
ΚΥΠΕ
Τις δεύτερες υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση με την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών είχε η Κύπρος κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2024, σύμφωνα με στοιχεία για τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας που δημοσίευσε η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ.
Σε σχέση με την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών (PPS) οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας ήταν οι υψηλότερες για τα νοικοκυριά στην Τσεχία (41,00), την Κύπρο (35,70) και τη Γερμανία (35,23). Οι χαμηλότερες τιμές με βάση το PPS καταγράφηκαν στη Μάλτα (14,33), το Λουξεμβούργο (15,39) και την Ουγγαρία (15,45).
Σε απόλυτους αριθμούς, μεταξύ των κρατών μελών, οι υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας καταγράφηκαν στη Γερμανία (39,43 ευρώ ανά 100 kWh), τη Δανία (37,63 ευρώ) και την Ιρλανδία (36,99 ευρώ). Οι χαμηλότερες τιμές καταγράφηκαν στην Ουγγαρία (10,32 ευρώ), τη Βουλγαρία (12,17 ευρώ) και τη Μάλτα (13,01 ευρώ).
Παρά τους σταθερούς μέσους όρους της ΕΕ, καταγράφονται σημαντικές μεταβολές των τιμών σε ορισμένες χώρες (σε τιμές σε εθνικό νόμισμα).
Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά αυξήθηκαν κατακόρυφα στην Πορτογαλία (+14,2% σε σύγκριση με το δεύτερο εξάμηνο του 2023), τη Φινλανδία (+13,6%) και τη Γαλλία (+12,9%). Εν τω μεταξύ, χώρες όπως η Λετονία (-17,8%), οι Κάτω Χώρες (-14,3%) και το Βέλγιο (-12,3%) παρουσίασαν σημαντικές μειώσεις τιμών.
Σταθερές τιμές πανευρωπαϊκά
Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, οι μέσες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά το δεύτερο εξάμηνο του 2024 παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό σταθερές, με ελαφρά μείωση στα 28,72 ευρώ ανά 100 kWh από 28,89 ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2024. Οι τιμές παραμένουν αρκετά πάνω από τα επίπεδα που καταγράφονταν πριν από την ενεργειακή κρίση του 2022.
Το 2024, το μερίδιο των φόρων στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος αυξήθηκε ελαφρώς από 24,3% σε 25,1% το δεύτερο εξάμηνο λόγω μικρών αυξήσεων της φορολογίας. Παρόλο που το συνολικό κόστος ενέργειας και προμήθειας στην ΕΕ μειώθηκε το 2024 σε σύγκριση με το 2023, το κόστος δικτύου αυξήθηκε σε 18 χώρες της ΕΕ, με αποτέλεσμα τη συνολική αύξηση του κόστους δικτύου της ΕΕ κατά 8,9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Όσον αφορά τις τιμές ηλεκτρισμού για καταναλωτές που δεν είναι νοικοκυριά, και αυτές παρέμειναν συνολικά σταθερές το δεύτερο εξάμηνο του 2024, με περισσότερες χώρες να σημειώνουν μειώσεις τιμών παρά αυξήσεις. Κατά μέσο όρο, οι τιμές χωρίς ΦΠΑ παρέμειναν σχετικά σταθερές στα 18,99 ευρώ ανά kWh, παρουσιάζοντας οριακή αύξηση από 18,67 ευρώ το πρώτο εξάμηνο του έτους.
Η σταθερότητα αυτή σηματοδοτεί σύμφωνα με τη Eurostat μια παύση στην πτωτική τάση που παρατηρήθηκε τον τελευταίο 1,5 χρόνο, υποδεικνύοντας ότι οι τιμές έχουν εξισορροπηθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2024. Εν τω μεταξύ, το μερίδιο των μη ανακτήσιμων φόρων και εισφορών ήταν ελαφρώς χαμηλότερο στο 15,9%, από 16,6% το πρώτο εξάμηνο του 2024.
Σε 19 χώρες της ΕΕ, οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας εκτός οικιακής χρήσης μειώθηκαν, ενώ σε έξι χώρες σημειώθηκαν αυξήσεις σε σύγκριση με το δεύτερο εξάμηνο του 2023. Αξιοσημείωτες μειώσεις παρατηρήθηκαν στην Αυστρία (-18,8%), τη Γαλλία (-16,3%) και το Βέλγιο (-16,1%), κυρίως λόγω της μείωσης του κόστους ενέργειας και προμήθειας και αυξήσεις στην Πορτογαλία (+14,7%), την Τσεχία (+11,8%) και τη Δανία (+9,8%), που αποδίδονται κυρίως στην αύξηση του κόστους δικτύου και στη σταδιακή κατάργηση των φορολογικών μειώσεων και επιδοτήσεων.