ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Έρχεται το τέλος στον διαχωρισμό αντρικής και γυναικείας μόδας;

Είμαστε τελικά ό,τι φοράμε ή φοράμε ό,τι είμαστε;

must.com.cy

Της Ριάνας Στυλιανού

Εδώ και πολλές γενιές, από την αρχή της ανθρωπότητας θα λέγαμε καλύτερα, μεγαλώσαμε με στερεότυπα, που μάς έθεσαν να προσδιορίζουμε τι είναι το σωστό και τί όχι, σε κάθε τομέα της ζωής μας, συμπεριλαμβανομένου και αυτό της ενδυμασίας.

Μάθαμε πως το ντύσιμο προσδιορίζει το φύλο και πως αυτό μάς κάνει να ξεχωρίσουμε από το αντρικό και το θηλυκό. Η κοινωνία διαμόρφωσε με αυτόν τον τρόπο “πως πρέπει να είναι μια γυναίκα και πως ένας άνδρας”

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας όμως, έχει παρατηρηθεί μία ιδιαίτερη προτίμηση στην τάση του unisex, δηλαδή στη δυναμική γύρω από τη μόδα χωρίς φύλο ή αλλιώς στα ρούχα που να μπορούν να φορεθούν τόσο από άντρες όσο και από τις γυναίκες, χωρίς να προκαλέσουν αντιδράσεις. Περνούμε για παράδειγμα ένα από T-shrit και ένα jean παντελόνι.

Ο κόσμος της μόδας πάντα επηρεαζόταν από την επικαιρότητα. Οι σχεδιαστές βρίσκουν πηγή έμπνευσής τους τον κόσμο, τη φύση, την πανδημία καλή ώρα και ίσως και τους πολέμους που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη.

Junya Watanabe

Luis Vuitton

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα λοιπόν, να σταματήσει ο διαχωρισμός ανάμεσα στην αντρική και τη γυναικεία μόδα. Αυτό οφείλεται κυρίως στις έννοιες περί ισότητας των δύο φύλων, την αποδοχή των σεξουαλικών προτιμήσεων και την ενίσχυση της διαφορετικότητας, δημιουργώντας ένα νέο κοινωνικό πλαίσιο, όπου τα όρια μεταξύ των φύλων δεν είναι αυστηρά προκαθορισμένα εκ γενετής.

Αυτή η τάση λοιπόν, ακούει στον ορισμό gender fluid, δηλαδή της ρευστότητας μεταξύ των δύο φύλων. Τα θηλυκά και αρσενικά χαρακτηριστικά, αναμιγνύονται προς μία κατεύθυνση ουδετερότητας. το gender fluid ήταν ένα κύριο χαρακτηριστικό σε πολλές επιδείξεις μόδας που παρακολουθήσαμε φέτος στο πλαίσιο των Fashion Weeks, με τους σχεδιαστές να κάνουν embrace αυτή την ομαδοποίηση, πειραματιζόμενοι με τα χρώματα και τις εφαρμογές των ρούχων.

Τρανό παράδειγμα αποτελεί η πιο πρόσφατη συλλογή του ιταλικού οίκου Fendi για το φθινόπωρο ’22 κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Μόδας του Μιλάνου, όπου είδαμε τακούνια Mary Jane, μαργαριταρένια κολιέ, κρυστάλλινα σκουλαρίκια, φούστες και κάλτσες μέχρι το γόνατο, να ολοκληρώνουν τα σύνολα της ανδρικής συλλογής. Όλα αυτά τα στοιχεία αποτελούν επιλογές στον οποιονδήποτε θέλει μια σοφιστικέ πινελιά στο look του, που μέχρι τώρα χαρακτηριζόταν θηλυκή.

Πρόσφατα μάλιστα, ο Christian Louboutin λάνσαρε τη συλλογή, “Our Angels”, η οποία δεν έχει φύλο και αποτελείται από μπότες με τακούνι, μηδενίζοντας τις σιλουέτες που έχουν καταλήξει να ορίζουν τα φύλα στη σύγχρονη μόδα. Η ιδέα πίσω από αυτό και στόχος της εν λόγω συλλογής, ήταν να καταρρίψει τα στερεότυπα αρρενωπότητας και θηλυκότητας και να δώσει πρόσβαση σε κοινά κομμάτια και στα δύο φύλα.

Όλες αυτές οι εξελίξεις στον χώρο της μόδας, θέτουν το ερώτημα εάν έχει έρθει η στιγμή που θα πάψει να διαχωρίζεται η ανδρική από τη γυναικεία μόδα, ενώ μάς κάνει να αναρωτιόμαστε εάν τελικά είμαστε ό,τι φοράμε ή φοράμε ό,τι είμαστε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Μόδα: Τελευταία Ενημέρωση