ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

6+1 tips για να παραμείνουμε δροσεροί εν μέσω καύσωνα

Το καλοκαίρι είναι εδώ και ο καύσωνας σύντομα θα μας χτυπήσει την πόρτα

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ίσως είναι λίγο νωρίς, αλλά έχοντας στο μυαλό μας πως ο καύσωνας δεν είναι όρος άγνωστος για εμάς τους Κύπριους, καλό είναι να πάρουμε από τώρα τα κατάλληλα μέτρα και να ξέρουμε πώς θα τον αντιμετωπίσουμε όταν μας χτυπήσει την πόρτα. Δεν πρόκειται για κάτι δύσκολο, αλλά για μερικές απλές κινήσεις που καλό είναι να έχουμε στο μυαλό μας και οι οποίες θα μας κρατήσουν δροσερούς στο σπίτι μας.

Πριν δούμε τα tips που θα μας βοηθήσουν όταν το θερμόμετρο χτυπήσει κόκκινο, αξίζει να διευκρινίσουμε πως πως κύμα καύσωνα σημαίνει περίοδος ασυνήθιστα υψηλής θερμοκρασίας που διαρκεί από δυο ημέρες ή περισσότερο και συχνά συνδυάζεται με υπερβολική υγρασία.

1.Ελέγχουμε τον κλιματισμό: Όσο πιο νωρίς κάνουμε έλεγχο στα κλιματιστικά μας, τόσο το καλύτερο. Καλό είναι κάθε χρόνο να συμβουλευόμαστε έναν επαγγελματία κλιματισμού και να συντηρούμε το air condition μας. Στο σημείο αυτό, αξίζει να αναφέρουμε πως η ρύθμιση της κατάλληλης θερμοκρασίας είναι απαραίτητη. Ακόμη και τις ώρες που το air-condition είναι πραγματικά λύση “επιβίωσης” από τη ζέστη, δεν έχει νόημα να κατεβάζεις τη θερμοκρασία του μηχανήματος τόσο χαμηλά, ώστε να δημιουργείς στο δωμάτιο συνθήκες πολικού ψύχους.

2.Αν δεν έχουμε στο σπίτι air condition, προμηθευόμαστε αντίστοιχα αντικείμενα: Οι φορητοί ανεμιστήρες και οι ανεμιστήρες οροφής είναι απαραίτητοι, εφόσον δεν έχουμε air condition. Αν δεν έχουμε στο σπίτι, καλό είναι να προμηθευτούμε από νωρίς, ενώ αν έχουμε, επιβάλλεται να ελέγξουμε αν δουλεύουν κανονικά.

3.Θα πρέπει να καλύψουμε τα παράθυρα από όπου έρχεται ήλιος: Για να αποτρέψουμε τις αχτίδες του ήλιου να εισχωρήσουν στο σπίτι και να φέρουν ζέστη, θα πρέπει να διατηρούμε κλειστά τα παντζούρια σε τζαμαρίες και παράθυρα, κατά την διάρκεια της ημέρας. Την ίδια στιγμή αν δεν έχουμε κουρτίνες ή κάτι άλλο που να τα καλύπτει, θα πρέπει να αγοράσουμε.

4.Να έχουμε πάντα παγωμένο νερό: Η αλήθεια είναι πως ίσως δεν χρειάζεται να το πούμε, αλλά θα το αναφέρουμε. Το παγωμένο νερό είναι must κατά την διάρκεια ενός καύσωνα. Όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της Huffingtonpost η κατανάλωση κρύου νερού μπορεί να έχει διπλό όφελος λόγω της ενυδάτωσης, ενώ παράλληλα μας δροσίζει. Επιπλέον, οι ειδικοί συμβουλεύουν ότι είναι απαραίτητο να αρχίσουμε να πίνουμε νερό, πριν διψάσουμε.

5.Αν η ζέστη είναι αφόρητη, μην μαγειρεύεις τις πιο ζεστές ώρες: Επιβάλλεται να γνωρίζεις πως για τις μέρες του καύσωνα, οι γιατροί συνιστούν τα γεύματά σου να είναι ελαφριά και να επιλέγεις να “μεταφέρεις” το μαγείρεμα τις ώρες που επικρατούν χαμηλότερες θερμοκρασίες, όπως για παράδειγμα νωρίς το πρωί ή το βράδυ.

6.Επέλεξε να βάζεις πλυντήριο τις πιο δροσερές ώρες: Ως γνωστό, τα πλυντήρια εκπέμπουν θερμότητα στον χώρο. Επέλεξε να τα χρησιμοποιείς νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ.

7.Εκμεταλλεύσου τη δροσιά της νύχτας: Λαμβάνοντας υπόψη πως η ζέστη είναι υπερβολική, καλό είναι να επιλέγεις το βράδυ για να "αερίσεις" το σπίτι σου. Τις ώρες αυτές, αν έχεις τέντες, θα πρέπει να τις ανεβάζεις για να διευκολύνεις τον αέρα να κυκλοφορήσει καλύτερα και να μειώνεται ακόμη περισσότερο η θερμοκρασία.

 

 

 

 

 

 

Πηγή: must

Για περισσότερα θέματα επισκεφθείτε το must.com.cy

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Θέματα: Τελευταία Ενημέρωση