ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κέικ αγγέλων µαρµπρέ µε φρέσκες φράουλες

Σοκολατένια κόλαση με συνοδεία απολαυστικών φράουλων

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Υλικά
130 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
360 γρ. ζάχαρη
40 γρ. κακάο
360 γρ. ασπράδια αυγών (10 - 12 ασπράδια), σε θερµοκρασία περιβάλλοντος
2 κάψουλες βανιλίνη
1 κουτ. γλυκού (κοφτό) κρεµόριο (το βρίσκουµε και ως ξινό)
λίγο αλάτι
125 γρ. κουβερτούρα 50% - 55% κακάο, ψιλοκοµµένη
1 κουτ. σούπας µέλι

Μερίδες 8 - 10

Προετοιμασία 25΄ Ψήσιμο 45΄ - 50΄

Διαδικασία
Προθερµαίνουµε το φούρνο στους 180° C. Κοσκινίζουµε σε ένα µπολ το αλεύρι µαζί µε 125 γρ. από τη ζάχαρη και σε ένα άλλο µπολ το κακάο. Αφήνουµε κατά µέρος.

Χτυπάµε µε το σύρµα στο µίξερ τα ασπράδια µε την υπόλοιπη ζάχαρη (που δεν έχουµε κοσκινίσει), τη βανιλίνη και το κρεµόριο, το αλάτι, σε µέτρια ταχύτητα, µέχρι να πάρουµε µια σφιχτή (όχι υπερβολικά) µαρέγκα. Σταµατάµε το χτύπηµα και ενσωµατώνουµε σταδιακά το µείγµα ζάχαρης - αλευριού, ανακατεύοντας απαλά µε µια κουτάλα ή µαρίζ, µε κινήσεις από κάτω προς τα πάνω για να µην ξεφουσκώσει η µαρέγκα. Χωρίζουµε το µείγµα σε δύο µέρη και στο ένα µέρος προσθέτουµε το κοσκινισµένο κακάο. Ανακατεύουµε απαλά.

Σε µια φόρµα του κέικ µε τρύπα στη µέση ρίχνουµε εναλλάξ κουταλιές από το λευκό και το σοκολατένιο µείγµα, µέχρι να µας τελειώσουν και τα δύο. Ψήνουµε για 45 - 50 λεπτά χωρίς να ανοίξουµε καθόλου το φούρνο. Το κέικ έχει ψηθεί αν πιέσουµε ελαφρώς την επιφάνειά του και αυτή επανέρχεται στη θέση της. Επίσης, αν έχει αρχίσει να «πέφτει» ελαφρώς προς τα µέσα. Στηρίζουµε τη φόρµα αναποδογυρισµένη στο στόµιο ενός µπουκαλιού και αφήνουµε το κέικ να κρυώσει. Πασπαλίζουµε µε µπόλικη ζάχαρη άχνη και σερβίρουµε µε φρέσκες φράουλες και -αν θέλουµε- µε άγλυκη σαντιγί.

Συμβουλές
Αν θέλουµε, περιχύνουµε το κέικ µε γλάσο σοκολάτας που φτιάχνουµε ως εξής: Λιώνουµε 90 γρ. κουβερτούρα σε µπεν µαρί. Στη συνέχεια προσθέτουµε 1 κουτ. σούπας µέλι και 35 γρ. κουβερτούρα ψιλοκοµµένη και ανακατεύουµε.

Δεν βουτυρώνουµε τη φόρµα. Το βούτυρο στα τοιχώµατα του σκεύους θα «ρίξει» τη µαρέγκα και θα ξεφουσκώσει το κέικ.

Το κέικ έχει ψηθεί σωστά όταν αρχίσει να «πέφτει» προς τα µέσα. Δεν περιµένουµε να διατηρήσει µέχρι τέλους όλο τον όγκο που παίρνει κατά το ψήσιµο.

Αφήνουµε το κέικ να κρυώσει αναποδογυρισµένο, περνώντας την τρύπα της φόρµας στο λαιµό ενός µεγάλου µπουκαλιού, για να µη χάσει το ύψος του.

Συνταγές: Τελευταία Ενημέρωση

X