ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κυβερνητική παράλυση στη Β. Ιρλανδία

Μετά την ιστορική νίκη του Σιν Φέιν στις περιφερειακές εκλογές

ΠΗΓΗ: Reuters

Λίγα εικοσιτετράωρα μετά την ιστορική νίκη του Σιν Φέιν στις εκλογές της περασμένης εβδομάδας, η Βόρεια Ιρλανδία βρίσκεται αντιμέτωπη με το φάσμα της κυβερνητικής παράλυσης. Το μεγαλύτερο κόμμα των Ενωτικών, DUP, δηλαδή όσων υποστηρίζουν την παραμονή της περιοχής στο Ηνωμένο Βασίλειο, απειλεί ότι δεν θα αναλάβει υπουργεία σε μια τοπική κυβέρνηση υπό την ηγεμονία των Εθνικιστών, που επιθυμούν την ένωση με την ανεξάρτητη Ιρλανδία, εάν δεν αναθεωρηθεί το ειδικό τελωνειακό καθεστώς που επιβλήθηκε στην περιοχή μετά το Brexit.

Με βάση την ειρηνευτική συμφωνία του 1998, που τερμάτισε δεκαετίες αιματηρών συγκρούσεων στη Βόρεια Ιρλανδία, οι δύο παρατάξεις υποχρεούνται να μοιράζονται την εξουσία, με το πρώτο κόμμα να αναδεικνύει τοπικό πρωθυπουργό. Το Σιν Φέιν, το οποίο στο παρελθόν λειτουργούσε ως πολιτική πτέρυγα του Ιρλανδικού Ρεπουμπλικανικού Στρατού (IRA), αναδείχθηκε στις πρόσφατες εκλογές πρώτο κόμμα, ξεπερνώντας το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP), για πρώτη φορά στην πολιτική ιστορία της περιοχής. Η αντιπρόεδρος του Σιν Φέιν, Μισέλ Ο’ Νιλ, προαλείφεται για τοπική πρωθυπουργός.

Οι Ενωτικοί απειλούν ότι δεν θα αναλάβουν υπουργεία εάν δεν αναθεωρηθεί το ειδικό καθεστώς που επιβλήθηκε μετά το Brexit.

Χθες όμως, ο επικεφαλής του DUP, Τζέφρι Ντόναλντσον, κατέστησε σαφές ότι το κόμμα του δεν θα αναλάβει υπουργεία εάν η κυβέρνηση του Λονδίνου δεν αναλάβει «αποφασιστική δράση» αναφορικά με τους νέους τελωνειακούς κανόνες που υιοθετήθηκαν μετά το Brexit. Με τους εν λόγω κανόνες, αποφεύχθηκε η επαναφορά ενός «σκληρού» συνόρου μεταξύ ανεξάρτητης και Βόρειας Ιρλανδίας, αλλά η τελευταία υποχρεώθηκε να ακολουθεί διαφορετικούς κανόνες από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο. Αν οι δύο παρατάξεις αποτύχουν να σχηματίσουν κυβέρνηση κατά το προσεχές εξάμηνο, μόνη λύση θα είναι η εκ νέου προσφυγή στις κάλπες.

Θα παραιτηθεί ο Στάρμερ;

Στο Λονδίνο, ο αρχηγός των Εργατικών Κιρ Στάρμερ δήλωσε ότι θα παραιτηθεί εάν η αστυνομία τού επιβάλει πρόστιμο για παραβίαση των περιορισμών του lockdown. Την Παρασκευή, η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι θα ερευνήσει το θέμα, ύστερα από δημοσιοποίηση βίντεο που εμφάνιζε τον Στάρμερ να πίνει μπίρα με άλλους πολιτικούς, στη διάρκεια της καραντίνας. Πρόσφατα, ο Στάρμερ είχε ζητήσει την παραίτηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον και του υπουργού Οικονομικών Ρίσι Σούνακ αφού τους επιβλήθηκαν πρόστιμα για ανάλογη περίσταση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Reuters

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Με φόντο τις ανακοινώσεις για την αποστολή δυτικών αρμάτων μάχης στην Ουκρανία, ανακύπτουν μια σειρά από πολύ πρακτικά ερωτήματα ...
 |  ΚΟΣΜΟΣ