ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Γιατί να δώσω στο παιδί μου προβιοτικά;

Όλες οι λεπτομέρειες

must.com.cy

Της Σταυρούλας Ηροδότου

Πριν από δύο χιλιάδες χρόνια ο Ιπποκράτης είχε επισημάνει ότι «όλες οι ασθένειες ξεκινούν από το έντερο». Στην καλή λειτουργία του συμβάλλουν τα προβιοτικά, αυτά τα «καλά βακτήρια» που με την ευεργετική τους δράση βοηθούν στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού έως και την αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων, ακόμη και στην ψυχική υγεία.

Τα τελευταία χρόνια γίνονται συχνές αναφορές στις ιδιότητες που έχουν τα προβιοτικά στον οργανισμό μας. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες, αποδεικνύεται όλο και πιο σημαντική η χρήση τους, ακόμη και από παιδιά μικρής ηλικίας, καθώς οι θετικές τους δράσεις δεν περιορίζονται σ’ έναν μόνο τομέα. Με την πάροδο των χρόνων τα προβιοτικά γίνονται ο πολύτιμος σύμμαχος του ανθρώπινου οργανισμού. Πριν όμως περάσουμε σ’ αυτά, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι υπάρχουν τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά και να δούμε τις διαφορές τους.

Τι είναι τα προβιοτικά

Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί, μη παθογόνοι μικροοργανισμοί που εισέρχονται στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω των τροφών και επιβιώνουν κατά την διάρκεια του περάσματος τους μέσα από την γαστρεντερική οδό. Με λίγα λόγια πρόκειται για καλά βακτήρια που ωφελούν κυρίως το πεπτικό μας σύστημα.

Τι είναι τα πρεβιοτικά

Τα πρεβιοτικά δεν περιέχουν τους ίδιους τους μικροοργανισμούς, είναι άλλα συστατικά (πρόκειται στην ουσία για υδατάνθρακες) που τους τρέφουν και βοηθούν στην ανάπτυξη τους. Τέτοια είναι οι φρουτοσακχαρίτες και οι ινσουλίνες. Τα πρεβιοτικά τα βρίσκουμε στα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως είναι το γιαούρτι και τα ρευστά όξινα γάλατα, και φυσικά σε συμπληρώματα διατροφής.

Ευεργετικές ιδιότητες των προβιοτικών

Μερικές από τις σημαντικότερες ιδιότητες των προβιοτικών είναι ότι εμποδίζουν την ανάπτυξη παθογόνων μικροβίων και κατ’ επέκταση προλαμβάνουν την εμφάνιση τερηδόνας. Παράλληλα, συμβάλλουν στη βελτίωση της πέψης, μειώνουν τα κοιλιακά προβλήματα, το φούσκωμα, τη δυσκοιλιότητα και τη διάρροια. Με τη χορήγηση προβιοτικών, συμπληρωματικά με τη διατροφή, μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος εντεροκολίτιδας, όπως έχει διαπιστωθεί μέσω ερευνών και να διαμορφωθεί ένα υγιές πεπτικό σύστημα. Συμβάλλουν επίσης στην πρόληψη και μείωση των εκζεμάτων και της ατοπικής δερματίτιδας. Η ένταξη προβιοτικών στη διατροφή των παιδιών συμβάλλει στην ανάπτυξη ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος. Σε περίπτωση που ένα παιδί παίρνει κάποιο αντιβιοτικό, καλό θα ήταν να καταναλώνεται ταυτόχρονα ένα μια τροφή που περιέχει προβιοτικά για να αποτραπούν ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Οι φαρμακευτικές αγωγές στην προσπάθειά τους να καταπολεμήσουν ανεπιθύμητα στελέχη βακτηρίων, μπορεί ενδεχομένως να σκοτώσουν και κάποια καλά βακτήρια. Μέσω όμως των προβιοτικών θα ενισχυθεί η ανάπτυξη νέων καλών βακτηρίων.

Ποια τρόφιμα αποτελούν καλές πηγές προβιοτικών;

Το γιαούρτι αποτελεί ένα τρόφιμο υψηλής περιεκτικότητας σε προβιοτικά. Προτιμήστε το «ζωντανό» γιαούρτι, με την πέτσα, για να είστε σίγουροι ότι λαμβάνει το παιδί σας αρκετά προβιοτικά.

Η μαύρη σοκολάτα η οποία εκτός από προβιοτικά, περιέχει και πρεβιοτικά. Συστήνεται η περιεκτικότητα της σοκολάτας σε κακάο να είναι τουλάχιστον 70% και να μην περιέχει ζάχαρη. Ο αρακάς είναι ακόμη ένα τρόφιμο πλούσιο σε προβιοτικά. Μπορείτε να μαγειρέψτε για το παιδί σας αρακά ή να τον προσθέσετε σε ζυμαρικά, ριζότο ακόμη και να τον συνδυάστε απλά μ’ ένα κομμάτι τυρί (επίσης πηγή προβιοτικών!).

Το κεφίρ και τα μαλακά τυριά όπως το τσένταρ, το γκούντα και η παρμεζάνα είναι οι μόνοι τύποι τυριών που διατηρούν τα ευεργετικά βακτήρια που περιέχουν. Προσφέρεται τέτοιου είδους τυριά π.χ. στο τοστάκι, στα μακαρόνια, σε μια σπιτική πίτσα με τυρί και ντομάτα.

Συμπληρώματα διατροφής

Συμπερασματικά, θα λέγαμε πως είναι απαραίτητο να φροντίσουμε τη μικροβιακή χλωρίδα των παιδιών από μικρή ηλικία, είτε μέσω της διατροφής είτε και με την συμπληρωματική χορήγηση προβιοτικών, ώστε να αποκτήσουν ένα «δυνατό» πεπτικό σύστημα στην ενήλικη ζωή τους! Εάν το παιδί σας αρνείται να φάει ή να δοκιμάσει κάποιο από τα παραπάνω τρόφιμα δοκιμάστε προβιοτικά σε μασώμενα δισκία, σταγόνες αλλά και σκόνη. Μάλιστα, πολλά από αυτά τα συμπληρώματα διατροφής υπάρχουν σε διάφορες γεύσεις ευχάριστες για τα παιδιά.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Θέματα: Τελευταία Ενημέρωση