ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βραβεία Ποιότητας 2016 Ποτό

Στην παλαιωμένη Ζιβανία του οινοποιείου Τσιάκκας

Του Γιάννη Αδειλίνη

Του Γιάννη Αδειλίνη

Η ζιβανία στα σαλόνια
Στα χέρια του οινοπαραγωγού Κώστα Τσιάκκα, το «εθνικό μας» απόσταγμα ανέβηκε κατηγορία και κέρδισε τη διεθνή αναγνώριση.


Τραπεζικός υπάλληλος καριέρας με σπουδές στη διοίκηση επιχειρήσεων, ο Κώστας Τσιάκκας είδε τη ζωή του να αλλάζει όταν ασχολήθηκε με το κρασί σαν χόμπι. Αγάπησε το αμπέλι και έφτιαξε το οινοποιείο το 1988, κρατώντας παράλληλα τη δουλειά στο γραφείο. Όμως ήταν τέτοιος ο ενθουσιασμός και το μεράκι του για το κρασί, που στο τέλος παραιτήθηκε από την τράπεζα και βούτηξε στα βαθιά του οινοποιείου από το 2001. Απέκτησε τεχνογνωσία μελετώντας και με σωστή διαχείριση και την κατάλληλη ομάδα, παράγει χρόνια τώρα εκλεκτό κρασί και μια εξαιρετική παλαιωμένη ζιβανία, με χαρακτήρα και προσωπικότητα. «Αρχικά η ζιβανία έγινε εντελώς τυχαία» μας αποκαλύπτει. «Κάποια από τις αποστάξεις που έκανε ο πατέρας μου τη φύλαξε σε βαρέλια, την ξεχάσαμε και μετά από πολλά χρόνια την ανακαλύψαμε σε ένα χριστουγεννιάτικο πάρτι. Όταν είδαμε το καλό αποτέλεσμα επενδύσαμε στον χρόνο και την επιμονή μας».


Το οινοποιείο Τσιάκκας βρίσκεται σε μια πλαγιά της Πιτσιλιάς έξω από το Πελένδρι. Πιστοποιημένο από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Οικολογικής Διαχείρισης Έλεγχου (EMAS), ακολουθεί μια φιλοσοφία που διέπεται από περιβαλλοντική συνείδηση, είναι επισκέψιμο και λειτουργεί ως αρωγός στην αγροτική οικονομία της περιοχής. «Όταν θέλεις μπορείς! Πεδίον δόξης λαμπρό τα οινοποιεία στην Κύπρο, να επικεντρωθούμε στις αγροτικές περιοχές για να παράγουμε αυθεντικά, κυπριακά προϊόντα».


-ΠΟΥ ΤΗ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ
Σε επιλεγμένες κάβες και στο οινοποιείο Τσιάκκας στο Πελένδρι.
Τηλ. 25991080
www.tsiakkaswinery.com


Φωτογραφίες Νέαρχος Παναγιώτου