ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ακροδεξιό στοιχείο αποκαλεί τον Έλον Μασκ το ανώτατο δικαστήριο της Βραζιλίας

Ζητά επίμονα τη διαγραφή λογαριασμών στο Χ που υπομονεύουν τη δημοκρατία

Του Ανδρέα Καραμήτα

Απασφάλισε ο Πρόεδρος του Ανωτάτου δικαστηρίου της Βραζιλίας εναντίον του Έλον Μασκ αφού ο δισεκατομμυριούχος και ιδιοκτήτης της πλατφόρμας Χ αμφισβήτησε δικαστικές αποφάσεις και εντολές που επιβλήθηκαν στον επιχειρηματία. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του δικαστηρίου αποκάλεσε την πλατφόρμα του επιχειρηματία ένα ακροδεξιό καταστροφικό κίνημα που στόχο έχει να αποσταθεροποιήσει την δημοκρατία.

Ο αυτοαποκαλούμενος εκπρόσωπος της ελευθερίας του λόγου Μασκ κατηγόρησε πριν 20 μέρες έναν από τους δικαστές του ανωτάτου για λογοκρισία και προδοσία του λαού της Βραζιλίας έπειτα αφού ζήτησε από το Χ να αφαιρέσει από την  πλατφόρμα ακροδεξιά στοιχεία που χρησιμοποιούν φασιστική ρητορική .

Ο  Λουής Ρομπέρτο Μπαρόζο, ο σημερινός πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, προειδοποίησε για το αυξανόμενο κύμα «αυταρχικού λαϊκισμού» και είπε: «Υπάρχει σαφώς μια ακροδεξιά ρητορική στον κόσμο. Η πλατφόρμα Χ μπορεί να είναι ένα κομμάτι αυτού».

«Πολεμάμε ισχυρούς εχθρούς της δημοκρατίας», είπε ο ανώτατος δικαστής στους Financial Times. «Και μερικοί άνθρωποι επικαλούνται την ελευθερία της έκφρασης όταν πραγματικά υπερασπίζονται ένα επιχειρηματικό μοντέλο που βασίζεται στη δέσμευση και, δυστυχώς, στο μίσος, στον εντυπωσιασμό και σε θεωρίες συνωμοσίας».

Ο Μπαρόζο, μιλώντας στο Ρίο ντε Τζανέιρο στο περιθώριο του J20, μιας συνόδου κορυφής των επικεφαλής των ανώτατων δικαστηρίων της G20, είπε ότι το ακροδεξιό κίνημα «προσπαθεί να δημιουργήσει ένα πρόβλημα που δεν υπάρχει» ισχυριζόμενο την ύπαρξη λογοκρισίας. Ωστόσο ο Ελον Μασκ απάντησε πως "Για την αλήθεια, επισκεφτείτε το X.com!" .

Αφού ο δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Alexandre de Moraes, διέταξε το X να μπλοκάρει πολλούς λογαριασμούς τον περασμένο μήνα, χωρίς να διευκρινίσει τους ακριβείς λόγους για την εντολή, ο Μασκ απάντησε ότι ο δικαστής ήταν «δικτάτορας» και δημοσίευσε εικόνες που τον κοροϊδεύουν στο διαδίκτυο.

Ο Μασκ αρχικά είπε ότι η πλατφόρμα δεν θα συμμορφωνόταν με τις δικαστικές εντολές, υποστηρίζοντας ότι παραβίαζαν τους νόμους της Βραζιλίας. Ο Χ αργότερα αντέστρεψε την πορεία του και συμφώνησε να συμμορφωθεί, αλλά ασκεί έφεση κατά της απόφασης του δικαστηρίου.

Οι αρχικές απειλές του Μασκ να μην συμμορφωθεί οδήγησαν τον Ντε Μοράες να συμπεριλάβει τον δισεκατομμυριούχο σε μια μακροχρόνια έρευνα για τις δραστηριότητες των λεγόμενων «ψηφιακών πολιτοφυλακών».

