ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πώς η τάξη στο σπίτι βοηθάει γενικότερα τη ζωή μας;

4 λόγοι που ένα τακτοποιημένο σπίτι μάς κάνει καλό

must.com.cy

Της Ζωής Τουτουντζίδου

Μια νέα φιλοσοφία στον χώρο της ψυχολογίας υποστηρίζει ότι ένα τακτικό σπίτι μπορεί να γίνει η προέκταση μιας τακτικής ζωής. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να επιστρέφεται κανείς στο σπίτι από μια κουραστική μέρα εργασίας και να είναι όλα τακτοποιημένα και στην θέση τους. Ουσιαστικά βοηθάει στην χαλάρωση αλλά και στην αίσθηση ολοκλήρωσης. Αν και αυτό μπορεί να φαίνεται παράξενο σε μερικούς, είναι πραγματικά πολύ λογικό σύμφωνα με τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας για τους εξής τρείς λόγους.

1. Σας επιτρέπει να αποκτήσετε μια αίσθηση ελέγχου

Εάν η ακαταστασία σας κάνει αισθάνεστε ανήσυχοι, αγχωμένοι ή ακόμα και καταβεβλημένοι τότε είναι λογικό η οργάνωση του χώρου να σας βοηθήσει. Σύμφωνα με την κλινική ψυχολογεί, Dr. Neha Mistry, όταν κάποιος καθαρίζει και γενικότερα οργανώνει το σπίτι του, αλλάζεται ότι τον ενοχλεί και κατ΄ επέκταση αποκτάει μια αίσθηση ελέγχου των πραγμάτων.

2. Τονώνει τη διάθεση σας

Κι όμως, ένα τακτοποιημένο και γενικά λειτουργικό σπίτι μπορεί να τονώσει την διάθεση σας με έναν απροσδόκητο τρόπο καθώς η ευχαρίστηση που νιώθει κάποιος όταν ζει σε αυτό μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα κορτιζόλη στο αίμα, που συνδέεται άμεσα με την καλή ψυχολογική υγεία και διάθεση.

3. Αυξάνει την συγκέντρωση

Έρευνες στον τομέα της ψυχολογίας υποδηλώνουν ότι η ταυτόχρονη προβολή πολλαπλών ερεθισμάτων που δεν σχετίζονται με την εργασία - γνωστή και ως τυχαία ακαταστασία παντού - μπορεί να κάνει ιδιαίτερα δύσκολη την εστίαση και την αποτελεσματική εργασία, τονίζοντας τα οφέλη που έχει η συνέπεια και η τακτοποίηση στην ζωή μας.

4. Προσφέρει χαλάρωση

Τελευταίο και ίσως σημαντικότερο είναι η αίσθηση χαλάρωσης που νιώθει κάποιος όταν μπαίνει σε ένα συγυρισμένο σπίτι καθώς νιώθει ελεύθερος να συνεχίσει την ημέρα του χωρίς το βάρος των οικιακών υποχρεώσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Θέματα: Τελευταία Ενημέρωση