ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

4 εχθροί των μαλλιών και tips για προστασία

Πώς να τα προστατεύσετε αυτό το καλοκαίρι;

must.com.cy

Της Σταύρης Φράγκου

Ο ήλιος, η θάλασσα, τα παιχνίδια στην παραλία και η πισίνα ό,τι αγαπάμε στο καλοκαίρι, τα μαλλιά μας το μισούν. Αυτό μπορεί να μην το αντιλαμβανόμαστε κατά τη διάρκεια των διακοπών μας , όμως οι φθορές δημιουργούνται σιωπηλά στην τρίχα και τις βρίσκουμε μπροστά μας επιστρέφοντας στην καθημερινότητά μας. Αξίζει να μάθετε τους εχθρούς για να δείτε πώς θα προστατευτείτε από αυτούς.

Νο.1: Ήλιος


Δεν είναι επικίνδυνος μόνο για την επιδερμίδα, την οποία πλέον έχουμε μάθει πώς να ''θωρακίζουμε'' απέναντί του (δεν πιστεύω να υπάρχει κάποια ανάμεσά μας πού να χρησιμοποιεί λάδι χωρίς δείκτη προστασίας στην παραλία;). Ο ήλιος ταλαιπωρεί και τα μαλλιά, τα οποία, όπως και το δέρμα μας, περιέχουν κερατίνη που είναι ευάλωτη απέναντι στις ακτίνες UV. Η ηλιακή ακτινοβολία τα αποδυναμώνει, τα κάνει επιρρεπή στο σπάσιμο και το φριζάρισμα, τα αφυδατώνει και "ρουφάει" τη ζωντάνια τους.
To do
Αν δεν το έχετε καθιερώσει ήδη, ένα αντηλιακό μαλλιών θα πρέπει να βρίσκεται απαραίτητα στο νεσεσέρ της παραλίας, και να είναι κομμάτι της βασικής αντηλιακής σάς προστασίας πριν βγείτε στον ήλιο αλλά και όσο μένετε κάτω από αυτόν. Φοράτε πάντα ένα πλατύγυρο καπέλο (το οποίο προστατεύει και την ευαίσθητη επιδερμίδα των ματιών) και απλώνετε στα μαλλιά σας ένα προϊόν που θα τα προστατέψει από τις ακτίνες UV.

Νο.2: Νερό


Τίποτα δεν συγκρίνεται με μια αναζωογονητική βουτιά στη θάλασσα ή την πισίνα, όμως για τα μαλλιά κάθε άλλο παρά αναζωογονητική είναι. Το αλάτι τα αφυδατώνει, κάνει την επιφάνειά τους τραχιά και εύθραυστη, με αποτέλεσμα να μπερδεύονται πιο εύκολα. Όσο για τον συνδυασμό χλωρίου- ήλιου, είναι ο,τι χειρότερο για το χρώμα των μαλλιών, το θαμπώνουν και το οδηγούν σε πιο γρήγορο ξεθώριασμα. Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, το χλώριο μπορεί να δημιουργήσει αυτό το περίεργο πρασίνισμα στα βαμμένα ξανθά μαλλιά, αποτέλεσμα της αντίδρασης του χλωρίου με τα μέταλλα και κυρίως με τον χαλκό, που υπάρχει στο νερό ή τις σωληνώσεις.
To do
Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε, είναι να ξεβγάλετε τα μαλλιά σας αμέσως μετά τη θάλασσα ή την πισίνα και να τα ψεκάσετε με το αντηλιακό τους. Μπορεί να είναι ένα βήμα παραπάνω πριν χαλαρώσετε κάτω από τον ήλιο, αλλά δεν θα το μετανιώσετε. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, προσπαθήστε να μην τα ταλαιπωρήσετε με buns ή ponytails, καθώς βρίσκονται σε εύθραυστη κατάσταση. Όσον αφορά την προστασία από το χλώριο, οι ειδικοί προτείνουν αφού τα βρέξετε ελαφρά να απλώσετε ένα leave-in conditioner πριν βουτήξετε στην πισίνα.

Νο.3: Υγρασία
Η καλοκαιρινή υγρασία είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για τα μαλλιά. Αυξάνει την τριβή ανάμεσα στις τρίχες, πράγμα που οδηγεί σε αυτό που λίγο πολύ όλες αντιμετωπίζουμε στις διακοπές, το φριζάρισμα, ενώ καταστρέφει και την ελαστικότητά τους, με αποτέλεσμα να σπάνε πιο εύκολα.
To do
Τα καλά νέα είναι πως στην αγορά θα βρείτε προϊόντα που προστατεύουν τα μαλλιά από την υγρασία και το φριζάρισμα. Εσείς το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να προνοήσετε και να έχετε πάρει μαζί σας ένα τέτοιο προϊόν και έπειτα, να τα φροντίσετε πριν βγείτε από το σπίτι. Αν υποπτεύεστε πως τα επίπεδα υγρασίας τείνουν να εκτροχιαστούν, να πιάσετε τα μαλλιά σας σε ένα bun, μέχρι να βρεθείτε σε πιο φιλικό για αυτά περιβάλλον.

Νο.4: Ανεμελιά


Ναι, σωστά διαβάσατε. Αυτό που ποθούμε περισσότερο από όλα στις διακοπές μας, η ανεμελιά, μπορεί να είναι παγίδα για τα μαλλιά. Η ανάγκη τους για σωστή φροντίδα είναι ίδια με την ανάγκη που έχει η επιδερμίδα μας, οπότε μην επαναπαύεστε στα προϊόντα που θα βρείτε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου σας - μπορεί να είναι πιο βολικό και γρήγορο όταν ετοιμάζετε βαλίτσα, όμως κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα είναι αρκετά για τις απαιτήσεις των μαλλιών σας.
To do
Αφιερώσετε λίγο παραπάνω χρόνο για να φτιάξετε το travel kit σας, γεμίζοντας (αν ταξιδεύετε με αεροπλάνο) ειδικά μπουκαλάκια ταξιδίου με τα απαραίτητα προϊόντα περιποίησης των μαλλιών σας - ή αγοράζοντας κάποιο από τα travel kits που τα hair brands έχουν ετοιμάσει ειδικά για αυτή την περίοδο. Το μόνο βέβαιο είναι πως τα μαλλιά σας θα σάς ευγνωμονούν και δεν θα χρειαστεί να μπούν στην... εντατική (φροντίδα) όταν επιστρέψετε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Ομορφιά: Τελευταία Ενημέρωση