
Kathimerini.gr
Η αντίστροφη μέτρηση για τον 69ο διαγωνισμό της Eurovision, τη μεγάλη γιορτή της μουσικής στην Ευρώπη, έχει ξεκινήσει. Ολα τα φώτα είναι στραμμένα στη Βασιλεία της Ελβετίας καθώς το βράδυ της Τρίτης, στη σκηνή του σταδίου St. Jakobshalle, θα παρουσιαστούν τα 15 τραγούδια του Α’ Ημιτελικού.
Συγκεκριμένα, οι χώρες που θα διεκδικήσουν μια θέση στον τελικό της 17ης Μαΐου είναι με σειρά εμφάνισης οι: 1) Ισλανδία, 2) Πολωνία, 3) Σλοβενία, 4) Εσθονία, 5) Ουκρανία, 6) Σουηδία, 7) Πορτογαλία, 8) Νορβηγία, 9) Βέλγιο, 10) Αζερμπαϊτζάν, 11) Αγιος Μαρίνος, 12) Αλβανία, 13) Ολλανδία, 14) Κροατία και 15) Κύπρος.
Η Κλαυδία που εκπροσωπεί την Ελλάδα με το τραγούδι «Αστερομάτα», θα διαγωνιστεί έβδομη στον Β’ Ημιτελικό της 15ης Μαΐου μαζί με τις: 1) Αυστραλία, 2) Μαυροβούνιο, 3) Ιρλανδία, 4) Λετονία, 5) Αρμενία, 6) Αυστρία, 8) Λιθουανία, 9) Μάλτα, 10) Γεωργία, 11) Δανία, 12) Τσεχία, 13) Λουξεμβούργο, 14) Ισραήλ, 15) Σερβία και 16) Φινλανδία.
Η φετινή διοργάνωση κρύβει πολλές μικρές εκπλήξεις και ενδιαφέροντα στοιχεία, τόσο για τους συμμετέχοντες όσο και για τα τραγούδια που θα ερμηνεύσουν στη σκηνή.
Αναλυτικά
- Η Eurovision 2025 έχει συμμετοχές σε 20 γλώσσες, τις περισσότερες από την αλλαγή του κανονισμού το 1999.
- Η Justyna επιστρέφει εκπροσωπώντας την Πολωνία ύστερα από 30 χρόνια.
- To τραγούδι της Αρμενίας, «Survivor», το υπογράφουν 10 τραγουδοποιοί – οι περισσότεροι τη φετινή σεζόν.
- Με 33 γράμματα, η Emmy Kristine Guttulsrud Kristiansen της Ιρλανδίας έχει το μεγαλύτερο όνομα στον Διαγωνισμό.
- Το «How Much Time Do We Have Left» της Σλοβενίας αποτελεί τον μεγαλύτερο τίτλο τραγουδιού φέτος.
- Εξι συμμετοχές έχουν γαλλικούς στίχους – οι περισσότερες από το 1978.
- Η Λετονία τραγουδά εξ ολοκλήρου στα λετονικά για πρώτη φορά από το 2004.
- Το τραγούδι του Σαν Μαρίνο περιέχει τη λέξη «Italia» 18 φορές!
- Το τραγούδι της Γεωργίας περιλαμβάνει και γεωργιανούς στίχους για πρώτη φορά από το 2019.
- Δύο τραγούδια, αυτά της Εσθονίας και του Σαν Μαρίνο, περιλαμβάνουν τη λέξη «μακαρόνια» στον στίχο τους.
- Η Sissal, η ερμηνεύτρια του τραγουδιού της Δανίας, είναι η δεύτερη τραγουδίστρια που εκπροσωπεί τη Δανία στη Eurovision και είναι από τα Νησιά Φερόε.
- Η Σουηδία ερμηνεύει το τραγούδι της στα σουηδικά, με μερικές φινλανδικές λέξεις, για πρώτη φορά από το 1998.
- Ο ADONXS είναι ο πρώτος Σλοβάκος καλλιτέχνης που, από το 2012, εκπροσωπεί την Τσεχία.
- Η Γαλλίδα τραγουδίστρια Louane τελειώνει το τραγούδι της «Maman», με μια λέξη που είπε η κόρη της.
- Επτά χώρες εκπροσωπούνται από καλλιτέχνες που γεννήθηκαν ή ζουν σε άλλες χώρες:
- Η Ιρλανδία από Νορβηγό
- Η Σουηδία από Φινλανδούς
- Η Γερμανία από Αυστριακούς (ουγγρικής και ρουμανικής καταγωγής)
- Η Τσεχία από Σλοβάκο
- Η Ολλανδία από τραγουδιστή γεννημένο στη ΛΔ Κονγκό
- Το Σαν Μαρίνο από έναν Ιταλό
- Ο εκπρόσωπος της Κροατίας γεννήθηκε στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη