ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ρυάκια, δάσος και λαϊκή αρχιτεκτονική

Πρόταση για χειμωνιάτικη εκδρομή στον Παλιόμυλο

must.com.cy

Πάρις Δημητριάδης

Στις ψηλότερες βουνοκορφές του νησιού, ανάμεσα στο γνωστό μοναστήρι της Τροοδίτισσας, στο ψηλότερο χωριό, τον Πρόδρομο και μερικά μόνο χιλιόμετρα δυτικότερα από τη Χιονίστρα, βρίσκεται ένα μικρό και άγνωστο για πολλούς χωριό, με την ονομασία Παλιόμυλος.

Σε υψόμετρο 1040 μέτρων, το χωριό, που διοικητικά υπάγεται στη περιφέρεια της Μαραθάσας, αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα λαικής βουνίσιας αρχιτεκτονικής ενώ έντονο είναι το υγρό στοιχείο, καθώς από την περιοχή περνούν πολλά μικρά ρυάκια που αποτελούν ουσιαστικά παρακλάδια του μεγαλύτερου ποταμού Διαρίζου.

Ο Παλιόμυλος, που σύμφωνα με την παράδοση, έλκει την ονομασία του από έναν πολύ παλιό νερόμυλο που υπήρχε στην τοποθεσία προτού καν δημιουργηθεί ο οικισμός, βρίσκεται σε απόσταση 42 χιλιόμετρων από την πόλη της Λεμεσού.

Λόγω του ότι δεν υπάρχουν αναφορές για οικισμό ούτε στην αρχαιότητα ούτε και στα μεσαιωνικά χρόνια, θεωρείται ότι πρόκειται για ένα από τα νεότερα χωριά της Κύπρου, με τις απαρχές της ιστορίας του να εντοπίζονται την εποχή των Οθωμανών.

Πέραν από το πλούσιο δάσος που περιτριγυρίζει τον οικισμό και την παραδοσιακή του αρχιτεκτονική, σημείο αναφοράς αποτελεί αναμφίβολα η μικρή και ξυλοσκέπαστη εκκλησία του Τιμίου Σταυρού που κοσμείται από τοιχογραφίες που χρονολογούνται στον 17ο αιώνα. Ο ιστορικός πυρήνας του χωριού οικοδομήθηκε γύρω από την εκκλησία και αποτελεί επί της ουσίας τη συνένωση δύο μικρότερων και παλαιότερων οικισμών.

Στη βόλτα σας στη φύση θα συναντήσετε μηλιές, κερασιές, αχλαδιές, ροδακινιές και ορισμένα αμπέλια ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο Παλιόμυλος εντάσσεται εντός του κρατικού δάσους του Τροόδους.

 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Sergios (@sergios77)

 

 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Sergios (@sergios77)

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Έξοδος: Τελευταία Ενημέρωση