ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κέιτ Μίντλετον: «Παίρνει διαζύγιο; Εκανε πλαστική; Είναι ζωντανή;»

Η φωτογραφία που φιλοδοξούσε να καθησυχάσει τους Βρετανούς πολίτες για την κατάσταση της υγείας της πριγκίπισσας Κέιτ είχε το αντίθετο αποτέλεσμα, καθώς αποτέλεσε αιτία για τις πιο ακραίες εικασίες

ΑΜΠΕ

Αραγε παίρνει διαζύγιο; Αναρρώνει από μια χειρουργική επέμβαση αισθητικής φύσης; Είναι ζωντανή; Η φωτογραφία που φιλοδοξούσε να καθησυχάσει τους Βρετανούς πολίτες για την κατάσταση της υγείας της πριγκίπισσας Κέιτ είχε το αντίθετο αποτέλεσμα, καθώς αποτέλεσε αιτία για τις πιο ακραίες εικασίες και θεωρίες συνωμοσίας.

Η συγγνώμη της πριγκίπισσας της Ουαλίας, η οποία ανέλαβε τη Δευτέρα την ευθύνη για μια «πειραγμένη» φωτογραφία που δημοσίευσε με την ευκαιρία της Γιορτής της Μητέρας στη Βρετανία την Κυριακή, πυροδότησε ποικίλες, αναπόδεικτες φήμες.

Σε ένα σύντομο μήνυμα που δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Κέιτ Μίντλετον δήλωσε πως προσπάθησε να επεξεργαστεί τη φωτογραφία και ευθύνεται για τα πολλά ρετούς, τα οποία οδήγησαν στην απόσυρση του φωτογραφικού στιγμιότυπου από πέντε από τα μεγαλύτερα πρακτορεία, μεταξύ αυτών το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ακολούθησε ένας «καταιγισμός» θεωριών για τη σύζυγο του διαδόχου του βρετανικού θρόνου, υπό το χάσταγκ Katespiracy.

Η πριγκίπισσα απέχει από τα επίσημα καθήκοντά της από τα Χριστούγεννα και τον Ιανουάριο υποβλήθηκε σε μια επέμβαση στην κοιλιακή χώρα, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση.

Για ορισμένους, όμως, η Κέιτ αναρρώνει από μια διατροφική διαταραχή ή από κάποια πλαστική επέμβαση. Για άλλους, η απουσία της αποτελεί ένδειξη ότι ο γάμος της με τον πρίγκιπα Ουίλιαμ καταρρέει. Κάποιοι, τέλος, διερωτώνται ακόμα κι αν είναι ζωντανή.

Η δημοσίευση της φωτογραφίας από το παλάτι του Κένσιγκτον υποτίθεται ότι θα καθησύχαζε τους πολίτες, διαλύοντας τις φήμες. Πολύ γρήγορα όμως εντοπίστηκαν ψηφιακές αλλοιώσεις στη φωτογραφία, τόσο στην εμφάνιση της Κέιτ όσο και σε αυτή των παιδιών.

Το γεγονός ότι η πριγκίπισσα παραδέχθηκε μια παραποίηση, χωρίς ωστόσο να δημοσιεύσει την πρωτότυπη φωτογραφία, ούτε να εξηγήσει τους λόγους της συγκεκριμένης δημοσίευσης, το μόνο που έκανε ήταν να ενισχύσει τις αμφιβολίες πολλών στο διαδίκτυο.

Αμφισβητούν ακόμα και τον θάμνο

«Το ηθικό δίδαγμα της ιστορίας μιας επεξεργασμένης βασιλικής φωτογραφίας είναι απλό: πρέπει να λέγονται όλα», έγραψε ο Σάιμον Τζένκινς, αρθρογράφος στον Guardian. «Σε αυτή τη φάση, η προστασία της ιδιωτικής ζωής δεν λειτουργεί. Τροφοδοτεί τις φήμες, τα κουτσομπολιά και ιστορίες φαντασίας».

