ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η καρδιά της Λευκωσίας «χτυπάει» ξανά

Στόχος η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών στην πρωτεύουσα

Προωθητική Ενέργεια

Πόλος έλξης για τους κατοίκους της πρωτεύουσας και όχι μόνο, η περιοχή της Μακαρίου απέκτησε ξανά την αίγλη της, τοποθετώντας το κέντρο της Λευκωσίας στους αγαπημένους προορισμούς του νησιού.

Οι καιροί αλλάζουν και η προσαρμογή είναι η λέξη κλειδί για μια σύγχρονη κοινωνία. Έτσι, και το κέντρο της Λευκωσίας, «προσαρμόστηκε» κατάλληλα στα νέα δεδομένα που απαιτούν οι σύγχρονες ευρωπαϊκές πόλεις, προκειμένου η περιοχή του κέντρου να αναπτυχθεί τόσο κοινωνικά, όσο και οικονομικά. Το έργο ανάπλασης του κέντρου της Λευκωσίας, και πιο συγκεκριμένα της Λεωφόρου Μακαρίου, αποτελεί ένα πρωτοποριακό και φιλόδοξο αναπτυξιακό για τα κυπριακά δεδομένα έργο, το οποίο επαναπροσδιορίζει τη λειτουργικότητα του κέντρου της πρωτεύουσας, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Το έργο στηρίχθηκε σε σύγχρονα ευρωπαϊκά πρότυπα, με επικυρωμένη νομιμότητα όπως προέκυψε από την εγκεκριμένη μελέτη από τους Αρμόδιους Φορείς, το οποίο συγχρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Συνοχής της ΕΕ, τον Κρατικό Προϋπολογισμό και τον Δήμο Λευκωσίας στο πλαίσιο της Προγραμματικής Περιόδου 2014 - 2020. Στόχος της ανάπλασης αυτής ήταν να καταστήσει το αστικό εμπορικό κέντρο της πρωτεύουσας ανταγωνιστικό, ελκυστικό και φιλικό στον άνθρωπο και το περιβάλλον, με μια πληθώρα ωφελειών - στόχων, μεταξύ των οποίων ήταν:

  • Η αναβάθμιση της λειτουργικότητας και της αισθητικής του αστικού περιβάλλοντος, σύμφωνα με Ευρωπαϊκά πρότυπα.
  • Η εύκολη πρόσβαση σε όλους, πεζών και ΑμεΑ, μέσω της δημιουργίας ενιαίων και μεγάλων πεζοδρομίων, με την εξάλειψη όλων των ανισόπεδων σημείων μεταξύ ιδιωτικών και δημόσιων πεζοδρομίων και δρόμου, με στόχο την αύξηση της επισκεψιμότητας στην περιοχή.
  • Η εφαρμογή κυκλοφοριακών ρυθμίσεων που δίνουν προβάδισμα στην άνετη και απρόσκοπτη διακίνηση των πεζών και των ποδηλατιστών, ενώ υποχρεώνουν τα τροχοφόρα οχήματα να κινούνται σε ιδιαίτερα χαμηλές ταχύτητες, χαρακτηρίζοντας την περιοχή ως Ζώνη Κοινής Χρήσης.
  • Η δημιουργία μικρών πλατειών με υπαίθρια καθιστικά για στάση – ξεκούραση, καθώς και δυνατότητα για υπαίθριες δραστηριότητες και εκδηλώσεις. Μεγάφωνα έχουν εγκατασταθεί για τη δυνατότητα μετάδοσης μουσικής.
  • Φύτευση τουλάχιστον 270 μεγάλων ώριμων δέντρων, θάμνων, λουλουδιών και αναρριχητικών φυτών, εφαρμόζοντας αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού και ενισχύοντας τη σκίαση. Επιπρόσθετα, με την προσθήκη των υδάτινων στοιχείων και το φυσικό δροσισμό που προσφέρουν, οι συνθήκες άνεσης και ελκυστικότητας της περιοχής για τους επισκέπτες έχουν αναβαθμιστεί σημαντικά.
  • Η εγκατάσταση ολιστικού συστήματος «έξυπνης πόλης», ιδιοκτησία του Δήμου Λευκωσίας.
  • Η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός όλων των υπηρεσιών κοινής ωφελείας.

Με το έργο ανάπλασης του κέντρου της Λευκωσίας, επιτεύχθηκε η συνολική αναδιαμόρφωση του υπαίθριου χώρου μεταξύ των προσόψεων των κτιρίων, που αποτελείται από το δημόσιο δρόμο και τα δημόσια και ιδιωτικά πεζοδρόμια, με σκοπό την ενίσχυση της βιώσιμης κινητικότητας και τη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση της περιοχής συνολικά. Κατά τη διάρκεια υλοποίησης του έργου αυτού, υιοθετήθηκαν και εφαρμόστηκαν αρχές σύγχρονου αστικού σχεδιασμού, βιώσιμης κινητικότητας, θέτοντας ως προτεραιότητα το σεβασμό προς το φυσικό περιβάλλον.

Σύγχρονα κτίρια και εντυπωσιακά αρχιτεκτονήματα είναι μερικές από τις εικόνες τις οποίες αντικρίζεις, ενώ, εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας, καφετέριες που σου δίνουν την επιλογή είτε να πάρεις μαζί σου τον καφέ σου είτε να καθίσεις και να τον απολαύσεις στο χώρο, γκαλερί που φιλοξενούν έργα γνωστών καλλιτεχνών, γνωστές αλυσίδες καταστημάτων αλλά και καταστήματα με εναλλακτικές επιλογές, είναι μερικές από τις επιλογές που έχεις να κάνεις επισκεπτόμενος τη Λεωφόρο Μακαρίου, αλλά και γενικότερα τη γύρω περιοχή.

Επιπλέον, μπορεί κανείς να βρει επιλογές για την περιποίηση του εαυτού του, καθώς χώροι ομορφιάς και ευεξίας υπάρχουν στην περιοχή, προσφέροντας έτσι στο κοινό ολοκληρωμένες προτάσεις και υπηρεσίες, όλα στο κεντρικότερο σημείο της Λευκωσίας. Τα καταστήματα και οι χώροι εστίασης επί της Λεωφόρου Μακαρίου, συμβάλλουν στην οικονομική κινητικότητα της περιοχής, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο την οικονομική δραστηριότητα της Λευκωσίας, προσφέροντας επίσης θέσεις εργασίας στο κοινό.

Βόλτες με τον αγαπημένο σου καφέ στο χέρι, περπάτημα, ακόμη και jogging, είναι ορισμένες από τις υπαίθριες δραστηριότητες που μπορείς να απολαύσεις. Οι μεγάλοι πεζόδρομοι, η μειωμένη κίνηση των οχημάτων, καθώς και τα πολυάριθμα πάρκινγκ που υπάρχουν, επιτρέπουν την εύκολη και γρήγορη μετακίνηση στους δρόμους του κέντρου χωρίς ταλαιπωρία.

Μέσω του έργου ανάπτυξης της Λεωφόρου Μακαρίου, η Λευκωσία εξελίσσεται σε μία βιώσιμη και «έξυπνη» πόλη, η οποία επιδιώκει να προσφέρει μια νέα εμπειρία στην καθημερινή ζωή των κατοίκων και των επισκεπτών της. Η πρακτικότητα είναι λέξη «κλειδί» για μια σύγχρονη, τεχνολογικά αναπτυγμένη ευρωπαϊκή πόλη, η οποία φιλοδοξεί να προσφέρει στους πολίτες της μια πιο εύκολη και ταυτοχρόνως ποιοτική ζωή στην πόλη, σεβόμενη πάντα το περιβάλλον. Το κέντρο, και κατ΄επέκταση η πόλη της Λευκωσίας, μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα σύγχρονο, συνεχώς αναβαθμιζόμενο ευρωπαϊκό κέντρο.

Ο κόσμος της Λευκωσίας και όχι μόνο, φαίνεται να έχει αγκαλιάσει τη νέα αυτή εκδοχή της Μακαρίου, η οποία όπως μαρτυρούν τα δεδομένα, δίνει μια νέα πνοή, ενώνοντας ακόμη περισσότερο το σύγχρονο, βιώσιμο, αστικό κέντρο με τους πολίτες του.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Good Life: Τελευταία Ενημέρωση