
Kathimerini.gr
Η προετοιμασία συνάντησης των Βλαντιμίρ Πούτιν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενδεχομένως μέσα στον Αύγουστο, όπως και μιας συνακόλουθης τριμερής διάσκεψης με τη συμμετοχή και του Ντόναλντ Τραμπ, απασχολεί εντατικά τον Λευκό Οίκο την επομένη της ασυνήθιστης συνάντησης επτά Ευρωπαίων ηγετών και του Ουκρανού προέδρου με τον Αμερικανό ομόλογό τους στην Ουάσιγκτον.
Ωστόσο, παρά την ανακούφιση που προκάλεσαν σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες η φιλική ατμόσφαιρα της συνάντησης και οι διαβεβαιώσεις του Τραμπ για την παροχή εγγυήσεων ασφαλείας στην Ουκρανία, η ασάφεια για τα όρια της αμερικανικής εμπλοκής συντηρεί τους φόβους του ατυχήματος που συνοδεύουν εξαρχής τη διπλωματική κινητικότητα μετά την αμερικανορωσική συνάντηση κορυφής στην Αλάσκα.
Τη Δευτέρα, ο Αμερικανός πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι οι Ευρωπαίοι θα επωμιστούν το βασικό βάρος για την παροχή εγγυήσεων ασφαλείας στην Ουκρανία, κάνοντας αόριστα λόγο για κάποιου είδους «εμπλοκή» της Αμερικής, χωρίς να υιοθετήσει εγγυήσεις στο πνεύμα του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ περί συλλογικής άμυνας, όπως είχαν ζητήσει η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Χθες ο Τραμπ κατέστησε σαφές ότι δεν θα στείλει Αμερικανούς στρατιώτες στην Ουκρανία έπειτα από ενδεχόμενη συμφωνία ειρήνης και ότι ο ρόλος της χώρας του θα είναι απλώς «συντονιστικός», χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.
Μιλώντας στο Fox News, κάλεσε τον Ζελένσκι «να επιδείξει κάποια ευελιξία» στην προοπτική συνάντησής του με τον Πούτιν, υπονοώντας υποχωρήσεις στο εδαφικό, και επανέλαβε ότι η Ουκρανία πρέπει να αποχαιρετήσει τους «αδύνατους» στόχους για ένταξη στο ΝΑΤΟ και επιστροφή της Κριμαίας.
Αντίγραφο του Αγάλματος της Ελευθερίας στον κήπο της γαλλικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον, το οποίο έχουν «ντύσει» με την ουκρανική σημαία ως ένδειξη αλληλεγγύης προς το Κίεβο. [REUTERS/Yves Herman/Pool].
Στην ίδια συνέντευξη, εμφανίστηκε επιφυλακτικός ως προς τη βούληση του Πούτιν να τερματίσει τον πόλεμο. «Δεν νομίζω ότι θα έχει πρόβλημα (να συνομολογήσει συμφωνία ειρήνευσης). Νομίζω ότι ο Πούτιν έχει κουραστεί με όλο αυτό, νομίζω ότι όλοι έχουν κουραστεί, αλλά ποτέ δεν ξέρεις», δήλωσε ο Τραμπ, για να προσθέσει: «Νομίζω ότι θα μάθουμε πώς σκέφτεται ο πρόεδρος Πούτιν τις επόμενες δύο εβδομάδες… Είναι πιθανό να μη θέλει να κλείσει συμφωνία», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, προειδοποιώντας ότι σε αυτή την περίπτωση ο Ρώσος ηγέτης «θα βρεθεί σε δύσκολη κατάσταση».
Στο μεταξύ, ο Ελβετός υπουργός Εξωτερικών Ιγκνάσιο Κασίς σημείωσε ότι η χώρα του θα επιθυμούσε να φιλοξενήσει ενδεχόμενη συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι, διευκρινίζοντας το αυτονόητο, ότι δηλαδή σε τέτοια περίπτωση θα παρείχε στον Ρώσο πρόεδρο ασυλία αναφορικά με τις κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί εναντίον του από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.
