ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εγκυμοσύνη και καλοκαίρι: 7 πράγματα που πρέπει να προσέξετε

Την προσοχή των εγκύων τους καλοκαιρινούς μήνες εφιστούν οι γυναικολόγοι καθώς υπάρχουν αρκετοί κίνδυνοι

must.com.cy

Της Σταύρης Φράγκου

Είναι σημαντικό οι εγκυμονούσες το καλοκαίρι να τηρούν τις οδηγίες των γυναικολόγων τους για να μπορούν να έχουν ένα ευχάριστο και ήρεμο καλοκαίρι χωρίς περιπέτειες.

Ο ήλιος, η θάλασσα, η διατροφή, τα ταξίδια ακόμα και οι ώρες ξεκούρασεις επηρεάζουν την μέλλουσα μητέρα γι' αυτό είναι σημαντικό να προσεχει τα πιο κάτω:

1. Ζέστη
Κάντε συχνά ντους με χλιαρό νερό, μείνετε σε δροσερό μέρος, αποφύγετε τις έντονες δραστηριότητες και τις άσκοπες μετακινήσεις.
2. Υγρά
Πίνετε άφθονο νερό, φρέσκους χυμούς και αποφύγετε αναψυκτικά, καφέ και αλκοόλ.
3. Ντύσιμο
Φορέστε άνετα, ελαφριά, ανοιχτόχρωμα βαμβακερά ρούχα, που δεν απορροφούν ζέστη και αφήνουν το δέρμα να αναπνέει.
4. Διατροφή
Προτιμήστε ελαφριά, δροσερά γεύματα και σνακ, που να μην είναι υψηλά σε λιπαρά για να μην αυξάνεται η θερμοκρασία του σώματος. Αποφεύγετε τα πικάντικα, τα τηγανητά και την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης.
5. Ήλιος
Η έκθεση στον ήλιο χωρίς την κατάλληλη αντηλιακή προστασία μεταξύ 11.00π.μ. και 4.00μ.μ. όπου η υπεριώδης ακτινοβολία είναι εντονότερη είναι γνωστό να αποφεύγεται. Σημαντικό είναι όμως να ξέρετε ότι γενικά η έκθεση στον ήλιο δεν είναι και το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε.
6. Ταξίδι
Αποφύγετε τα πολύωρα ταξίδια και αν δεν νιώθετε καλά κάντε συχνές στάσεις κατά τη διάρκεια του. Να φοράτε πάντα ζώνη ασφαλείας, φροντίζοντας το κάτω μέρος της να μην πιέζει την κοιλιά σας.
7. Διαμονή
Μην επιλέγετε διαμονή σε μέρη που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε γιατρό ή νοσοκομείο, ιδιαίτερα μετά την 30η εβδομάδα της κύησης. Φροντίστε να έχετε μάθει τα τηλέφωνα και τη διεύθυνση κάποιου κοντινού νοσοκομείου στο μέρος που έχετε επιλέξει να παραθερίσετε. Είναι σημαντικό να έχετε μαζί σας όλα τα τηλέφωνα επικοινωνίας του γιατρού σας, για να μπορείτε να τον βρείτε οποιαδήποτε στιγμή τον χρειαστείτε.

Εκτός από τα πιο πάνω είναι καλό να εντάξετε στην καθημερινότητα σας το περπάτημα, το κολύμπι αλλά και την ξεκούραση.

- Το περπάτημα να γίνεται σε σκιερά μέρη ή όταν πέσει ο ήλιος και πρέπει να σταματάτε μόλις αισθανθείτε ότι κουράζεστε. Αν βρίσκεστε κοντά σε παραλία, είναι ακόμα πιο αναζωογονητική άσκηση για το σώμα σας.
- Το κολύμπι είναι η ιδανική άσκηση που διώχνει την ένταση, μειώνει το πρήξιμο στα πόδια, τονώνει το σώμα και το βοηθάει να χαλαρώσει. Αποφύγετε να κολυμπάτε μόνη σας αλλά πάντα με παρέα για ασφάλεια. Αν σας πιάσει κράμπα την ώρα που κολυμπάτε, με ηρεμία γυρίστε ανάσκελα μέχρι να υποχωρήσει. Η επιλογή της θάλασσας για κολύμπι είναι προτιμότερη από την πισίνα για να αποφύγετε τον κίνδυνο μολύνσεων. Σημαντικό είναι να κάνετε ντους μετά το κολύμπι στη θάλασσα ή στην πισίνα.

Πότε μια έγκυος πρέπει να καλέσει τον γυναικολόγο της;

  • Όταν έχει αιμορραγία
  • συσπάσεις
  • αυξημένα κολπικά υγρά
  • έντονο οίδημα στα άκρα ή και στο πρόσωπο
  • έντονο πονοκέφαλο
  • διαταραχές στην όραση
  • πόνο στο στομάχι ή την κοιλιά
  • ξαφνικούς εμέτους
  • δυσφορία
  • πίεση στην λεκάνη

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Θέματα: Τελευταία Ενημέρωση

Aν θέλετε να ξεκινάτε τη μέρα σας με ένα πλήρες και ισορροπημένο πρωινό, σας δίνουμε πέντε 5 φανταστικές ιδέες
must.com.cy
 |  ΘΕΜΑΤΑ