Τα τελευταία αρκετά χρόνια το Ανώτατο Δικαστήριο πίεσε να αντιμετωπίσει ακροδεξιά κινήματα, εστιάζοντας στην εντολή στις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να αφαιρέσουν την παραπληροφόρηση και τους λογαριασμούς που θεωρείται ότι υποκινούν τη βία ή ενέργειες κατά του δημοκρατικού κράτους.

Αυτό, ωστόσο, έχει προκαλέσει ισχυρισμούς για υπερβολική λογοκρισία, ιδίως καθώς όσοι έχουν τους λογαριασμούς τους εκτός σύνδεσης έχουν ελάχιστο ή μερικές φορές καθόλου τρόπο να ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης.

Ως απόδειξη των κινδύνων για τη δημοκρατία της Βραζιλίας, ο Μπαρόζο επεσήμανε μια πρόσφατη έρευνα της ομοσπονδιακής αστυνομίας, η οποία ισχυρίζεται ότι ο Μπολσονάρο και αρκετοί ανώτεροι στρατιωτικοί ανέπτυξαν λεπτομερή σχέδια για πραξικόπημα μετά την εκλογική ήττα του πρώην προέδρου το 2022. Η υποτιθέμενη συνωμοσία τελικά απέτυχε έξω και ο Μπολσονάρο αρνείται οποιαδήποτε αδικοπραγία.

Ο Μπαρόζο τόνισε επίσης τις ταραχές στη Βραζιλία τον περασμένο Ιανουάριο, όταν χιλιάδες υποστηρικτές του Μπολσονάρο εισέβαλαν και βανδάλισαν το Κογκρέσο, το ανώτατο δικαστήριο και το προεδρικό μέγαρο. Πολλοί από τους ταραχοποιούς ζήτησαν από τον στρατό να παρέμβει για να ανατραπεί η εκλογή του σημερινού αριστερού προέδρου Luiz Inácio Lula da Silva.

«Οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι υπερβάλαμε πρέπει να ξέρουν τι είδους δυνάμεις έπρεπε να πολεμήσουμε. Μιλάμε για ανθρώπους που ετοίμασαν ένα πραξικόπημα. Μιλάμε για ανθρώπους που εισέβαλαν με μανία», είπε ο Μπαρόζο.

Οι ακτιβιστές της ελευθερίας του λόγου έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι οι απαιτήσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου για κατάργηση περιεχομένου συνεχίστηκαν πολύ και μετά τον εκλογικό κύκλο της χώρας το 2022.

Ο Φερνάντο Σούλερ, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Insper στο Σάο Πάολο, ο οποίος έχει ασκήσει κριτική στο ανώτατο δικαστήριο, είπε: «Δημιουργήθηκε από το δικαστήριο μια ιδέα ότι εναπόκειται σε αυτούς να υπερασπιστούν τη δημοκρατία. Το λάθος είναι η υπόθεση ότι για να υπερασπιστείς τη δημοκρατία πρέπει να επιτρέψεις ή να ανεχτείς την παραβίαση θεμελιωδών συνταγματικών δικαιωμάτων».

Ο Μπαρόζο παραδέχτηκε ότι ήταν δύσκολο να γνωρίζουμε πού να τραβήξουμε τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ της ελευθερίας της έκφρασης και των επιθέσεων στη δημοκρατία, λέγοντας ότι «θα εξαρτάται πάντα από τους κινδύνους που διατρέχετε». Ωστόσο, είπε ότι η υποκίνηση βίας κατά του κράτους ήταν απαράδεκτη.

«Μπορείτε να επικρίνετε το Ανώτατο Δικαστήριο και να πείτε ότι δεν μου αρέσει. Ή μπορείτε ακόμη και να πείτε χειρότερα. Αλλά δεν μπορείτε να πείτε «ας εισβάλουμε σε αυτά τα κτίρια και ας απομακρύνουμε αυτούς τους ανθρώπους». Υπάρχει μια σαφής γραμμή μεταξύ αυτών των δύο πραγμάτων», είπε.

Πηγή: Financial Times 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Καραμήτα

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση