ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μπορούν τα παιδιά να πίνουν καφέ;

Eίναι ίσως η πιο αγαπημένη μας συνήθεια. Από ποια ηλικία και μετά, όμως, είναι θεμιτό για τα παιδιά μας να αρχίσουν την κατανάλωση καφέ;

must.com.cy

Οι γονείς αποτελούν πρότυπα για τα παιδιά και συνήθως αντιγράφουν τις συνήθειες των γονιών τους. Αν ένα παιδί ακούει τη μητέρα ή τον πατέρα του να λέει να μην πίνει αναψυκτικά το βράδυ επειδή η καφεΐνη θα τον κρατήσει ξύπνιο αλλά ταυτόχρονα τα πρωινά λέει ότι «χρειάζεται την καφεΐνη του», τότε και τα παιδιά θα μάθουν να πίνουν και αυτά καφέ. Επομένως, οι γονείς θα πρέπει να φροντίζουν για τη διατροφική διαπαιδαγώγηση των παιδιών, όχι μόνο μέσα από λεκτική προτροπή, αλλά και με την καθημερινή τους συμπεριφορά.

Τι είναι η καφεΐνη;
Η καφεΐνη είναι μια φυσική χημική ουσία που βρίσκεται στα φύλλα τσαγιού, τους κόκκους καφέ, το κακάο (το φυτό που δίνει τη γεύση της σοκολάτας) και στον καρπό του φυτού κόλα. H καφεΐνη βρίσκεται σε πολλά κοινά τρόφιμα και ροφήματα, όπως καφές, τσάι, ενεργειακά ποτά, ζεστό κακάο, σόδα, σοκολάτα και μερικά φάρμακα.

Η καφεΐνη είναι διεγερτική. Τα διεγερτικά μάς κάνουν να αισθανόμαστε πιο ξύπνιοι και σε εγρήγορση. Πολλοί καταναλώνουν καφεΐνη επειδή τούς βοηθά να ξυπνήσουν, αλλά κανείς δεν χρειάζεται καφεϊνούχα ροφήματα, ειδικά τα παιδιά. Τα καλύτερα ροφήματα για τα παιδιά είναι το νερό και το γάλα, τα οποία δεν περιέχουν καφεΐνη.

Τι κάνει η καφεΐνη στο σώμα σας;
Η καφεΐνη μπορεί να σας κάνει υπερκινητικούς. Η καφεΐνη μπορεί να ενισχύσει την ενέργεια ενός ατόμου, αλλά η υπερβολική καφεΐνη μπορεί επίσης να προκαλέσει άλλα αποτελέσματα. Η υπερβολική ποσότητα καφεΐνης μπορεί:

Να σάς κάνει να νιώσετε νευρικός και να κάνει τα χέρια σας να τρέμουν.
Να δυσκολέψει τον ύπνο, πράγμα που σημαίνει ότι τα παιδιά δεν θα είναι σε θέση να αποδώσουν στο σχολείο την επόμενη μέρα.
Να προκαλέσει κεφαλαλγία ή ταχυκαρδία. Τα παιδιά με καρδιακά προβλήματα δεν πρέπει να πίνουν καφεΐνη.
Πιο κάτω αναγράφεται η ποσότητα καφεΐνης σε μερικά τρόφιμα και ροφήματα:

Αναψυκτικά τύπου κόλα 54 mg
Αναψυκτικά τύπου κόλα χωρίς ζάχαρη 45 mg
Ενεργειακά ποτά 80 mg
Παρασκευασμένος καφές 115 mg *
Παγωμένο τσάι 70 mg *
Μαύρη σοκολάτα 20 mg *
Γάλα με σοκολάτα 6 mg *
Ποτά με κακάο 4 mg *
Ψυχοθεραπευτικό φάρμακο 1 δισκίο 30 mg *
* Πρόκειται για μια μέση ποσότητα καφεΐνης. Αυτό σημαίνει ότι ορισμένα από αυτά τα προϊόντα μπορεί να περιέχουν λίγο περισσότερη καφεΐνη και μερικά ενδέχεται να περιέχουν λίγο λιγότερη.

Ελέγξτε τον κατάλογο συστατικών στη διατροφική ετικέτα και επιλέξτε ποτά χωρίς καφεΐνη.

Μπορούν τα παιδιά να καταναλώνουν μιλκσέικ αντί για καφέ;
Τα μιλκσέικ είναι η ιδανική επιλογή για οποιαδήποτε ώρα της ημέρας κατά την περίοδο του διαβάσματος αλλά και των εξετάσεων. Tροφοδοτούν τους μαθητές με απαραίτητα για τον οργανισμό συστατικά, είναι εύκολα στην προετοιμασία τους και μπορούν να σάς δώσουν την πολυπόθητη ώθηση για να συνεχίσει το παιδί με όρεξη το διάβασμά του. Προσέξτε, όμως, τι θα χρησιμοποιήσετε για την παρασκευή τους. Μια καλή ιδέα είναι 1 φρούτο, γάλα λίγων λιπαρών, λίγο μέλι και νιφάδες βρόμης.

Μάθετε και αυτό: Άτομα που καταναλώνουν καφεΐνη καθημερινά μπορεί να αρχίσουν να εξαρτώνται από αυτή. Οι άνθρωποι που είναι συνηθισμένοι στην καφεΐνη και ξαφνικά μειώσουν την κατανάλωσή της μπορεί να έχουν πονοκεφάλους ή πρόβλημα συγκέντρωσης, και αισθάνονται κουρασμένοι όλη την ημέρα.

Διατροφικό Tip: Η καφεΐνη δεν είναι θρεπτική ουσία, όπως το ασβέστιο, έτσι τα παιδιά δεν τη χρειάζονται. Τα παιδιά κάτω των 12 ετών πρέπει να παραλείπουν συνολικά την καφεΐνη. Οι έφηβοι δεν πρέπει να παίρνουν περισσότερο από περίπου 100 mg (περίπου 1 φλιτζάνι καφέ) την ημέρα.

Χαρά Μαλιώτη
Κλινική διαιτολόγος, με ειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές
Tηλ. 22256006, chara@projecthealth.com.cy 
Project Xealth

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Θέματα: Τελευταία Ενημέρωση