ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ρόουαν Άτκινσον: «Η δουλειά της κωμωδίας είναι να προσβάλλει»

O «Mr. Bean» δεν τα πάει καλά με την cancel culture, όπως έκανε σαφές σε νέα συνέντευξή του στους Irish Times

Kathimerini.gr

Με την cancel culture να «περιμένει στην γωνία» κάθε τι που δεν υπάγεται στην ομπρέλα της πολιτικής ορθότητας τα τελευταία χρόνια, οι κωμικοί είναι από τις πιο συνήθεις κατηγορίες ανθρώπων του δημόσιου λόγου που έχουν δει τα αστεία, τις παραστάσεις τους και εν γένει το έργο τους να αφορίζονται εν μια νυκτί -ας θυμηθούμε το πρόσφατο παράδειγμα του Ρίκι Ζερβέ και το stand up του «Supernatural» στο Netflix που προκάλεσε αντιδράσεις από πολλούς λόγω ενός αστείου του που αφορούσε τα τρανς άτομα.

O Ρίκι Ζερβέ δεν έχει κρύψει την απέχθειά του για την πολιτική ορθότητα και την άποψη ότι η κωμωδία θα πρέπει να είναι ελεύθερη, κάτι στο οποίο φαίνεται να συμφωνεί άλλος ένας Βρετανός κωμικός, ο Ρόουαν Άτκινσον.

Σε νέα συνέντευξή του στους Irish Times και τον Πίτερ Φρέιν, ο «Mr. Bean», όπως οι περισσότεροι τον μάθαμε και τον αγαπήσαμε, εξέφρασε την άποψή του για την θέση της κωμωδίας που σκοπό έχει «να προσβάλλει».

Αναφορικά, λοιπόν, με την cancel culture, o Άτκινσον σημείωσε ότι, «Θεωρώ ότι η δουλειά της κωμωδίας είναι να προσβάλλει ή να έχει την δυνατότητα να προσβάλλει και δεν μπορεί να της αφαιρεθεί αυτή η πιθανότητα. Κάθε αστείο έχει ένα θύμα. Αυτός είναι ο ορισμός του αστείου. Κάποιος ή κάτι ή μια ιδέα παρουσιάζεται έτσι ώστε να φαίνεται γελοία».

Και συνέχισε: «Πρέπει να είσαι πολύ, πολύ προσεκτικός με το τι σου επιτρέπεται να διακωμωδείς. Πρέπει πάντα να κοιτάς ψηλά; Αλήθεια; Κι αν πρόκειται για κάποιον ακραία ψωνισμένο, αλαζόνα, επιθετικό, ματαιόδοξο, που βρίσκεται στον πάτο της κοινωνίας; Δεν είναι όλοι σε κοινοβούλια ή μοναρχίες. Υπάρχουν πολλοί επηρμένοι σε αυτά που θεωρούνται τα κατώτερα στρώματα της κοινωνίας που επίσης τους αξίζει κριτική. Σε μία ελεύθερη κοινωνία, θα έπρεπε να σου επιτρέπεται να κάνεις αστεία για απολύτως οτιδήποτε».
Ο Ρόουαν Άτκινσον, πάντως, στον πιο δημοφιλή του ρόλο, δηλαδή αυτόν του Mr. Bean, αναλάμβανε πάντα τον ρόλο του θύματος, βάσει του παραπάνω ορισμού του της κωμωδίας.

Αυτό τον καιρό, βέβαια, πρωταγωνιστεί στην σειρά του Netflix, «Man vs. Bee».

Με πληροφορίες από το Consequence of Sound.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Showbiz: Τελευταία Ενημέρωση