ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πόσες θερμίδες έχουν οι πασχαλινές λιχουδιές

Δείτε πόσο θα επιβαρυνθείτε από τις πασχαλινές λιχουδιές

must.com.cy

Της Σταύρης Φράγκου

Η περίοδος της νηστείας πριν το Πάσχα που περιλαμβάνει αποχή από τροφές ζωικής προέλευσης για 40 ημέρες, εξασφαλίζει εκτός από την ψυχική κάθαρση και προετοιμασία για την θεία κοινωνία, και μια καλή ευκαιρία για διατροφικό «εξαγνισμό» από κορεσμένα λίπη.

Ωστόσο θεωρείται μία περίοδος, στη διάρκεια της οποίας η παράδοση «επιβάλλει» δύο εντελώς αντίθετες διατροφικές συμπεριφορές και δίαιτες, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν σοκ στον οργανισμό μας.

Στo κάθε τραπέζι θα δoύμε σουβλιστό αρvί, μαγειρίτσα, τσoυρέκια, και oπωσδήπoτε σύμφωνα με τηv Κυπριακή παράδoση τις φλαoύvες. Οι φλαoύvες έχουν τις δικές τους ιδιαιτερότητες σε κάθε περιoχή της Κύπρoυ. Όμως, η βασική συvταγή είναι ίδια. Τα κύρια χαρακτηριστικά είναι μπόλικο ολόπαχο τυρί, χαλλούμι, αβγά, αλεύρι, σουσάμι και σταφίδες. Οι φλαούνες είναι ψηλές σε περιεκτικότητα πρωτεΐνης, υδατανθράκων, με ικανοποιητικές ποσότητες ασβεστίου, βιταμινών.

Η φλαούνα περιέχει ανά 90 γραμμάρια (μια μικρή φλαούνα) 400 θερμίδες. Εκτός από την υψηλή θερμιδική τους αξία είναι πλούσιες και σε κορεσμένο λίπος, χοληστερόλη, νάτριο. Η κατάχρησή τoυς μπoρεί vα συμβάλλει στο πρόβλημα των ατόμων πoυ πάσχoυv απo καρδιoπάθειες, ή έχoυv υψηλή χoληστερόλη, υψηλή αρτηριακή πίεση ή αν ειvαι διαβητικoί ή απλώς έχoυv πρόβλημα βάρoυς.

Τι να προσέξετε την Κυριακή του Πάσχα;

Ξεκινήστε την ημέρα με ½ ποτήρι γάλα (καφε) και 1 μικρό κομμάτι τσουρέκι. Μια μέτρια φέτα έχει περίπου 170 θερμίδες και είναι μια καλή λύση για να μας δώσει την γλυκιά γεύση που επιθυμούμε. Στο μεσημεριανό τραπέζι προτιμήστε 1 μερίδα κρέας (κατά προτίμηση ένα κομμάτι λιγότερο λιπαρό), και σαλάτα. Για να ελέγξετε τις ποσότητες, να γεμίσετε το πιάτο σας μόνο μία φορά και αποφύγετε τσιμπολογήματα.

Συνοδεύσετε τα γεύματα σας με άφθονη σαλάτα (περίπου ½ πιάτο) για να αυξήσετε την ικανότητα πρόκλησης κορεσμού και να γλιτώσετε από μια πιθανή υπερκατανάλωση φαγητού συνολικά μέσα στην ημέρα.

Πασχαλινά εδέσματα

Πασχαλινό τσουρέκι: Είναι επίσης πηγή υδατανθράκων και λίπους. 1 φέτα δίνει 170 θερμίδες ενώ πολλές παραλλαγές του, πχ με σοκολάτα, αυξάνουν τις θερμίδες και το λίπος του.

Σοκολατένια αυγά: 1 μεσαίου μεγέθους αυγό, 100 γραμμάρια σοκολάτας γάλακτος περιέχουν περίπου 500 θερμίδες, ενώ 100 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας αποδίδει 100 θερμίδες λιγότερες και μας προσφέρει σημαντικά οφέλη όπως αντιοξειδωτική δράση και μείωση της χοληστερόλης.

Πασχαλινά κουλούρια: Φτιάχνονται με βούτυρο, περιέχουν αρκετά κορεσμένα «κακά» λιπαρά. Γι’ αυτό, αν έχετε αυξημένη χοληστερόλη, θα πρέπει να τα καταναλώνετε με μέτρο. 60 γραμμάρια δίνουν περίπου 230 θερμίδες

Τροφές                                                                    Θερμίδες

1μερίδα μαγειρίτσα                                               550
1 φλ. αυγολέμονο                                                   100
1 αυγό                                                                         75
1 φέτα τσουρέκι απλό (100γρ)                        70-200
Φλαούνα (100γρ)                                                    400
1 μέτριο κομμάτι παστίτσιο                                 600
Κοκορέτσι (100γρ)                                                  160
Αρνί μπούτι με πέτσα (100γρ)                              310
Αρνί μπούτι χωρίς πέτσα (100γρ)                        190
Σούβλα αρνί (100γρ)                                       200-300
Πασχαλινά Κουλουράκια (60γρ.)                          282
Σοκολάτα γάλακτος (100γρ)                                   500
1 σοκολατένιο αυγό (100γρ.)                                 525
Τσουρέκι με σοκολάτα -1 κομμάτι (75γρ.)           500

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Θέματα: Τελευταία Ενημέρωση