ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Κύπρος είναι από τις πιο «ακάθαρτες» ενεργειακά χώρες στο τοπίο της Ε.Ε.

Το «Green Agenda Summit» έφερε στο προσκήνιο την κρίσιμη ανάγκη για πράσινη μετάβαση

Του Ανδρέα Καραμήτα

Την αναγκαιότητα της πράσινης μετάβασης και της ενεργειακής αυτονομίας ανέδειξαν διακεκριμένοι επιχειρηματίες και κορυφαίοι διεθνείς ομιλητές και ακαδημαϊκοί που ασχολούνται με την οικονομία και το περιβάλλον στο «Green Agenda Cyprus Summit», που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στη Λευκωσία. Από τις παρουσιάσεις, η Κύπρος φάνηκε να είναι πολύ πίσω στα ζητήματα της πράσινης βιωσιμότητας.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασής του ο καθηγητής Οικονομίας, Περιβάλλοντος και Πράσινης Ανάπτυξης από την Οξφόρδη Cameron Hepburn, τόνισε πως η Κύπρος είναι από τις πιο «ακάθαρτες» χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που χρησιμοποιεί καύσιμα ορυκτής προέλευσης για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, με αποτέλεσμα όχι μόνο την επιβάρυνση του περιβάλλοντος αλλά και παραγωγή του ακριβότερου ρεύματος, το κόστος του οποίου πληρώνουν οι πολίτες. Ακόμη, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Hepburn αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν μία χώρα με τέτοια ηλιοφάνεια να μην είναι γεμάτη από φωτοβολταϊκά συστήματα για την ανάλογη παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), με στόχο την οικονομική ελάφρυνση των καταναλωτών. Ούτως ή άλλως, ο καθηγητής τόνισε πως οι Κύπριοι πληρώνουν το ακριβότερο ρεύμα σε σχέση με τους υπόλοιπους κατοίκους της Ε.Ε.

Η πράσινη μετάβαση, είπε ο καθηγητής, είναι και μία οικονομική ευκαιρία και για το κράτος, τους οργανισμούς τις επιχειρήσεις αλλά και τα νοικοκυριά. Μάλιστα τόνισε ότι μπορεί να υπάρχει και η άποψη πως η πράσινη μετάβαση έχει εξίσου υψηλά κόστη, αλλά τις περισσότερες φορές το λεγόμενο «κόστος», στην ουσία είναι μία επένδυση που αποφέρει αποδόσεις βραχυπρόθεσμα, μακροπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα. Η Κύπρος, αν και έχει δεσμευθεί να εκπληρώσει τους στόχους που έχουν τεθεί από την Ε.Ε. για την κλιματική αλλαγή και τις ΑΠΕ, έχει πολύ χαμηλή χρήση –περίπου της τάξεως του 20%.

«Κλειδί» η ενεργειακή αυτονομία

Από την πλειοψηφία των ομιλητών στο συνέδριο, τα συμπεράσματα φάνηκαν να είναι λίγο-πολύ κοινά και όλα με την προτροπή σε οποιαδήποτε συνθήκη οδηγεί στην ενεργειακή αυτονομία. Η στροφή προς τις ΑΠΕ, όπως η ηλιακή, η αιολική και η υδροηλεκτρική ενέργεια, μειώνει την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και συμβάλλει στη δημιουργία ενός βιώσιμου και φιλικού προς το περιβάλλον ενεργειακού συστήματος. Αυτή ακριβώς η μετάβαση ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια, μειώνοντας την εξάρτηση από εισαγωγές καυσίμων, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για χώρες με περιορισμένους φυσικούς πόρους.

