ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Φασόλια γίγαντες

Συνταγή της Αθηνάς Λοϊζίδου

Newsroom K

Όπως για όλα τα όσπρια έτσι και για τους γίγαντες θα πρέπει να ακολουθήσετε την απαιτούμενη προετοιμασία-διαδικασία μαγειρέματος. Η διαφορά με τις συνταγές μου για ρεβίθια και φασόλια γιαχνί είναι ότι οι γίγαντες πρέπει να είναι ακόμα πιο μαλακοί πριν τους βάλουμε στον φούρνο για να ψηθούν με τα λαχανικά και τη σος ντομάτας. Για να το πετύχουμε αυτό, πρέπει να φουσκώσουμε τους ξερούς γίγαντες σε νερό απ’ την προηγούμενη μέρα και μετά να τους κοχλάσουμε να μαλακώσουν, αν προλάβουμε, ή να τους ψήσουμε στη χύτρα ταχύτητας για μία ώρα να μαλακώσουν και να είναι έτοιμοι για τον φούρνο. Δυστυχώς, είναι αρκετός ο χρόνος που απαιτείται αλλά είναι απαραίτητος προκειμένου να μαλακώσουν. Στο σημείο αυτό, είναι πολύ σημαντικό να σιγουρευτείτε ότι όντως είναι ψημένοι οι γίγαντες, γιατί όταν τους βάλετε στον φούρνο δεν θα ψηθούν περισσότερο, αλλά μόνο θα βελτιωθούν γευστικά.

 

Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο

Χρόνος ετοιμασίας: 10΄

Χρόνος ψησίματος: 2½ ώρες

 

290 θερμίδες ανά μερίδες

Θα χρειαστούμε ένα μεγάλο πυρέξ

 

Για 4 μερίδες

Υλικά

250 γρ. φασόλια γίγαντες

250 γρ. καρότο καθαρισμένο και κομμένο σε φέτες (½ εκατοστό η καθεμία)

200 γρ. σέλινο κομμένο σε κομματάκια (3 εκατοστά το κάθε κομμάτι)

 

Για τη σος

20 ml ελαιόλαδο

600 γρ. ντομάτες κομμένες σε κομμάτια

45 γρ. ντοματοπελτέ

1 κουταλάκι ζωμός λαχανικών σε σκόνη

240 ml νερό

Αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση

1. Ξεπλένουμε καλά τα φασόλια γίγαντες και τους ρίχνουμε στη χύτρα ταχύτητας με μπόλικο κρύο νερό. Ψήνουμε για μία ώρα απ’ την ώρα που η χύτρα θ’ αρχίσει να μαγειρεύει σε πίεση. Στραγγίζουμε και ελέγχουμε ότι οι γίγαντες είναι μαλακοί και ψημένοι.

2. Σ’ ένα δυνατό μπλέντερ ή στο πολυμίξερ ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τις ντομάτες, τον ντοματοπελτέ, το αλάτι, το πιπέρι, τον ζωμό και το νερό. Κτυπάμε μέχρι να θρυμματιστούν εντελώς οι ντομάτες. Ρίχνουμε το μείγμα στο πυρέξ με τα φασόλια, τα καρότα και το σέλινο.

3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C , καλύπτουμε το πυρέξ με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 1½ ώρα. Τα τελευταία 15 λεπτά ψησίματος ξεσκεπάζουμε τους γίγαντες και ψήνουμε με το πυρέξ ακάλυπτο. Σερβίρουμε με σαλάτα, ψωμί χωριάτικο και τόνο, αν θέλουμε.

