ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

7 μυστικά για μια ζωή γεμάτη ευεξία και ψυχική υγεία

Μικρά και απλά μυστικά που θα κάνουν τη ζωή μας καλύτερη

must.com.cy

Οι κλινικοί ψυχολόγοι Ράιαν Χόουζ και Τζον Ντάφι μάς χαρίζουν το δικό τους… ευαγγέλιο για μια ζωή γεμάτη ευεξία και ψυχική υγεία.

1 Αποδοχή της συναισθηματικής μας κατάστασης
Πολλές φορές απαρνούμαστε, κρύβουμε, θάβουμε, εκλογικεύουμε ή θεραπεύουμε τα συναισθήματά μας, ενώ άλλοι ξοδεύουν όλη τους την ενέργεια ξεπερνώντας τα, χωρίς να τα βιώσουν ποτέ. Το κλειδί είναι να επιτρέψουμε στον εαυτό μας τον χρόνο και την πολυτέλεια να αισθανθούμε, να ρουφήξουμε κάθε συναισθηματικό απόθεμα από οποιαδήποτε κατάσταση και έπειτα να το ξεπεράσουμε.

2 Ένα ρίσκο την ημέρα
Ναι, η ρουτίνα και ο προγραμματισμός είναι σημαντικά για μια καλά οργανωμένη καθημερινότητα. Κανείς, όμως, δεν επιθυμεί να βουλιάξει στην πλήξη μιας κουραστικής μέρας. Κάθε μέρα, λοιπόν, πάρτε κι από ένα μικρό ρίσκο. Μιλήστε σε κάποιον στον δρόμο, εμπιστευτείτε κάποιον, χορέψτε, ανεβάστε υπερβολικά ψηλά τον πήχη των ημερήσιων καθηκόντων σας στη δουλειά. Επιλέξτε κάτι που θα σάς σπρώξει, δίνοντάς σας το έναυσμα για κάτι διαφορετικό.

3 Ζήστε στο παρόν
Η ψυχική μας υγεία καταβάλλεται σε υπερβολικό βαθμό όταν μένουμε προσκολλημένοι στο παρελθόν. Αναζητώντας τα κακά που μάς έκαναν οι άλλοι χωρίς να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες των πράξεών μας, παρασυρόμαστε σε ένα παιχνίδι πιθανοτήτων και προβληματισμού που δεν μπορεί παρά να μάς επηρεάσει αρνητικά.

4 Ενδοσκόπηση τώρα!
Πολλοί από εμάς ζούμε τη ζωή μας σαν καράβι που σέρνεται από στεριά σε στεριά. Καλό θα ήταν, όμως, μια φορά τη βδομάδα να υποβάλλουμε στον εαυτό μας τις εξής ερωτήσεις: Μήπως βρίσκομαι σε άρνηση για κάποια κατάσταση; Μήπως αντιστέκομαι σε πράγματα και καταστάσεις που είναι αναπόφευκτες; Από πού προήλθε η συγκεκριμένη στάση ή συμπεριφορά μου απέναντι στα πρόσωπα του περιβάλλοντός μου; Ήταν απαραίτητη; Υπήρχε κάποια καλύτερη εναλλακτική;

5 Γελάστε!
Μην παίρνετε τη ζωή σοβαρά ή τουλάχιστον… τόσο σοβαρά. Τα παιδιά γελάνε κατά μέσο όρο 200 φορές τη μέρα, οι ενήλικες, από την άλλη, μόλις δεκαπέντε. Επιτρέψτε στον εαυτό σας, λοιπόν, να γελάσει. Μια κωμωδία στην τηλεόραση, ένα παιχνίδι στον υπολογιστή ή στο κινητό με φίλους, ομαδικά αθλήματα. Έτσι, θα βρείτε το παιδί που κρύβετε μέσα σας και ίσως γελάσετε λίγο περισσότερο.

6 Προσδιορίστε το αξιακό σας σύστημα και ακολουθήστε το
Είναι το εσωτερικό μας GPS, o χάρτης που οδηγεί τη ζωή μας και μάς βοηθά να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις. Απαλλαχθείτε από άτομα, συμπεριφορές και νοοτροπίες που σάς απομακρύνουν από το δικό σας σύστημα αξιών, οτιδήποτε σάς εμποδίζει από το να κατακτήσετε τους στόχους σας και έτσι θα διατηρήσετε την ισορροπία και την αυτοπεποίθησή σας.

7 Ανακαλύψτε τις δικές σας δυνάμεις
Εντοπίστε ποια είναι τα δυνατά σας στοιχεία. Είτε μιλάμε για εμφάνιση είτε για νοητικές δεξιότητες και καλλιτεχνικές ανησυχίες και ταλέντα, εάν ανακαλύψετε πραγματικά σε ποια σημεία είστε χρήσιμοι και μπορείτε να συνεισφέρετε στο κοινωνικό σύνολο, θα δώσετε ώθηση στον εαυτό σας να αναλάβει δράσεις και πρωτοβουλίες, τις οποίες μάλιστα θα φέρετε σε πέρας με επιτυχία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Θέματα: Τελευταία Ενημέρωση

Aν θέλετε να ξεκινάτε τη μέρα σας με ένα πλήρες και ισορροπημένο πρωινό, σας δίνουμε πέντε 5 φανταστικές ιδέες
must.com.cy
 |  ΘΕΜΑΤΑ