Από την πλευρά του, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι, που συναντήθηκε χθες με τον Ελβετό ομόλογό του στη Βέρνη, υποστήριξε τη διεξαγωγή της πιθανολογούμενης συνάντησης στη Γενεύη, όπου είχε λάβει χώρα και η συνάντηση του Πούτιν με τον Μπάιντεν πριν από τέσσερα χρόνια. Η Ρωσία, από την πλευρά της, πρότεινε η διμερής σύνοδος να διεξαχθεί στη Μόσχα.
Οπως έγινε γνωστό χθες, πάντως, ο Τραμπ είχε επικοινωνία με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπαν. Σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, μεταξύ άλλων συζητήθηκε και το ενδεχόμενο να φιλοξενήσει η Βουδαπέστη τη συνάντηση Ζελένσκι-Πούτιν.
Για την ώρα, η Μόσχα δεν έχει δώσει το πράσινο φως για την πραγματοποίηση μιας τέτοιας συνάντησης. Οπως ανακοίνωσε τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Γιούρι Ουσάκοφ, κατά τη 40λεπτη τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Τραμπ σε ένα διάλειμμα της διάσκεψης με τους Ευρωπαίους ηγέτες, ο Πούτιν εμφανίστηκε ανοιχτός στην «αναβάθμιση» των αντιπροσωπειών Ρωσίας και Ουκρανίας που εμπλέκονται στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μια συνάντηση κορυφής είναι νοητή, αλλά όχι δεδομένη.
Χθες ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ υπογράμμισε ότι μια συνάντηση στο ανώτατο επίπεδο «θα πρέπει να έχει προετοιμαστεί με τη μεγαλύτερη επιμέλεια» και τόνισε ότι «οι αλλαγές στο εδαφικό αποτελούν συχνά ουσιώδες στοιχείο στην επίλυση συγκρούσεων».
Δύναμη καθησυχασμού
Τηλεδιάσκεψη με αντικείμενο τις διαβουλεύσεις της Ουάσιγκτον και την επόμενη ημέρα στο Ουκρανικό πραγματοποίησαν χθες οι ηγέτες του λεγόμενου «συνασπισμού προθύμων».
Οπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ, οι συμμετέχοντες συζήτησαν σχέδιο για την ανάπτυξη μιας «δύναμης καθησυχασμού» στην Ουκρανία ύστερα από ενδεχόμενη ειρηνευτική συμφωνία και την ανάγκη ενίσχυσης της πίεσης προς την πλευρά της Μόσχας, ακόμη και με νέες κυρώσεις, έως ότου δείξει εμπράκτως ότι ενδιαφέρεται για την ειρήνευση. Στην τηλεδιάσκεψη εκπροσωπήθηκαν, εκτός από τις ευρωπαϊκές χώρες, η Τουρκία, ο Καναδάς, η Ιαπωνία και η Νέα Ζηλανδία.
Οξεία επίθεση εναντίον του Πούτιν εξαπέλυσε μετά τη συνάντηση στην Ουάσιγκτον ο Εμανουέλ Μακρόν. Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο LCI, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε: «Για την ίδια του την επιβίωση (ο Πούτιν) έχει ανάγκη να συνεχίσει να τρώει. Αρα είναι ένα αρπακτικό, ένα τέρας στις πόρτες μας. Δεν λέω ότι αύριο είναι η σειρά της Γαλλίας να δεχθεί επίθεση, αλλά επιτέλους αποτελεί απειλή για τους Ευρωπαίους, δεν πρέπει να είμαστε αφελείς». Σε άλλη συνέντευξή του, στο δίκτυο NBC News, ο Μακρόν εμφανίστηκε απαισιόδοξος για τη δυνατότητα επίτευξης ειρηνευτικής συμφωνίας. Η εφημερίδα Le Monde αναφέρει ότι, στη διάρκεια της διάσκεψης της Ουάσιγκτον, ο Γάλλος πρόεδρος πρότεινε να οργανωθεί, έπειτα από ενδεχόμενη τριμερή συνάντηση Τραμπ – Πούτιν – Ζελένσκι, άλλη μία περισσότερο διευρυμένη διάσκεψη, με τη συμμετοχή των Ευρωπαίων, αλλά και της Τουρκίας.