Για περισσότερες συνταγές μπείτε στo Athena's Recipes

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Τουρκία: Έξι στελέχη της Cumhuriyet επέστρεψαν στην φυλακή

«Tουρκία, μια χώρα για ................»
ΑΚΑ  |  09:24

Στενεύει ο κλοιός για Ιωνά και Αρχηγό

«Ώρα να πάτε σπίτι σας! Έστω και να ευθύνεστε μόνο 10% για την τραγωδία, πάλιν θα πρέπει από αξιοπρέπεια ...»
ΑΚΑ  |  09:22

Αυξήθηκε σημαντικά η βιομηχανική παραγωγή

«Προσφέρω 2% αξιόπιστο δάνειο σήμερα επικοινωνήστε με selsumat@gmail.com »
selsumat@gmail.com  |  04:59

Εστιατόρια: Τελευταία Ενημέρωση

Στη Λεμεσό, στην πλατεία του μεσαιωνικού κάστρου, ένα εστιατόριο διακοσμημένο σε λιτό και σύγχρονο ύφος

Yabashi Asian Fusion

Η κουζίνα του Yabashi περιλαμβάνει ένα συνονθύλευμα γεύσεων μεταξύ των οποίων θα διακρίνετε κινέζικες, ταϊλανδέζικες, ιαπωνικές ...
Newsroom K
 |  ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ
Στο μενού του θα βρείτε σαλάτες, black angus και veal steak, φιλέτα black angus αλλά και κλασικές επιλογές

Minotavros / Εστιατόριο

Ο χώρος ευρύχωρος με μεγάλη βεράντα έξω και απλή διακόσμηση με έντονο το ξύλο και τον χαμηλό φωτισμό
Newsroom K
 |  ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ
Το trend αυτό που έγινε τρόπος ζωής τα σαββατοκύριακά μας ενσωματώνεται στα κυπριακά δεδομένα

Brunch στο Χωριό

5 μέρη στα οποία θα φάτε εξαιρετικό brunch δίνοντάς σας μια ξεχωριστή γαστρονομική εμπειρία βασισμένη σε παραδοσιακές γεύσεις ...
Newsroom K
 |  ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ
Η διακόσμησή του παντρεύει την κλασική ομορφιά του κτηρίου με την πιο ποπ, fashion εκδοχή με έντονα τα ροζ και μπλε χρώματα

G. Bar / Cafe

Συνδυάζει αρμονικά 3 διαφορετικά concepts όπως υπηρεσίες ομορφιάς (νύχια, μαλλιά, μακιγιάζ), café αλλά και χώρο όπου διεξάγονται ...
Newsroom K
 |  ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ
Παραμένει αφοσιωμένο στην ποιότητα, τις παραδοσιακές συνταγές και τα αγνά υλικά.

Ariston / Sweet Tooth

Πέρα από τα λουκούμια γάμου θα βρεις εντυπωσιακές τρισδιάστατες τούρτες, γλυκά και κεραστικά που βάζουν σε πειρασμό να θές ...
Newsroom K
 |  ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ
Ένας μεγάλος χώρος, στο κέντρο της Λευκωσίας, με vintage American style διακόσμηση και μπιλιάρδο

Baristic / All day bar

Στο μενού του θα βρείτε διεθνείς επιλογές όπως steak burger, grand μπριζόλα, baristic burger
Newsroom K
 |  ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ
Στο μενού τους θα βρείτε διάφορες γευστικές επιλογές με περίεργες ονομασίες όπως ταραντούλα veggie burgers, hotdogs σαν κομμένα δάχτυλα

Atmozfear / Lounge Bar

Με διακόσμηση που κόβει την ανάσα να παραπέμπει σε νεκροταφείο και με το συναίσθημα του φόβου να επικρατεί
Newsroom K
 |  ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ
Το μενού περιλαμβάνει μεταξύ άλλων 34 διαφορετικά είδη γαλλικών γλυκών, χειροποίητα ψωμιά και μπαγκέτες

Paul / Φούρνος-Cafe

127 χρόνια εμπειρίας στεγάστηκαν στο ανακαινισμένο food hall του mall of Cyprus με διακόσμηση που θυμίζει γαλλικό μπιστρό. ...
Newsroom K
 |  ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ
X