"Είμαστε σε μια εποχή όπου η κλιματική κρίση μας δοκιμάζει σκληρά, και γι' αυτό καλούμαστε να είμαστε περισσότερο από ποτέ δημιουργικοί και αποφασισμένοι" ανέφερε η Υπουργός Γεωργίας κ.α Μαρία Παναγιώτου 

Παράλληλα, δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας σε τομείς όπως η κατασκευή και συντήρηση ανανεώσιμων εγκαταστάσεων, η έρευνα και ανάπτυξη τεχνολογιών καθαρής ενέργειας, και η ενεργειακή αποδοτικότητα. Η οικονομική ανάπτυξη υποστηρίζεται επίσης από τις επενδύσεις σε πράσινες υποδομές, οι οποίες μπορούν να κινητοποιήσουν κεφάλαια και να ενισχύσουν την καινοτομία. Η μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του κόστους ενέργειας μακροπρόθεσμα, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός πιο σταθερού οικονομικού περιβάλλοντος.

 

Επιπλέον, η πράσινη μετάβαση συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, μειώνοντας τη ρύπανση και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, γεγονός που έχει άμεσες και θετικές συνέπειες για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Συνολικά, η πράσινη μετάβαση όχι μόνο προάγει την ενεργειακή αυτονομία και την οικονομική ανάπτυξη, αλλά και θέτει τα θεμέλια για ένα βιώσιμο μέλλον. 

Η CYTA στην κούρσα της ενεργειακής αυτονομίας

Δεδομένων και των πιο πάνω, φαίνεται να ακολουθεί ένα πρόγραμμα προς την ενεργειακή αυτονομία, αλλά και να δράττει τις οικονομικές ευκαιρίες που προσφέρει η ενεργειακή μετάβαση. Ήδη ο εκτελεστικός διευθυντής του οργανισμού κ. Ανδρέας Νεοκλέους, ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου τη δημιουργία θυγατρικής εταιρείας με όνομα CYTAPOWER, η οποία θα διαχειρίζεται όλα τα συστήματα και τεχνικές υποδομές που έχουν να κάνουν με τις ΑΠΕ. Ο «δρόμος» προς την ενεργειακή αυτονομία της έχει ανοίξει με την αγορά 100 φορτιστών ηλεκτροκίνησης, υπηρεσία που θα προσφέρει στους Κύπριους καταναλωτές.

Οι οργανισμοί που έχουν στόχο την ενεργειακή τους αυτονομία θα έχουν και τεράστιο οικονονομικό όφελος. Σ΄ύμφωνα με τον κ. Νεοκλέους η CYTA έχει θέσει στόχο μέσω φωτοβολταικών συστημάτων να μειώνει συνεχώς το περιβαλλοντικό απωτύπα της

Σε αποκλειστικές δηλώσεις του στην «Κ», ο κ. Νεοκλέους τόνισε: «Η προσπάθεια που γίνεται είναι να μειωθεί το ενεργειακό κόστος του οργανισμού αλλά και να μειώσουμε σημαντικά το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα». Ερωτηθείς και για το ζήτημα της αγοράς και διάθεσης έξυπνων μετρητών ηλεκτρικού ρεύματος, ο εκτελεστικός διευθυντής μάς είπε ότι το ζήτημα αυτό βρίσκεται υπό δικαστική διαδικασία μετά και την έφεση που ασκήθηκε από μέρους τους για την αποτυχία των προσφορών. Εφόσον κερδηθεί η έφεση, η CYTA θα είναι έτοιμη να προσφέρει στους πελάτες της και αυτή την υπηρεσία.

Λαμβάνοντας υπόψη κανείς τα λεγόμενα του κ. Νεοκλέους, κατανοεί εύκολα πως ο οργανισμός θέτει τις βάσεις και την υποδομή για την είσοδό της στην αγορά ηλεκτρισμού και ενέργειας. Πηγές στην «Κ» ανέφεραν μάλιστα πως ο στρατηγικός σχεδιασμός της είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ενεργειακή επανάσταση ακολουθώντας τις επιταγές των καιρών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Καραμήτα

Ενέργεια: Τελευταία Ενημέρωση