ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αυστρία: Προς κατεδαφισμό οδεύει το σπίτι του Χίτλερ

Ως μέτρο για να μη γίνει μνημείο των νεοναζιστών

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Την κατεδάφιση του σπιτιού στο οποίο γεννήθηκε ο Αδόλφος Χίτλερ μελετά η αυστριακή κυβέρνηση και συγκεκριμένα ο αυστριακός Υπουργός Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σομπότκα, σε μία προσπάθεια να αποτρέψουν αυτό να γίνει μνημείο το οποίο θα επισκέπτονται οι νεοναζιστές.

«Η κατεδάφιση του κτιρίου θα ήταν η καθαρότερη λύση» αναφέρει εκπρόσωπος του υπουργού και αναμένεται να εξεταστεί αν κάτι τέτοιο μπορεί από νομικής άποψης να υλοποιηθεί.

Δικαστική διαμάχη

Θα πρέπει να σημειωθεί πως εδώ και καιρό πραγματοποιούνται διαπραγματεύσεις για πώληση του σπιτιού από τους ιδιοκτήτες στο επίσημο κράτος, χωρίς ωστόσο να έχουν καταλήξει κάπου. Το δικαίωμα ιδιοκτησίας θα μεταβιβαστεί πλέον στην Αυστριακή Δημοκρατία μέσω κατάσχεσης και έτσι θα δοθεί μία ανάλογη αποζημίωση στους ιδιοκτήτες.

Η δικαστική μάχη πάντως μεταξύ του κράτους και των ιδιοκτητών είχε ξεκινήσει από το 2011, με το σπίτι να παραμένει κενό. Το μόνο στοιχείο που συνδέει το σπίτι με το παρελθόν, είναι η μαρμάρινη πλάκα από το ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Μάουτζάουζεν την οποία είχε τοποθετήσει το 1989 έξω από το σπίτι ο δήμος της πόλης με χαραγμένο το μήνυμα: «Ποτέ ξανά φασισμός. Στη μνήμη των εκατομμυρίων νεκρών».

Κάθε χρόνο την ημέρα των γενεθλίων του Χίτλερ, διοργανώνονται αντιφασιστικές εκδηλώσεις μπροστά από το σπίτι. Την ίδια στιγμή ωστόσο αυτό δεν αποτρέπει τους νεοναζιστές, να προσέρχονται στο σημείο αυτό για προσκύνημα.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση