ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ελαφρύ εκμέκ με άρωμα λεμονιού

Ένα απολαυστικό και ονειρεμένο επιδόρπιο

Newsroom K

Υλικά

Βάση

1/2 κιλό φύλλο καταΐφι
250 γρ. βούτυρο, λιωμένο

Σιρόπι

1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
4 κούπες ζάχαρη
2 κούπες νερό

Κρέμα

1½ λίτρο γάλα
2 κρόκοι αυγών
6 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
4 κουτ. σούπας αλεύρι
1 κούπα ζάχαρη
ξύσμα από 1/2 ακέρωτο λεμόνι
2 κάψουλες βανίλια

Γαρνίρισμα

100 γρ. κρέμα γάλακτος με περίπου 35% λιπαρά

Μερίδες: 8-10   Προετοιμασία: 30΄ - 35΄

Χρόνος: 1 ώρα Βαθμός Δυσκολίας: Μέτριας Δυσκολίας

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C. «Ξαίνουμε» με τα χέρια μας το φύλλο καταΐφι προκειμένου να ξεχωρίσουμε τις ίνες του. Το απλώνουμε στη βάση ενός πιρέξ μεσαίου μεγέθους και το περιχύνουμε κουταλιά-κουταλιά με το λιωμένο βούτυρο, να πάει παντού. Το ψήνουμε για 30-35 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα. Βγάζουμε το φύλλο από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει.

Ετοιμάζουμε το σιρόπι: Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη και το νερό και τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά. Μόλις αρχίσει να κοχλάζει, το αφήνουμε να βράσει για 7-8 λεπτά και αποσύρουμε. Τότε, προσθέτουμε το λεμόνι. Σιροπιάζουμε σιγά-σιγά το φύλλο με ένα κουτάλι.

Στη συνέχεια ετοιμάζουμε την κρέμα ρίχνοντας σε μια κατσαρόλα το γάλα, τους κρόκους, το κορν φλάουρ με το αλεύρι, τη ζάχαρη, το ξύσμα και τη βανίλια και τοποθετώντας τη σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ανακατεύουμε συνεχώς με έναν αυγοδάρτη. Οταν η κρέμα πήξει αρκετά, αποσύρουμε από τη φωτιά και την απλώνουμε πάνω από το σιροπιασμένο καταΐφι. Αφήνουμε να κρυώσει.

Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος στο μίξερ μέχρι να γίνει σαντιγί. Τη μεταφέρουμε σε ένα κορνέ με οδοντωτή μύτη και γαρνίρουμε το γλυκό.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Επτά φόνους ομολόγησε ο 35χρονος «Ορέστης»

«φέρει και η βουλή τις ευθύνες της και περισσότερο εκείνοι που τώρα φωνάζουν γιατί 2 φορές αρνήθηκε ...»
Αρμαγεδών  |  21:20

Ιωνάς: Η ασφάλεια του πολίτη είναι προτεραιότητα της Κυβέρνησης

«Τραγελαφικό το μήνυμα του Υπ.Δικαιοσύνης. Καμία επαφή με την πραγματικότητα. »
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  13:46

Από μοτοσικλέτες θα μεταφερθεί σε δεκάδες σημεία το Άγιο Φως

«Γιατί τόση ταλαιπωρία για μια σκευωρία ανάμματος με "ιερό αναπτήρα" όπως έχει ομολογήσει ιεράρχης των ...»
Ιάσων Αληθεινός  |  10:15

Ο Αναστασιάδης διόρισε τον Λεωνίδα Παντελίδη ως Ε/κ μέλος στη ΔΕΑ

«Ο γρίφος ‘Παντελίδης’ αναμένει αυτόν που θα τον λύσει! Έχει ή δεν έχει `απογριφολόγους`;;; ...»
ΑΚΑ  |  09:43

Γλυκά: Τελευταία Ενημέρωση

Καλύτερα το γλυκό αυτό να το φάμε την επόμενη μέρα, οπότε θα έχουν δέσει απόλυτα οι γεύσεις

Τιραμισού χωρίς αυγά

Ένα από τα μυστικά της συνταγής είναι πως ο καφές πρέπει να είναι κρύος, ώστε να μην πανιάσουν τα σαβουαγιάρ
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΓΛΥΚΑ
Τα αφράτα μπισκότα μπορούν να διατηρηθούν για αρκετές ημέρες όταν τα τοποθετήσουμε σε δοχείο που κλείνει αεροστεγών

Cookies χωρίς βούτυρο

Για όσους αποφεύγουν το βούτυρο, δεν είναι απαραίτητη η χρήση φουντουκιών και σοκολάτας
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΓΛΥΚΑ
Αλείφουμε τα εκλεράκια με λιωμένη κουβερτούρα.

Ψευτοεκλέρ

Φτιάξτε εύκολα και γρήγορα τα πιο νόστιμα και τραγανά σπιτικά εκλέρ
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΓΛΥΚΑ
X