ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αγώνας για ισόρροπη εκπροσώπηση των δύο φύλων στο Ευρωκοινοβούλιο

Το ποσοστό των γυναικών που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σταδιακά αυξάνεται από τις πρώτες άμεσες ευρωεκλογές το 1979

Newsroom Κ, Αθήνα

Μάχη για την ισόρροπη εκπροσώπηση των δύο φύλων στις κορυφαίες θέσεις της Ε.Ε. υποσχέθηκε ότι θα δώσει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ κατά την πρόσφατη άτυπη σύνοδο κορυφής στη Ρουμανία. Επί του παρόντος, τις περισσότερες από αυτές κατέχουν οι άνδρες, με τη Φεντερίκα Μογκερίνι, ύπατη εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής, να αποτελεί εξαίρεση.

Το ποσοστό των γυναικών που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σταδιακά αυξάνεται από τις πρώτες άμεσες ευρωεκλογές το 1979, όταν εξελέγησαν 31 γυναίκες (15,2% του συνόλου) και η Σιμόν Βέιλ έγινε η πρώτη πρόεδρος του πρώτου άμεσα εκλεγμένου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το ποσοστό των γυναικών που συμμετέχουν στο Ευρωκοινοβούλιο το οποίο ολοκληρώνει τώρα τη θητεία του ανέρχεται σε 36,4%. Οι χώρες που εκπροσωπούνται περισσότερο από γυναίκες παρά από άνδρες ευρωβουλευτές είναι η Φινλανδία (10 γυναίκες, 3 άνδρες), η Ιρλανδία (6 γυναίκες, 5 άνδρες) και η Κροατία (6 γυναίκες, 5 άνδρες)· ίσο αριθμό ανδρών και γυναικών ευρωβουλευτών έχουν η Σουηδία και η Μάλτα. Η Ελλάδα έχει 5 γυναίκες και 16 άνδρες Ευρωβουλευτές.

Ο αριθμός των γυναικών που κατέχουν υψηλές θέσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βρίσκεται επίσης σε άνοδο. Σήμερα, πέντε από τους 14 αντιπροέδρους και 11 από τους 23 πρόεδρους επιτροπών είναι γυναίκες, σε σχέση με τρεις αντιπροέδρους και οχτώ προέδρους επιτροπών κατά την προηγούμενη θητεία.

Κατά τη φετινή ημέρα της γυναίκας, στις 8 Μαρτίου, μια ομάδα γυναικών που εργάζονται σε υπηρεσίες της Ε.Ε. προχώρησε σε μια συμβολική κίνηση καλύπτοντας τα πορτρέτα όλων των ανδρών πρώην προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ακάλυπτα έμειναν μόνο δύο πορτρέτα, της Σιμόν Βέιλ (1979-1982) και της Νικόλ Φοντέν (1999-2002). Σαράντα χρόνια, δύο γυναίκες πρόεδροι.

Ας δούμε ποιες χώρες έχουν το υψηλότερο ποσοστό υποψήφιων γυναικών στις επικείμενες ευρωεκλογές (23-26 Μαΐου). Η Statista συνέθεσε το παρακάτω γράφημα με βάση τα στοιχεία από την ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με αυτά, γυναίκες είναι το 50% των υποψήφιων Ευρωβουλευτών σε Ιταλία, Γαλλία και Σλοβενία. Σε Ισπανία και Πολωνία το ποσοστό των γυναικών υποψηφίων ανέρχεται στο 47%. Σε Ελλάδα, Αυστρία, Λουξεμβούργο και Κροατία το 43% των υποψηφίων είναι γυναίκες. Η Ουγγαρία και η Μάλτα εμφανίζουν το χαμηλότερο ποσοστό, μόλις 21% και 22% αντίστοιχα. Δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για το Βέλγιο, τη Φινλανδία, την Πορτογαλία και τη Σουηδία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X