ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Θρεπτικά έλαια: Απαραίτητα για τη διατροφή

Τα λιπαρά ψάρια αποτελούν την καλύτερη πηγή ωμεγα-3 λιπαρών οξέων

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα ή αλλιώς «καλά λιπαρά» αποτελούν ασπίδα προστασίας για τον οργανισμό. Επειδή ο οργανισμός μας δεν μπορεί να τα συνθέσει από μόνος του, η πρόσληψη τους μέσω της διατροφής θεωρείται απαραίτητη.

Οφέλη στην υγεία

Προστασία της καρδίας και ρύθμιση της πίεσης: Τα ωμέγα 3 λιπαρά βοηθούν στη ρύθμιση της πίεσης και έχουν αντιθρομβωτικές ιδιότητες (εμποδίζουν το πήξιμο του αίματος που μπορεί να φράξει την αρτηρία και να διακόψει την κυκλοφορία). Αποτελέσματα από πληθώρα ερευνών έχουν δείξει ότι τα ωμέγα -3 λιπαρά μειώνουν τα τριγλυκερίδια, τις καρδιακές αρρυθμίες και την εναπόθεση αρωματικής πλάκας στην αρτηρίες, ελαττώνοντας τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο.

Καλύτερη διάθεση και μνήμη: Τα ω-3 λιπαρά οξέα αποτελούν βασικό δομικό συστατικό των νευρικών κυττάρων, οπότε συσχετίζονται και με την εγκεφαλική λειτουργία. Σύμφωνα με αποτελέσματα ερευνών, τα ω-3 από ιχθυέλαια φαίνεται ότι μπορούν να καθυστερήσουν τη μείωση της γνωσιακής λειτουργίας που παρουσιάζεται σε ηλικιωμένους, ενώ παράλληλα δρουν ευεργετικά ενάντια στα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Αντικαρκινική δράση: Σύμφωνα με αποτελέσματα ερευνών, η συστηματική κατανάλωση των ωμέγα -3 μπορεί να μειώσει το ρίσκο για καρκίνο του παχέος εντέρου, του μαστού και του προστάτη.

Μείωση της φλεγμονής και του πόνου: μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα σε φλεγμονώδεις καταστάσεις π.χ. ρευματοειδής αρθρίτιδα και να μειώσουν τον πόνο στη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου.

Τρόφιμα πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα

Τα λιπαρά ψάρια αποτελούν την καλύτερη πηγή ωμεγα-3 λιπαρών οξέων που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό. Επιπλέον τα ωμέγα- 3 βρίσκονται και σε φυτικής προέλευσης τρόφιμα όπως λιναρόσπορο, λινέλαιο, ξηρούς καρπούς π.χ. καρύδια ή και σε εμπλουτισμένα τρόφιμα με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα π.χ. αυγά , χυμούς κτλ. Ο πίνακας πιο κάτω δείχνει το περιεχόμενο σε ω-3 λιπαρά οξέα ψαριών.

Τρόφιμο - Περιεκτικότητα σε ω-3 (γρ.)

Σολομός (120 γρ.)
Σκουμπρί (120 γρ.)
Πέστροφα ιχθυοτροφείου (120 γρ.)
Σαρδέλες σε λάδι (120 γρ.)
Ξιφίας (120 γρ.)
Τόνος ψάρι (120 γρ.)
Πέρκα (120 γρ.)
Γαρίδες μαγειρεμένες (120 γρ.)
Λυθρίνι μαγειρεμένο (120 γρ.)
Χταπόδι μαγειρεμένο (120 γρ.)
Μπακαλιάρος μαγειρεμένος (120 γρ.)
Βακαλάος μαγειρεμένος (!20γρ.)

Πόσα ω-3 πρέπει να καταναλώνουμε ;
Η Αμερικανική Καρδιολογική Ένωση συστήνει τη κατανάλωση λιπαρών ψαριών τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα για την επαρκή πρόσληψη των ωμέγα-3.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Ομορφιά: Τελευταία Ενημέρωση

Το λάδι της Herbar, ενός brand με βάση το Βερολίνο, αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη ζήτηση των καταναλωτών για φυσικά και ...
must.com.cy
 |  ΟΜΟΡΦΙΑ
X