ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Καινοτομία και εφευρετικότητα στο Sani Gourmet

Με προσοχή στη λεπτομέρεια και εγκάρδια φιλοξενία

Του Γιάννη Αδειλίνη

Του Γιάννη Αδειλίνη

Το φετινό Sani Gourmet στο υπέροχο Sani resort της Χαλκιδικής ήταν αφιερωμένο στα νέα ταλέντα, με τίτλο «Rising Stars: taste of future». Πρόκειται για το καλύτερο φεστιβάλ γαστρονομίας στην Ελλάδα κι ένα από τα σημαντικότερα στον ευρωπαϊκό χώρο που έλαβε χώρα από τα τέλη Μαΐου μέχρι τις αρχές Ιουνίου.

Το μαγειρικό line up του φεστιβάλ φιλοξένησε φέτος εννιά νεαρούς βραβευμένους σεφ, κάποιοι και με αστέρι Michelin. Πρόκειται για τους Oliver Piras και Alessandra del Favero (σεφ του Aga στο San Vito di Cadore του Βένετο), τον Γάλλο Yorick Tieche (σεφ στο Passagere στο ξενοδοχείο Belles Rives στην Αντίμπ), τον Ιρλανδό Stephen Toman (σεφ στο OX στο Belfast - το πιο hot εστιατόριο στην Ευρώπη), τον Αργεντίνο Mauricio Giovanini (σεφ στο Messina στη Μάλαγα της Ισπανίας), τον Ελβετό Klemens Schraml (σεφ στο Alpina στο Γκστάαντ), ο οποίος βραβεύτηκε φέτος με Best Chef of Tomorrow στα Βραβεία Gault & Millau, τον Jan Hoffmann (σεφ στο Seven Swans στη Φρανκφούρτη), καθώς επίσης και δύο ταλαντούχους Έλληνες, τον Σωτήρη Κοντιζά (σεφ στο Νοlan της Αθήνας) και τον Αλέξανδρο Τσιοτίνη (σεφ στο CTC επίσης της Αθήνας). Όλοι τους ανερχόμενοι αλλά και ανεγνωρισμένοι που ξεχώρισαν για την καινοτομία και εφευρετικότητά τους.

Ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης ήταν ο σεφ που δημιούργησε το γκουρμέ μενού που γεύτηκε η πενταμελής κυπριακής ομάδας των μίντια, η οποία βρέθηκε προσκεκλημένη στην Κασσάνδρα της Χαλκιδικής την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου. Λάτρης των γεύσεων, ο Τσιοτίνης συνδυάζει στα πιάτα του τον εξωτισμό με τα ελληνικά προϊόντα, σε μια κουζίνα που χαρακτηρίζεται από αρώματα, χρώματα και γεύσεις του κόσμου.

Όλοι μας είχαμε την επιθυμία να δοκιμάσουμε κάτι πρωτόγνωρο και διαφορετικό από έναν πρόσχαρο και ικανότατο σεφ που ήθελε να ξεδιπλώσει το ταλέντο του και να αποδείξει εμπράκτως ότι αξίζουν τα πιάτα που μας σέρβιρε. To δείπνο στο εστιατόριο Byblos του Sani ξεκίνησε με μια «χωριάτικη σαλάτα αλλιώς» από τσιπς μελάνι σουπιάς με μους καπνιστής αντζούγιας και κρέμα λεμόνι χταπόδι ριγανάτο, συνέχισε με μαρινάτη σαρδέλα με σαλάτα από κινόα, μους αμπελόφυλλο και αφρό από yuzu. Στην συνέχεια ήρθε μια σούπα βελουτέ καλαμπόκι αρωματισμένη με αστακό και αφρό τρούγα-περγαμόντο, ένα ριζότο από σιτάρι με κονσομέ καλαμαριού και αυγοτάραχο Μεσολογγίου, ένα μοσχάρι με υφές από σαλσιφί και τρομπέτες και το δείπνο έκλεισε με μια σύνθεση από φράουλα, ντομάτα, βασιλικός και ελαιόλαδο Βιολέτα, γιαούρτι και σοκολάτα. Γεύσεις ιδιαίτερες και μοναδικές, με πρωτότυπους συνδυασμούς που δεν συναντάς κάθε μέρα και άριστη τεχνική, γεύσεις που ενθουσίασαν όλους όσοι βρέθηκαν εκείνη τη βραδιά στη σάλα του Byblos. Ο ταλαντούχος Έλληνας σεφ, με θητεία σε μεγάλα εστιατόρια του εξωτερικού και της Ελλάδας, όπως τα Arpege, Epicurean, L’ Astrance, Noma και Calypso, τα τελευταία χρόνια κατάφερε και άνοιξε το δικό του bistrot, το βραβευμένο με Χρυσό Σκούφο για φέτος CTC στα Ιλίσια, μυώντας τους Αθηναίους σε υπέροχα γαστρονομικά ταξίδια. Εκείνο το βράδυ δε, πέρασε ο ίδιος προσωπικά από το τραπέζι για να ακούσει τη γνώμη μας, δείχνοντας ότι πατά γερά στα πόδια του και τις ικανότητές του. Ιδιαίτερη μνεία και στα ελληνικά κρασιά που συνόδευαν άψογα κάθε πιάτο και συμπλήρωναν τις γεύσεις, αποδεικνύοντας ότι οι Έλληνες οινοπαραγωγοί έχουν κάνει άλματα τα τελευταία χρόνια και μπορούν να σταθούν με πολλές αξιώσεις στις διεθνείς αγορές.

Με προσοχή στη λεπτομέρεια και εγκάρδια φιλοξενία, το Sani Gourmet μας κέρδισε και μας έβαλε σε διαδικασία να σκεφτόμαστε από τώρα το επόμενο… Όσοι βρεθείτε, ωστόσο, στην Χαλκιδική αυτή την εποχή, σημειώστε στην ατζέντα σας το Sani Festival , ένα εξαιρετικό μουσικό φεστιβάλ που διεξάγεται τον Ιούλιο στο Λόφο Σάνης, φιλοξενώντας σε συγκεκριμένες ημερομηνίες σπουδαίους μουσικούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

Γαστρονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X