ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βραβεία Ποιότητας 2016 Ποτό

Στην άσπρη ζιβανία του οινοποιείου Κύκκος

Του Γιάννη Αδειλίνη

Του Γιάννη Αδειλίνη

Από τις παλαιότερες συνταγές
Η Κυκκώτικη ζιβανία παράγεται από Ξυνιστέρι και Μαύρο με την ίδια συνταγή των πρώτων μοναχών της Μονής, και ξεχωρίζει.

Από τον 11ο αιώνα που ιδρύθηκε η Μονή Κύκκου είχε στην κυριότητά της αρκετούς αμπελώνες και οι μοναχοί έφτιαχναν κρασί, κουμανταρία και ζιβανία, αποκλειστικά για τις ανάγκες της αδελφότητας. Αυτή η παράδοση αιώνων σταμάτησε όταν οι Άγγλοι τής έβαλαν λουκέτο για τρία χρόνια (1956-59) θεωρώντας την ως βασικό χρηματοδότη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, με αποτέλεσμα οι αμπελώνες της να εγκαταλειφθούν. Σήμερα τον μοναδικό αμπελώνα που βρίσκεται στην κυριότητά της τον συναντάμε στην τοποθεσία «Σαουρής» της επαρχίας Πάφου, που φυτεύτηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1960 σε έκταση 200 σκαλών.


Το σύγχρονο οινοποιείο που ίδρυσε ο Μητροπολίτης Κύκκου Νικηφόρος το 1993, στόχευε στο να σταματήσει την αστυφιλία και να στηρίξει τους αγρότες με προσφορά εργασίας και αγορά των σταφυλιών τους. «Τώρα εκτός από τον αμπελώνα μας στον ‘‘Σιαουρή’’ αγοράζουμε σταφύλια από την Παναγιά, τον Κάμπο και την Τσακίστρα», σημειώνει ο διευθυντής του οινοποιείου κ. Σάββας Νικολαΐδης. Το οινοποιείο παράγει κόκκινο και λευκό κρασί, κουμανταρία, έψημα, κόκκινη και άσπρη ζιβανία που βραβεύουμε, με την ίδια παραδοσιακή συνταγή των πρώτων μοναχών. Παράγει 100.000 φιάλες ετησίως και πωλεί το 90% στα καταστήματα της Μονής. Εργοδοτεί εννέα άτομα, μεταξύ αυτών και μία χημικό, την Άντρη Δημητρίου, η οποία επιμελείται τις οινοποιήσεις.


-ΠΟΥ ΤΗ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ
Τη ζιβανία του οινοποιείου Κύκκος τη βρίσκουμε στα καταστήματα της Μονής Κύκκου και σε επιλεγμένες κάβες.
Τηλ. οινοποιείου 22942732


Φωτογραφίες Νέαρχος Παναγιώτου