Εξαιτίας της απουσίας διαφάνειας στη μετάδοση πληροφοριών στο θέμα της Κέιτ, πολλοί χρήστες του διαδικτύου συμμετέχουν σε ένα παιχνίδι «μάντεψε ποιος, μάντεψε τι», διερωτώμενοι τι θα μπορούσε να κρύψει το παλάτι.

«Κάθε οικογένεια κρύβει ένα μυστικό», διαβάζει κανείς πάνω σε μια φωτογραφία που κυκλοφορεί στο Χ, η οποία διαφημίζει ένα ψεύτικο ντοκιμαντέρ του Netflix με τον τίτλο: «Η βασιλική συνωμοσία: η εξαφάνιση της Κέιτ Μίντλετον».

Στην πλατφόρμα, πολλοί χρήστες εκφράζουν αμφιβολίες για το κατά πόσο η πριγκίπισσα βρίσκεται όντως πίσω από την επεξεργασία αυτής της φωτογραφίας.

Για να ξετυλίξουν το μυστήριο της φωτογραφίας, ορισμένοι φθάνουν στο σημείο να ρωτήσουν κηπουρούς για να μάθουν εάν ο θάμνος που βρίσκεται πίσω από την Κέιτ θα μπορούσε να έχει τόσα φύλλα αυτήν την περίοδο του έτους.

Κάποιοι άλλοι παρατηρητές υποστηρίζουν, με μια δόση χιούμορ, ότι η πριγκίπισσα ενδέχεται να εγκατέλειψε την οικογένειά της για να παρακολουθήσει εντατικά μαθήματα Photoshop, του λογιστικού επεξεργασίας φωτογραφιών.

Σε αυτό το κλίμα, οι εκκλήσεις των υπερασπιστών της μοναρχίας για σεβασμό της ιδιωτικής ζωής της πριγκίπισσας πέφτουν στο κενό.

Αυτή η σωρεία αναρτήσεων σχετικά με την Κέιτ κατάφερε να προσελκύσει την προσοχή μερίδας χρηστών που συνήθως δεν ενδιαφέρονται για το βασιλικό κουτσομπολιό και όλο αυτό θυμίζει το φαινόμενο Στρέιζαντ – τη διάδοση μιας πληροφορίας που κάποιο πρόσωπο επιχειρούσε αρχικά να κρύψει.

Μια νέα φωτογραφία που τράβηξαν βασιλικοί φωτογράφοι το απόγευμα της Δευτέρας και στην οποία απεικονίζεται η Κέιτ μέσα σε ένα αυτοκίνητο στο πλευρό του πρίγκιπα Ουίλιαμ επικρίθηκε αμέσως ως επεξεργασμένη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η ομολογία της πριγκίπισσας για την «πειραγμένη» φωτογραφία γίνεται σε ένα πλαίσιο μεγάλων ανησυχιών που εκφράζονται σχετικά με τις πλαστές φωτογραφίες, ιδίως λόγω των πρόσφατων προόδων της Τεχνητής Νοημοσύνης (IA).

«Οι πολίτες έχουν σήμερα ένα γενικευμένο αίσθημα ανθυγιεινούς σύγχυσης, καχυποψίας και έλλειψης εμπιστοσύνης» επισημαίνει ο συγγραφέας Τσάρλι Βάρζελ στην εφημερίδα The Atlantic.

«Οπως το αποδεικνύει το φιάσκο αυτής της βασιλικής φωτογραφίας, η εποχή των deepfakes (ήτοι φωτογραφίες, ηχητικά ή βίντεο που έχουν υποστεί ψηφιακή επεξεργασία) δεν έχει ανάγκη να τροφοδοτηθεί από τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη. Ενα βιαστικό Photoshop αρκεί».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Showbiz: Τελευταία Ενημέρωση