ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κλασική τούρτα σοκολάτας με βουτυρόκρεμα (Chocolate buttercream)

Συνταγή της Αθηνάς Λοϊζίδου

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να απολαμβάνεις ένα κομμάτι μιας υπέροχης σοκολατίνας. Μεγαλώνοντας, τα κέικ σοκολάτας ήταν πάντα τούρτες για γενέθλια και είναι ακόμα με μεγάλη χαρά που απολαμβάνω αυτό το γλυκό.

Ωστόσο, ο κόσμος των συνταγών για κέικ σοκολάτας είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο. Υπάρχει μία μεγάλη πληθώρα συνταγών που συχνά μπορεί να μας συγχύσει. Οι συνταγές για κέικ σοκολάτα κυμαίνονται από ζουμερά κέικ σοκολάτας, ελαφρώς gluey fudgy μέχρι αυτά χωρίς αλεύρι. Τόσοι πολλοί τύποι και τόσες πολλές επιλογές. Αλλά όταν θέλω μια κλασική συνταγή για παντεσπάνι με ένα γρήγορο buttercream (βουτυρόκρεμα) σοκολάτας, καταφεύγω σε αυτό. Μία τούρτα που θυμίζει απογευματινά πάρτι τσαγιού που πέρασαν. Απολαύστε!

Χρόνος ψησίματος για κέικ: 40' με 50'
Βαθμός δυσκολίας: Μέτριο
Χρόνος ετοιμασίας: 20΄

ΥΛΙΚΑ
Για 16 άτομα

Θα χρειαστούμε 2 ταψιά για κέικ διαμέτρου 24 εκ. το καθένα, η βάση τους στρωμένη με λαδόχαρτο.

Για το παντεσπάνι
400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
85 γρ. κακάο σε σκόνη
3 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι αλάτι
140 γρ. ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
380 γρ. ζάχαρη
3 μέτρια αβγά
1 κουταλάκια βανίλια
275 ml νερό, στο οποίο διαλύουμε 2 κουταλάκια στιγμιαίο καφέ
250 ml γάλα
Για το buttercream
400 γρ. ανάλατο βούτυρο κομμένο σε κομματάκια
70 γρ. κακάο
520 γρ. ζάχαρη άχνη
½ κουταλάκι βανίλια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα.
2. Στον κάδο του μίξερ μας ρίχνουμε το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, το βούτυρο, τη ζάχαρη, τα αβγά, τη βανίλια, το νερό με τον καφέ και χτυπάμε μέχρι τα υλικά μας να ενωθούν, για 2-3 λεπτά.
3. Στη συνέχεια μοιράζουμε το μείγμα μεταξύ των δύο ταψιών. Τα βάζουμε στη μεσαία σχάρα του φούρνου μας και ψήνουμε για 40 με 50 λεπτά. Όταν είναι έτοιμα, αφήνουμε τα κέικ να κρυώσουν στα ταψιά τους για 30 λεπτά. Στη συνέχεια μεταφέρουμε σε μεμβράνη, τα κλείνουμε καλά για να μη στεγνώσουν και βάζουμε στο ψυγείο για 3 ώρες να παγώσουν καλά.
4. Όταν είμαστε έτοιμοι να στήσουμε το κέικ, ρίχνουμε όλα τα υλικά για το buttercream στον κάδο του πολυμίξερ μας. Χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα για 30 δεύτερα ή μέχρι να γίνει ένα κρεμώδες μείγμα.
5. Για να στήσουμε: Βγάζουμε τα παντεσπάνια από τη μεμβράνη, τοποθετούμε το πρώτο παντεσπάνι με την κάτω του πλευρά του στη βάση επιλογής μας. Αλείφουμε την επιφάνεια με μια χοντρή στρώση βουτυρόκρεμας. Τοποθετούμε το δεύτερο κέικ με την επάνω του πλευρά προς τα κάτω, ν' αγγίζει δηλαδή τη βουτυρόκρεμα. Αλείφουμε την επιφάνεια του δεύτερου κέικ με μια χοντρή στρώση βουτυρόκρεμας. Με ειδική σπάτουλα, αλείφουμε το πάνω μέρος του κέικ και τα πλάγια με όλη τη βουτυρόκρεμα και αφήνουμε το κέικ να στεγνώσει στο ψυγείο για 30 λεπτά.
6. Όταν στεγνώσει, στολίζουμε το κέικ με φρέσκα λουλούδια ή άλλα διακοσμητικά της αρεσκείας μας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Συνταγές: Τελευταία Ενημέρωση