ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η «Barbie» σπάει τα στερεότυπα και στην Σαουδική Αραβία

Ενώ οι επικριτές της ταινίας σε όλη τη Μέση Ανατολή ζήτησαν την απαγόρευση της επειδή υπονομεύει τα παραδοσιακά στερεότυπα των φύλων, πολλοί Σαουδάραβες τους αγνόησαν

Kathimerini.gr

Το βράδυ της Παρασκευής, ο Moχάμεντ φόρεσε ένα ροζ πουκάμισο και μια τζιν φόρμα για να συναντήσει έναν φίλο του σε μια κινηματογραφική αίθουσα στο Ριάντ, την πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, για να παρακολουθήσουν την ταινία «Barbie».

Παρόμοιες σκηνές διαδραματίστηκαν σε ολόκληρη τη χώρα το περασμένο Σαββατοκύριακο, καθώς γυναίκες έβαψαν τα νύχια τους ροζ και έδεσαν ροζ φιόγκους στα μαλλιά τους για την πρεμιέρα της ταινίας. Ορισμένοι κινηματογράφοι προγραμμάτισαν περισσότερες από 15 προβολές την ημέρα. Ενώ οι επικριτές σε όλη τη Μέση Ανατολή ζήτησαν την απαγόρευση της «Barbie» επειδή υπονομεύει τα παραδοσιακά στερεότυπα των φύλων, πολλοί Σαουδάραβες τους αγνόησαν.

Το γεγονός ότι αυτό συνέβαινε στη Σαουδική Αραβία -μια από τις πιο ανδροκρατούμενες χώρες στον κόσμο- θεωρείται αδιανόητο για πολλούς στη Μέση Ανατολή.

Παρακολουθώντας τις εσωτερικές αναζητήσεις της Barbie, ο Μοχάμεντ είπε ότι του θύμισε την ταραγμένη περίοδο όταν ξεκίνησε το κολέγιο και δεν ήταν σίγουρος για τη θέση του στον κόσμο. Είπε ότι πιστεύει ότι η ταινία έχει σημαντικά μαθήματα τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες. «Ενιωσα ότι η μαμά μου θα έπρεπε να δει την ταινία», είπε.

Eνας δηκτικός τίτλος στην εφημερίδα Asharq al-Awsat, ανέφερε ότι οι κινηματογράφοι της χώρας έχουν γίνει «καταφύγιο για τους πολίτες του Κόλπου που θέλουν να ξεφύγουν από τους σκληρούς περιορισμούς» – μια ανατροπή σε μια χώρα της οποίας οι κάτοικοι κάποτε έπρεπε να οδηγήσουν μέχρι το Μπαχρέιν για να παρακολουθήσουν ταινίες.

Πριν από οκτώ χρόνια, δεν υπήρχαν κινηματογραφικές αίθουσες στο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, πόσο μάλλον να προβάλλονταν ταινίες όπως η «Barbie». Στις γυναίκες είχε απαγορευτεί η οδήγηση. Η θρησκευτική αστυνομία τριγυρνούσε στους δρόμους, επιβάλλοντας το διαχωρισμό των φύλων και φωνάζοντας στις γυναίκες να καλυφθούν από την κορυφή ως τα νύχια στα μαύρα.

Από τότε που ανέβηκε στην εξουσία, ο διάδοχος του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, 37 ετών, έχει καταργήσει πολλούς από αυτούς τους περιορισμούς, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει την πολιτική καταστολή, φυλακίζοντας συντηρητικούς θρησκευτικούς κληρικούς, αριστερούς ακτιβιστές, επικριτικούς επιχειρηματίες και μέλη της οικογένειάς του.

Ακόμη και τώρα, παρά τις σαρωτικές κοινωνικές αλλαγές, η Σαουδική Αραβία παραμένει ένα κράτος βασισμένο στην πατριαρχία. Σύμφωνα με το νόμο, ο ηγεμόνας του βασιλείου πρέπει να είναι αρσενικό μέλος της βασιλικής οικογένειας και ενώ αρκετές γυναίκες έχουν ανέλθει σε υψηλόβαθμες θέσεις, όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και οι στενότεροι σύμβουλοι του πρίγκιπα είναι άνδρες. Οι γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας μπορεί ταξιδεύουν στο διάστημα, αλλά εξακολουθούν να χρειάζονται έγκριση από έναν άνδρα κηδεμόνα για να παντρευτούν. Και οι γκέι και οι τρανς Σαουδάραβες αντιμετωπίζουν βαθιές διακρίσεις και μερικές φορές συλλήψεις.

Ετσι, πολλοί Σαουδάραβες νόμιζαν ότι η ταινία θα απαγορευόταν ή τουλάχιστον θα λογοκριθεί σε μεγάλο βαθμό. Αλλοι δεν ήταν θετικοί απέναντι στην ταινία για άλλους λόγους. Για την επιχειρηματία Γουάφα Αλσρουσαίντ , η οποία πρότεινε να απαγορευτεί η ταινία στη χώρα της, η ταινία είναι μια «στρέβλωση του φεμινισμού».

«Είμαι ένας φιλελεύθερος άνθρωπος που ζητούσε ελευθερία εδώ και 30 χρόνια, επομένως δεν πρόκειται για έθιμα και παραδόσεις, αλλά για τις αξίες του ανθρωπισμού και της λογικής», είπε στους New York Times. Η ταινία, υποστήριξε, θυματοποιεί υπερβολικά τις γυναίκες και δυσφημεί τους άντρες, και αντιτάχθηκε στο γεγονός ότι μια τρανς ηθοποιός έπαιξε μια από τις Μπάρμπι.

«Αυτή η ταινία είναι μια συνωμοσία εναντίον των οικογενειών και των παιδιών του κόσμου», δήλωσε η 48χρονη.

Πολλοί Αραβες επικριτές της ταινίας εξέφρασαν απόψεις παρόμοιες με εκείνες ορισμένων Αμερικανών πολιτικών και δεξιών προσωπικοτήτων που έχουν κατηγορήσει την ταινία δυσφήμιση για το ανδρικό φύλο. Η διαμάχη στη Μέση Ανατολή για την ταινία δείχνει πώς οι μάχες που μερικές φορές απηχούν τους λεγόμενους «πολιτιστικούς πολέμους» των ΗΠΑ λαμβάνουν χώρα δεκάδες χιλιόμετρα μακριά.

Η ταινία κινουμένων σχεδίων «Lightyear», η οποία παρουσίαζε δύο γυναικείες χαρακτήρες να φιλιούνται, απαγορεύτηκε σε πολλές χώρες της περιοχής πέρυσι. Και έξι αραβικές χώρες του Κόλπου εξέδωσαν μια ασυνήθιστη δήλωση πέρυσι απαιτώντας από το Netflix να αφαιρέσει περιεχόμενο που παραβιάζει «ισλαμικές και κοινωνικές αξίες και αρχές», απειλώντας να κινηθεί νομικά.

Με πληροφορίες από New York Times

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Θέματα: Τελευταία Ενημέρωση