της Βραζιλίας, μακριά από τις τουριστικές περιοχές, αναδείχτηκε το καλύτερο στην κατηγορία «χωρίς κράτηση».

Καλύτερο εστιατόριο για την «καινοτομία της χρονιάς» αναδείχθηκε το Inua που άνοιξε στην Ιαπωνία ο Τόμας Φρέμπελ, πρώην υπεύθυνος της ομάδας έρευνας και ανάπτυξης του Noma.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΑΜΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Αναμένουν ηχηρό παρών από Τουρκοκύπριους

«Το ΑΚΕΛ με προδοτικο τροπο χρησιμοποιηται ως δουρειος ιππος των τουρκων για να μπουν στην ευρωπη να ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  07:38

Αναμένουν ηχηρό παρών από Τουρκοκύπριους

«Δυστυχως το ΑΚΕΛ, με ακομη μια προδοσια, βαζει τους τουρκους συνιδιοκτητες, χωρις λυση, στην ελευθερη ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  07:36

Αναμένουν ηχηρό παρών από Τουρκοκύπριους

«Δυστυχως το ΑΚΕΛ, με ακομη μια προδοσια, βαζει τους τουρκους συνιδιοκτητες, χωρις λυση, στην ελευθερη ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  07:35

Ολοταχώς σε ύφεση οδεύει η Τουρκία

«Κάποιος κάποτε είπε στον σουλτάνο της Τουρκίας, `έσσεται ήμαρ`! Θα πρέπει κάποιος να του εξηγήσει ...»
ΑΚΑ  |  20:40

Εστιατόρια: Τελευταία Ενημέρωση

Ο χώρος διαθέτει λιγοστά τραπεζάκια μέσα για να καθίσετε και να απολαύσετε τις δημιουργίες τους αλλά και μια εξωτερική χαλαρή αυλή.

Roll it up ice cream / Sweet Tooth

Το παγωτό φτιάχνεται μπροστά σας με τον παρασκευαστή του παγωτού να χρησιμοποιεί μία σπάτουλα με την οποία ξύνει την επιφάνεια ...
Newsroom K
 |  ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ
Εκτός από τις υπέροχες ασιατικές γεύσεις, τα πρωινά προσφέρει επιλογές προγεύματος και brunch.

Akakiko / Asian

Εδώ θα απολαύσετε εξαιρετικές γεύσεις από sushi, sashimi, ποικιλία από ζεστά πιάτα με κάθε είδος ψαρικών, θαλασσινών, κρεατικών ...
Newsroom K
 |  ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ
Προσφέρει από νωρίς το πρωί καφέδες, σνακ, brunch επιλογές, μπέργκερ και πίτσες

Garden Lounge Cafe

Αναμφισβήτητα, η περιποιημένη αυλή του είναι αυτή που κάνει τη διαφορά στον χώρο και θα σάς προσφέρει ένα καταφύγιο ηρεμίας ...
Newsroom K
 |  ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ
Μικρός, περιποιημένος χώρος με κλασική και απλή διακόσμηση

Boston / Σουβλάκι

Εδώ θα έρθετε και θα βρείτε ποιοτικό χοιρινό σουβλάκι, συκωτάκι βοδινό, μπριζόλα, παϊδάκια και σπιτικά μπιφτέκια
Newsroom K
 |  ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ
X