ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αυτοί είναι οι κυριότεροι λόγοι που πεινάτε συνέχεια

Συχνά αναρωτιέστε γιατί πάντα πεινάτε; Μην ανησυχείτε, δεν είστε μόνοι και σίγουρα υπάρχουν λύσεις γι’αυτό!

must.com.cy

Ριάνα Στυλιανού

Συχνά αναρωτιέστε γιατί πάντα πεινάτε; Μην ανησυχείτε, δεν είστε μόνοι και σίγουρα υπάρχουν λύσεις γι’αυτό!

• Τρώτε πολύ λίγο
Μπορεί να είναι πραγματικά το γεγονός ότι τρώτε πολύ λίγο; Εργάζεστε πολύ; Ίσως απλά δεν παίρνετε αρκετή ενέργεια και θρεπτικά συστατικά, παρά το γεγονός ότι τρώτε τρία γεύματα την ημέρα. Ένα ημερολόγιο τροφίμων μπορεί να σας βοηθήσει να μάθετε αν δίνετε στο σώμα σας όλα όσα χρειάζεται.

• Διψάτε
Μερικές φορές μπερδεύουμε τη δίψα για πείνα. Ο λόγος είναι απλός: ο υποθάλαμος στον εγκέφαλο ρυθμίζει τόσο την πείνα όσο και τη δίψα. Όταν είστε αφυδατωμένοι, ο υποθάλαμος μπορεί να τα μπερδέψει. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μπορεί να φάτε κάτι αντί για να πιείτε ένα ποτήρι νερό. Βεβαιωθείτε ότι πίνετε άφθονο νερό και όταν αρχίσετε να αισθάνεστε πεινασμένοι, πιείτε λίγο νερό προτού φάτε κάτι.

• Βρίσκεστε συνεχώς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Μέσα από τα smartphones μας μάς παρουσιάζεται μια πληθώρα από εικόνες κάθε ώρα. Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, όταν θεωρείτε ότι υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που δείχνουν ότι και μόνο η θέα εικόνων με φαγητά μπορεί να μας δημιουργήσει συναισθήματα πείνας. Αυτές οι εικόνες τροφίμων οδηγούν σε αυξημένα επίπεδα γκρελίνης, της "ορμόνης πείνας", στο αίμα σας. Έτσι, απλά βάλτε το κινητό σας κάτω!

• Δεν κοιμάστε πολύ
Η στέρηση του ύπνου έχει μεγάλη επίδραση στο αίσθημα της πείνας και σε ό, τι τρώτε. Η έλλειψη ύπνου μπορεί, εξάλλου, να οδηγήσει σε μειωμένα επίπεδα της ορμόνης λεπτίνη, η οποία είναι υπεύθυνη για την καταστολή της όρεξης. Ταυτόχρονα, ο ανεπαρκής ύπνος οδηγεί επίσης στην αύξηση της γκρελίνης, η οποία διεγείρει την όρεξή σας. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η έλλειψη ύπνου συνδέεται συχνά με την αύξηση του σωματικού βάρους. Να θυμάστε, 6 με 8 ώρες ύπνου είναι απαραίτητες!

 

• Δεν συμπεριλαμβάνετε όλες τις ομάδες τροφίμων στο διατροφολόγιό σας
Αυτό δεν κάνει απλά το γεύμα σας μικρότερο και πιο φτωχό, αλλά, παράλληλά, να οδηγήσει και σε αίσθημα πείνας. Σήμερα, καταναλώνουμε πάρα πολλούς απλούς υδατάνθρακες (άσπρα μακαρόνια, άσπρο ψωμί, μπισκότα), μειώνοντας ταυτόχρονα την ποσότητα φυτικών ινών, πρωτεϊνών και υγιεινών λιπαρών που παίρνουμε. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι ακριβώς αυτά που χρειάζεται το σώμα μας για να διατηρήσει την αίσθηση του κορεσμού. Φροντίστε να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή με μπόλικους σύνθετους υδατάνθρακες (δημητριακά, ρύζι, πατάτες, μακαρόνια ολικής αλέσεως), μέτριες ποσότητες πρωτεϊνών και υγιεινών λιπαρών.

• Παραλείπετε γεύματα
Έχετε ξυπνήσει και δεν υπάρχει χρόνος για πρωινό και στη συνέχεια το μεσημεριανό γεύμα καταλήγει σε καφέ, με αποτέλεσμα το απόγευμα να είστε τόσο πεινασμένοι που θα μπορούσατε να φάτε τα πάντα. Δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένου ότι έχετε παραλείψει γεύματα. Συχνά δεν παρατηρούμε πόσο πεινασμένοι είμαστε μέχρι να καθίσουμε και να ακούσουμε τους ήχους στο στομάχι μας. Υπάρχει μόνο μία μέθοδος για να αποφύγετε αυτή την κατάσταση: τρώτε τακτικά! Τρία κύρια γεύματα και ίσως ένα ή δύο σνακ ημερησίως είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε την πείνα σας υπό έλεγχο.

• Βαριέστε
Είστε πραγματικά πεινασμένοι ή απλά βαριέστε; Πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν πραγματικά να καταλάβουν τη διαφορά. Είστε πεινασμένοι για ένα μήλο και μια χούφτα καρύδια; Αν όχι τότε δεν είστε πραγματικά πεινασμένοι, αλλά απλά ψάχνετε κάτι για να σας κρατήσει απασχολημένους.

Μάθε και αυτό Ορισμένα φάρμακα μπορούν να διεγείρουν την όρεξη και την πείνα, όπως τα αντικαταθλιπτικά, για παράδειγμα. Δυστυχώς, αυτές αποτελούν ανεπιθύμητες παρενέργειες. Σε αυτή την περίπτωση, σίγουρα αξίζει να μιλήσετε στον γιατρό σας σχετικά με αυτό το πρόβλημα. Ίσως μπορείτε να μειώσετε τη δόση ή να μεταβείτε σε ένα διαφορετικό φάρμακο με λιγότερες παρενέργειες.

Διατροφικό tip: Το στομάχι σας μπορεί να είναι γεμάτο, αλλά πρέπει το μήνυμα να περάσει και από τον εγκέφαλό σας. Αν τρώτε πολύ γρήγορα αυτό σας δίνει την αίσθηση ότι είστε πεινασμένοι και συνεχίζετε να τρώτε. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να τρώτε αργά και να μασάτε καλά. Αφιερώστε τουλάχιστον 20 λεπτά για το μεσημεριανό σας γεύμα. Αυτός είναι ο χρόνος που χρειάζεται ο εγκέφαλός σας για να συνειδητοποιήσετε ότι είστε χορτάτοι.

Πώς αναγνωρίζω αν πεινάω πραγματικά ή βαριέμαι;
Την επόμενη φορά που θα έχετε την επιθυμία να φάτε, μπορείτε να μάθετε εάν η πείνα σας είναι αληθινή εάν το νιώθετε σταδιακά. Η σωματική πείνα έρχεται σταδιακά, ενώ η συναισθηματική πείνα είναι ξαφνική. Αναζητήστε το γουργούρισμα στο στομάχι σας. ρωτήστε τον εαυτό σας πόσο πεινάτε από τα 10, περιμένετε 10 λεπτά και καταναλώστε νερό.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Θέματα: Τελευταία Ενημέρωση