ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Διατροφή μετά τις γιορτές

Είναι η περίοδος όπου επιβάλλεται αποτοξίνωση από το κόκκινο κρέας, τα πολλά γλυκά, τα υπερβολικά λιπαρά και το αλκοόλ

must.com.cy

Σύμφωνα με στατιστικές, το βάρος μας αφότου έχουν περάσει οι γιορτές των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων είναι αυξημένο κατά ενάμισι με δύο κιλά. Η διατροφή αυτής της περιόδου έχει πολλά γλυκά, όπως μελομακάρονα, κουραμπιέδες και άλλα παραδοσιακά εδέσματα, αλλά και τρόφιμα πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, αφού τα γεύματα περιλαμβάνουν κυρίως κόκκινο κρέας και μάλιστα χοιρινό. Επίσης, τις μέρες αυτές παρατηρείται και αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ. Επομένως οι μέρες που ακολουθούν τις γιορτινές χρειάζεται να έχουν ένα διορθωτικό χαρακτήρα. Στόχος τους είναι, λοιπόν, να χαθούν τα κιλά που προστέθηκαν, να αντισταθμιστεί η αυξημένη πρόσληψη των κορεσμένων λιπαρών οξέων και του αλκοόλ.

ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΟΧΟΣ: ΑΠΩΛΕΙΑ ΕΞΤΡΑ ΒΑΡΟΥΣ
Ξεκινώντας με την απώλεια βάρους, θα πρέπει να ακολουθήσουμε μια διατροφή που θα περιέχει χαμηλότερες θερμίδες από αυτές που χρειάζεται ο οργανισμός, ώστε να προκύψει αρνητικό θερμιδικό ισοζύγιο και να υπάρξει απώλεια βάρους. Δεν πρέπει βέβαια να φτάσουμε στο αντίθετο άκρο με δίαιτες ιδιαίτερα εξαντλητικές, γιατί έτσι μόνο περισσότερα προβλήματα μπορούν να δημιουργηθούν. Χρειάζεται υπομονή για να χαθεί σωστά το βάρος που αυξήθηκε.

ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΣΤΟΧΟΣ: ΜΕΙΩΣΗ ΛΙΠΑΡΩΝ
Για να αντισταθμιστεί η αυξημένη πρόσληψη των κορεσμένων λιπαρών οξέων, τα οποία ευθύνονται για την αύξηση της  κακής  χοληστερόλης (LDL) είναι απαραίτητο να αυξήσουμε την πρόσληψη των αντιοξειδωτικών και να μειώσουμε την πρόσληψη των ζωικών λιπαρών. Σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή παίζει και η άσκηση. Επομένως, από τη μια πλευρά αυξάνεται η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, που είναι κύριες πηγές αντιοξειδωτικών και από την άλλη μειώνεται η πρόσληψη των τροφών που είναι πλούσιες σε ζωικά λίπη. Τροφές που περιέχουν ζωικά λιπαρά είναι το κόκκινο κρέας (μοσχάρι, αρνί, χοιρινό, οι κιμάδες και οι ζωμοί αυτών), τα τυριά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά, το ζωικό βούτυρο και βέβαια φαγητά που περιέχουν κρυμμένα όσα προαναφέραμε (π.χ. κέικ, πίτες, πάστες κ.α.). Βέβαια δεν θέλουμε να αποκλείσουμε από τη διατροφή μας τελείως τα παραπάνω τρόφιμα, αλλά να τα καταναλώνουμε με μέτρο.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ Συνοψίζοντας λοιπόν, μερικές διατροφικές οδηγίες που είναι βοηθητικό να ακολουθηθούν είναι: l Κατανάλωση 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών ημερησίως l Περιορισμός της κατανάλωση κόκκινου κρέατος στις 1-2 φορές την εβδομάδα l Κατανάλωση ημίπαχων γαλακτοκομικών προϊόντων αντί για πλήρη l Περιορισμός της κατανάλωσης του αλκοόλ l Κατανάλωση ψαριών τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα l Κατανάλωση οσπρίων 2-3 φορές την εβδομάδα l Επιλογή κίτρινων τυριών που είναι χαμηλά σε λιπαρά αντί για τα κανονικά και κατανάλωση με μέτρο στο τυρί φέτα l Περιορισμός των αυγών σε 1-2 την εβδομάδα l Περιορισμός τροφίμων που περιέχουν αυγά και ζωικό λίπος l Χρήση ελαιολάδου στη μαγειρική l Αποφυγή ζωμών κρέατος ή κύβων στη μαγειρική

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Θέματα: Τελευταία Ενημέρωση