ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

6 τρόποι να μειώσετε την κυτταρίτιδα

Διαβάστε πώς, αλλάζοντας μερικές καθημερινές συνήθειες, θα μπορέσετε να την κρατήσετε υπό έλεγχο

must.com.cy

Η διατροφή έχει πάντα τον πρώτο λόγο στο πρόβλημα που ονομάζεται κυτταρίτιδα. Διαβάστε πώς, αλλάζοντας μερικές καθημερινές συνήθειες, θα μπορέσετε να την κρατήσετε υπό έλεγχο.

Οι αιτίες της κυτταρίτιδας, όπως αναφέραμε και στο προηγούμενο τεύχος, είναι πολλές - κληρονομικότητα, ορμονικές διαταραχές, καθιστική ζωή, διατροφή. Κάποιοι από αυτούς τους παράγοντες, όπως είναι οι γενετικοί παράγοντες και οι ορμόνες, δεν μπορούν να τροποποιηθούν. Υπάρχουν, όμως, κάποιοι άλλοι, όπως είναι η διατροφή και η άσκηση, που μπορούν να μας βοηθήσουν να περιορίσουμε την εμφάνιση της κυτταρίτιδας. Πιο κάτω καταγράφονται 6 συμβουλές για να μειώσετε την κυτταρίτιδα, μέσω της διατροφής σας.

1. ΜΕΙΩΣΤΕ ΤΑ ΛΙΠΑΡΑ
Μια μη ισορροπημένη διατροφή με υπερβολική κατανάλωση λιπαρών και υδατανθράκων προκαλεί υπερινσουλιναιμία και αύξηση της λιπογένεσης, που έρευνες έχουν δείξει έχει σχέση με την εμφάνιση της κυτταρίτιδας. Τουλάχιστον το 20% των διαιτητικών λιπιδίων πρέπει να είναι ακόρεστα λιπαρά, ενώ τα κορεσμένα λιπαρά δεν πρέπει να ξεπερνούν το 11% στην καθημερινή μας διατροφή.

Οι διατροφικές ετικέτες στις συσκευασίες τροφίμων μπορεί να σας βοηθήσουν να μειώσετε τα συνολικά λιπαρά και κορεσμένα λιπαρά στην διατροφή σας. Τι πρέπει να προσέξετε:

Ολικό λίπος:
- Υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά - περισσότερα από 17.5 γραμμάρια λιπαρών ανά 100 γραμμάρια
- Χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά – 3 γραμμάρια λιπαρών ή λιγότερο ανά 100 γραμμάρια ή 1.5 γραμμάρια λιπαρών ανά 100ml για υγρές
τροφές
- Χωρίς λίπος – 0.5 γραμμάρια λίπους ή λιγότερο ανά 100 γραμμάρια ή 100ml

Κορεσμένο λίπος:
- Υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά - περισσότερο από 5 γραμμάρια κορεσμένων ανά 100 γραμμάρια
- Χαμηλή σε λιπαρά - 1.5 γραμμάρια κορεσμένων ή λιγότερο ανά 100 γραμμάρια ή 0.75 γραμμάρια ανά 100 ml για υγρές τροφές
- Χωρίς κορεσμένα λιπαρά – 0.1 γραμμάρια κορεσμένων ανά 100 γραμμάρια ή 100ml

2. ΜΕΙΩΣΤΕ ΤΟ ΑΛΑΤΙ
Η υπερβολική πρόσληψη αλατιού προκαλεί κατακράτηση υγρών. Η συνιστάμενη ημερήσια πρόσληψη αλατιού είναι 6 γραμμάρια, όσο δηλαδή 1 κουταλάκι του γλυκού ή 2400 mg νατρίου. Για να παρακολουθείτε την πρόσληψη αλατιού, πρέπει να γίνει συνήθεια η ανάγνωση των διατροφικών πληροφοριών στις ετικέτες των τροφίμων, όπου θα βρείτε την περιεκτικότητα σε αλάτι για 100 γραμμάρια, ανά τρόφιμο. Προσπαθήστε να καταναλώνετε τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, αραιά ή σε μικρότερες ποσότητες. Ένας απλός οδηγός είναι:

- Μια υψηλή ποσότητα άλατος είναι περισσότερο από 1.5 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια

- Μια χαμηλή ποσότητα άλατος είναι 0.3 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια.

3. ΑΥΞΗΣΤΕ ΤΙΣ ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ
Μια δίαιτα φτωχή σε φυτικές ίνες οδηγεί σε δυσκοιλιότητα και αυξάνει την φλεβική πίεση στα κάτω άκρα. Αυτό επιτυγχάνεται με την αύξηση των τροφίμων που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες όπως προϊόντα ολικής αλέσεως, ξηροί καρποί, φρούτα και λαχανικά.

4. ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ ΜΕ ΜΕΤΡΟ
Σε γενικές γραμμές, η συνεισφορά της πρωτεΐνης δεν πρέπει να είναι μικρότερη από το 12% της συνολικής πρόσληψης θερμίδων αλλά πρέπει να φτάνει το 20%. Τα άτομα που αθλούνται έντονα χρειάζονται περισσότερη.

5. ΛΙΓΟ ΑΛΚΟΟΛ
Πρέπει να αποφεύγεται η κατάχρηση κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών γιατί προκαλούν αφυδάτωση.

6. ΠΟΛΛΑ ΥΓΡΑ
Αύξηση της κατανάλωσης υγρών σε 2 λίτρα την ημέρα. Είναι απαραίτητο να αναπληρώνουμε τα υγρά που χάνουμε, πίνοντας είτε νερό είτε φυσικούς χυμούς φρούτων ή λαχανικών, ημίπαχο ή άπαχο γάλα.

Μάθετε κι αυτό:
Το σώμα μας αποβάλλει 2-3 λίτρα νερού ημερησίως μέσω της αναπνοής, των ούρων, των κοπράνων και του δέρματος.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πώς μπορώ να αυξήσω την κατανάλωση του νερού αν δεν μου αρέσει να πίνω νερό;
Δοκιμάστε τα διάφορα εμφιαλωμένα νερά με γεύση ή προσθέστε ένα φρούτο στο ποτήρι με το νερό σας. Ακόμη δοκιμάστες χυμούς σκουός χωρίς ζάχαρη. Το ζελέ χωρίς ζάχαρη αποτελεί επίσης μια καλή πηγή νερού!

Διατροφικό tip:
Στην καθημερινή μας διατροφή πρέπει να έχουμε ως στόχο: να πίνουμε 6-8 ποτήρια νερό (ή ροφημάτων χωρίς ζάχαρη) και να καταναλώνουμε 30 γραμμάρια φυτικών ινών.

Χαρά Μαλιώτη
Κλινική διαιτολόγος, με ειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές
Tηλ. 22256006, chara@projecthealth.com.cy 
Project Xealth

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Θέματα: Τελευταία Ενημέρωση