ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αγγλία: Αίρονται όλα τα μέτρα κατά πανδημίας στις 19 Ιουλίου

Επιβεβαίωση Υπουργού Υγείας

ΚΥΠΕ

Την άρση σχεδόν όλων των νομικών περιορισμών κατά της πανδημίας στην Αγγλία από τις 19 Ιουλίου επισημοποίησε με συνέντευξη Τύπου από την Ντάουνινγκ Στριτ ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Όπως σημείωσε, πιστεύει ότι τώρα είναι η σωστή στιγμή για να «ανοίξει» η χώρα, διαφορετικά αυτό θα γινόταν το χειμώνα, όταν ενθαρρύνεται η ευρύτερη διασπορά του ιού.

Τόνισε, ωστόσο, ότι «είναι ζωτικής σημασίας να προχωρήσουμε με προσοχή», διότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει. «Δεν μπορώ να το πω αυτό με πιο πολλή έμφαση», σχολίασε ο κ. Τζόνσον.

Προσθέτοντας ότι η επιστροφή στη ζωή προ Covid δεν μπορεί να γίνει σε μια στιγμή, τόνισε ότι παρά την κατάργηση της νομικής υποχρέωσης για χρήση μάσκας, θα αναμένεται οι πολίτες να τη φορούν σε περιστάσεις συνωστισμού και σε κλειστούς χώρους, καθώς και ότι η επιστροφή στους χώρους εργασίας θα γίνει σταδιακά.

Σημείωσε ότι έως τις 19 του μήνα δύο στους τρεις ενήλικες θα έχουν εμβολιαστεί πλήρως και η πρώτη δόση του εμβολίου θα έχει προσφέρει σε όλους τους πολίτες άνω των 18 ετών.

Την ίδια ώρα δόθηκαν στη δημοσιότητα οι νεότερες συστάσεις προς την κυβέρνηση από τη συμβουλευτική επιστημονική επιτροπή SAGE.

Οι επιστημονικοί σύμβουλοι προβλέπουν ότι η άρση των περιορισμών είναι πιθανό να οδηγήσει σε τουλάχιστον χίλιες εισαγωγές Covid σε νοσοκομεία την ημέρα μέσα στο καλοκαίρι, από περίπου 560 αυτή τη στιγμή.

Προβλέπουν δε γενικότερα υψηλή διασπορά του κορωνοϊού «έως τουλάχιστον τα τέλη Αυγούστου» και προειδοποιούν για την πιθανότητα εμφάνισης μιας νέας ανθεκτικής παραλλαγής που «θα συνιστούσε σημαντικό ρίσκο τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και διεθνώς».

Παρόλα αυτά, τονίζουν ότι «είναι σχεδόν βέβαιο» πως η κορύφωση των θανάτων στο νεότερο κύμα της πανδημίας θα είναι πολύ χαμηλότερη σε σχέση με το δεύτερο κύμα τον περασμένο Ιανουάριο λόγω των εμβολίων.

Στηρίζουν δε την απόφαση για άρση των περιορισμών τώρα, ώστε να αποφευχθεί η εμφάνιση αυξημένου κύματος κορωνοϊού το χειμώνα.

Εν τω μεταξύ ο αρχίατρος για την Αγγλία καθηγητής Κρις Γουίτι είπε ότι δεν υπάρχει ιδανική στιγμή για την άρση των μέτρων, ενώ ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης σερ Πάτρικ Βάλανς σημείωσε ότι κάποιος πλήρως εμβολιασμένους έχει περίπου 75% λιγότερη πιθανότητα μετάδοσης του ιού.

Δηλώσεις Υπουργού Υγείας

Ο Υπουργός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου Σάτζιντ Τζάβιντ επιβεβαίωσε νωρίτερα πως στις 19 Ιουλίου καταργούνται στην Αγγλία σχεδόν όλοι οι νομικοί περιορισμοί κατά της πανδημίας, πλην της υποχρέωσης απομόνωσης σε περίπτωση επαφής με επιβεβαιωμένο φορέα.

Από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων ο κ. Τζάβιντ αιτιολόγησε την απόφαση, που έχει γίνει δεκτή με επιφυλάξεις και προειδοποιήσεις από επιστήμονες, λέγοντας ότι με βάση τα δεδομένα δεν πιστεύει ότι η αναμενόμενη περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων θα θέσει το σύστημα υγείας NHS υπό μη διαχειρίσιμη πίεση.

Στο ερώτημα γιατί επιλέγεται αυτή η στιγμή, ενώ τα κρούσματα αυξάνονται σημαντικά κάθε μέρα, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι δε θα υπάρξει «τέλεια» στιγμή για την πλήρη άρση των μέτρων διότι ο κορωνοϊός «δεν πρόκειται να εξαλειφθεί».

Συμπλήρωσε ότι οι σχολικές διακοπές και το καλοκαίρι προσφέρουν την καλύτερη ευκαιρία για επιστροφή στην κανονικότητα, σε συνδυασμό με την πρόοδο του εμβολιαστικού προγράμματος.

Μαζί με την κατάργηση του ορισμού στον αριθμό των πολιτών που μπορούν να συναντώνται σε κλειστούς χώρους, την κατάργηση των ορίων χωρητικότητας σε μαζικές εκδηλώσεις και στην εστίαση, ο κ. Τζάβιντ ανακοίνωσε ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αρχίσουν «σταδιακά» να επιστρέφουν στο χώρο εργασίας τους αν εργάζονταν από το σπίτι.

Η νομική υποχρέωση χρήσης μάσκας σε κλειστούς χώρους επίσης αίρεται, αλλά όπως είπε ο υπουργός «θα αναμένεται και θα συστήνεται» η χρήση της σε κλειστούς χώρους, στα μέσα συγκοινωνίας και σε συνθήκες συνωστισμού.

Επίσης, οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων και οι διοργανωτές μεγάλων εκδηλώσεων θα ενθαρρύνονται να θέτουν ως όρο εισόδου την εμφάνιση «διαβατηρίων Covid», δηλαδή πιστοποιητικών πλήρους εμβολιασμού ή αρνητικών τεστ ή αποδεικτικού ανάρρωσης από τον κορωνοϊό σε περιστάσεις «υψηλού ρίσκου».

Την άρση των μέτρων και περισσότερες λεπτομέρειες για το σκεπτικό της κυβέρνησης θα ανακοινώσει αργότερα απόψε και ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Σταθερά πάνω από 30.000 τα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού 

Στα επίπεδα των τελευταίων ημερών κινήθηκε ξανά ο ημερήσιος απολογισμός κρουσμάτων κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο τη Δευτέρα, με 34.471 να επιβεβαιώνονται.

Σε κυλιόμενη επταήμερη βάση η αύξηση είναι της τάξης του 28%.

Οι θάνατοι του 24ώρου ήταν έξι, με την αύξηση την τελευταία εβδομάδα να φτάνει το 56%.

Στο 56% είναι και η αύξηση των εισαγωγών ασθενών Covid σε νοσοκομεία, όπου μέχρι την περασμένη Πέμπτη βρίσκονταν 2.731 φορείς.

Στο 87,2% έχει αυξηθεί το ποσοστό των ενηλίκων που έχει κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου, συγκεκριμένα 45,9 εκ πολίτες.

Πλήρως εμβολιασμένοι είναι σχεδόν 34,9 εκ. ενήλικοι πολίτες, δηλαδή το 66,2% αυτών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση