ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αλλεργίες και παθήσεις από τη σκόνη και πώς να τις αντιμετωπίσουμε

Τρεις φορές πάνω από το φυσιολογικό όριο η σκόνη στην ατμόσφαιρα σήμερα

must.com.cy

Πάρις Δημητριάδης

Τρεις φορές πάνω από το όριο είναι σήμερα στην Κύπρο η σκόνη στην ατμόσφαιρα, σύμφωνα με ανάρτηση του περιβαλλοντολόγου και βουλευτή κ. Χαράλαμπου Θεοπέμπτου.

«Τα παιδιά, τα άτομα που πάσχουν από άσθμα ή έχουν καρδιολογικά προβλήματα και οι ηλικιωμένοι είναι οι ομάδες του πληθυσμού που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στην έκθεση σε ιδιαίτερα υψηλές συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα. Όσο πιο μικρά είναι τα σωματίδια τόσο μεγαλύτερη η επικινδυνότητά τους (λόγω του βάθους διείσδυσης στο αναπνευστικό μας σύστημα), η οποία πάντως εξαρτάται και από τη σύστασή τους» αναφέρει ο κ. Θεοπέμπτου.

Διάβασε ολόκληρη την ανάρτηση:

Τι κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε αλλεργίες και παθήσεις

Σύμφωνα με τον ωτορινολαρυγγολόγο Δρ. Παναγιώτη Συμεωνίδη, τα υψηλά επίπεδα σκόνης στην ατμόσφαιρα επιβαρύνουν το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα το οποίο φιλτράρει τον εισπνεόμενο αέρα, με αποτέλεσμα οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού να είναι πιο ευάλωτες.

Η Αλλεργική Ρινίτιδα εκτιμάται ότι επηρεάζει 10 – 41% του γενικού πληθυσμού στην Ευρώπη, με τα συμπτώματα να περιλαμβάνουν φαγούρα, συμφόρηση και καταρροή της μύτης με συχνό φτέρνισμα και φαγούρα στα μάτια.

Η διάγνωση γίνεται κυρίως από το ιστορικό του ασθενή και επιβεβαιώνεται μετά την κλινική εξέταση της μύτης με ενδοσκόπιο.

Η θεραπεία, αναφέρει ο Δρ. Συμεωνίδης, συμπεριλαμβάνει την αποφυγή έκθεσης στα αλλεργιογόνα και συχνές πλύσεις της μύτης με φυσιολογικό ορό για απομάκρυνση των ξένων σωμάτων. Η χορήγηση διά στόματος και τα τοπικά σκευάσματα κορτιζόνης αποτελούν τον πυλώνα στην αντιμετώπιση της Αλλεργικής Ρινίτιδας.

Παράλληλα, τα ακάρεα της σκόνης είναι ένα άλλο μεγάλο ζήτημα, προσθέτει ο Δρ. Συμεωνίδης.

Αναπτύσσονται σε ιδιαίτερες συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας στα ανθρώπινα νοικοκυριά και δεν έχει να κάνει με το πόσο καθαρό είναι ένα σπίτι αφού η ολοκληρωτική εξάλειψη της σκόνης είναι αδύνατη. Τα ακάρεα παρουσιάζουν μεγαλύτερες συγκεντρώσεις σε μαξιλάρια, στρώματα, χαλιά και αποτελούν συχνή αιτία χρόνιας Αλλεργικής Ρινίτιδας.

Τα ακόλουθα μέτρα βοηθούν στη μείωση του αριθμού των ακάρεων της σκόνης:

  • Καλός αερισμός στο σπίτι για μείωση της υγρασίας
  • Αντικατάσταση πιθανών εστιών όπως χαλιά, κουρτίνες κτλ
  • Συχνός καθαρισμός με ηλεκτρική σκούπα
  • Χρήση καλυμμάτων στο στρώμα του κρεβατιού
ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Θέματα: Τελευταία Ενημέρωση