ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τοξικές συμπεριφορές που δεχόμαστε ως φυσιολογικές

4 τοξικές συμπεριφορές που μας μαθαίνει από μικρούς ο κοινωνικός περίγυρος να αποδεχόμαστε

must.com.cy

Της Ζωής Τουτουντζίδου

Η καθημερινότητα μας περικλείεται από τοξικές συμπεριφοράς που όμως έχουμε μάθει να δεχόμαστε ακόμα και να τις ενστερνιζόμαστε ως κοινωνία. Συμπεριφορές που κάποτε πληγώνουν, λεκτική κακοποίηση καλά κρυμμένη πίσω από κοινωνικά στερεότυπα που όμως μας στεναχωρούν ακόμα και αν μάθαμε να τα δεχόμαστε.

Όσο λοιπόν και αν αρνούμαστε να δούμε την αλήθεια ή να έρθουμε αντιμέτωποι μαζί της , υπάρχουν 4 τοξικές συμπεριφορές που μας μαθαίνει από μικρούς ο κοινωνικός περίγυρος να ανεχόμαστε ακόμα και να εκφραζόμαστε πολλές φορές μέσα από αυτούς ακόμα και αν δεν μας βρίσουν σύμφωνους.

1. Κρύβουμε τα συναισθήματα μας

Συχνά βρισκόμαστε σε άρνηση για πράγματα που συμβαίνουν γύρω μας ενώ συνήθως ρίχνουμε τις ευθύνες στο παρελθόν μας και σε τραυματικές εμπειρίες που έχουμε ζήσει. Όπως κάποιο παιδικό τραύμα ή ακόμα και τωρινό. Πόσες φορές ήρθατε αντιμέτωποι με φοβίες του θανάτου ή αρρώστιας ειδικά τώρα στην πανδημία και δεν το εκφράσατε ποτέ;

2. Θυμός

Κι όμως, έρευνες υποστηρίζουν πως όλο και περισσότεροι ενήλικες είναι εθισμένοι στο θυμό. Σε έναν θυμό που μάλιστα εκφράζουμε στο διαδίκτυο (Cyber bullying), στις σχέσεις μας ακόμα και στην δουλειά μας.

3. Ζήλεια

Αν αγαπούμε πραγματικά δεν ζηλεύουμε τον σύντροφο ή σύντροφο, καθώς δεν αγαπούμε για να μας αγαπάνε, αγαπούμε γιατί τρέφουμε αισθήματα για τον άλλον, ανεξαρτήτως ανταπόκρισης. Εξάλλου μετριέται η αγάπη; Όχι, αν κάτι μετριέται και αυτό μέσω μια πιο αφηρημένης έννοιας είναι οι στιγμές που νιώθουμε ευτυχείς ή ικανοποιημένοι μέσα σε μία σχέση.

4. Μεταφορά ευθυνών

Ένα μεγάλο κεφάλαιο στις ανθρώπινες συμπεριφορές. Η μεταφορά των ευθυνών είναι ίσως η πιο τοξική συμπεριφορά των ανθρώπων που ερχόμαστε αντιμέτωποι καθημερινά. Το να κατηγορούμε τους άλλους για τον τρόπο που νιώθουμε, είναι αρκετά εγωιστικό και σίγουρα μεταθέτει τις ευθύνες στους άλλου, ο καθένας είναι υπεύθυνος για τα δικά του συναισθήματα και πράξεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Θέματα: Τελευταία Ενημέρωση