ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 14:46
 

Άμεση ανάλυση: Απομακρύνεται ο πόλεμος, παραμένουν οι προκλήσεις

Παραμένει σε υψηλά επίπεδα η ένταση στον Περσικό Κόλπο

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Το νέο διάγγελμα του Προέδρου των ΗΠΑ, λίγο μετά την επίθεση του Ιράν σε αμερικανικούς στρατιωτικούς στόχους στο Ιράκ, αφήνει πίσω του στις πρωτεύουσες της περιοχής ανάμεικτα συναισθήματα. Σε Άγκυρα, Βαγδάτη και Τεχεράνη καλά ενημερωμένες πηγές θεωρούν σημαντικό το γεγονός ότι οι ΗΠΑ αποφεύγουν να εστιάσουν σε στρατιωτικού τύπου λύσεις. Όπως επισημαίνεται, η στάση του Προέδρου Ντόναλτ Τραμπ οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο έλαβε χώρα η ιρανική επίθεση, κυρίως η έγκαιρη, έμμεση ενημέρωση της Ουάσιγκτον για την επικείμενη επίθεση, δια μέσου της Βαγδάτης, γεγονός που εμπόδισε την απώλεια ζωών. 

Παρόλα αυτά, στα όσα τονίζει ο κ. Τραμπ λίγο μετά την ιρανική επίθεση ξεχωρίζουν αρκετά προβληματικά σημεία. Πηγές της «Κ» εστιάζουν σε τουλάχιστον τρία σημεία, που το επόμενο διάστημα θα απασχολήσουν την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Τι προβληματίζει την Τεχεράνη;

Πρώτον, η ιρανική πλευρά θεωρεί απαράδεκτη την αναφορά του Προέδρου των ΗΠΑ στην υποτιθέμενη προσφορά χρηματικής αμοιβής στην Τεχεράνη ως αντάλλαγμα για την συμφωνία για τα πυρηνικά. Η ιρανική πλευρά υπενθυμίζει ότι πρόκειται για κονδύλια που ανήκαν ανέκαθεν στον ιρανικό λαό, τα οποία μπλόκαραν οι ΗΠΑ μετά την επανάσταση του 1979, και αποδεσμεύτηκαν στην συνέχεια στα πλαίσια μιας συμφωνίας που ενέκριναν πολλές ξένες κυβερνήσεις.

Δεύτερον, η Τεχεράνη επιμένει ότι ποτέ δεν δεσμεύτηκε για το οριστικό κλείσιμο το κεφαλαίου της πυρηνικής ενέργειας. Η συμφωνία, με την οποία διαφωνεί ο Πρόεδρος Τραμπ δεν απέκλειε την χρήση της πυρηνικής ενέργειας για τις οικονομικές και ενεργειακές ανάγκες και απαιτήσεις του Ιράν, γεγονός που είτε δεν γνωρίζει είτε παραγνωρίζει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Τρίτον, ο Πρόεδρος Τραμπ παραγνωρίζει το μεγάλο κύμα του περσικού εθνικισμού που έχει ξεσηκώσει οι τελευταίες εξελίξεις στο Ιράν. «Επικίνδυνες» αναφορές στα πολιτισμικά μνημεία των Ιρανών και στον πολιτισμό της χώρας έρχονται να ρίξουν λάδι στην μεγάλη φωτιά.

Ο κίνδυνος παραμένει

Εν συντομία λοιπόν, οι πρωτεύουσες της περιοχής συμπεραίνουν ότι λίγες ώρες μετά την ιρανική επίθεση στις αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο Ιράκ, η απειλή ενός γενικευμένου πολέμου έχει προσωρινά απομακρυνθεί από τον ορίζοντα της Μέσης Ανατολής.
Παρόλα αυτά η απειλή δεν παύει να υφίσταται. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι πριν από λίγες ώρες, ο θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν προειδοποίησε με νέες απειλές τις ΗΠΑ. «Όσο δεν αλλάζουν στάση οι δυο πλευρές, δεν επιχειρούν πραγματικό και ουσιαστικό διάλογο, ο κίνδυνος θα παραμένει ζωντανός», σημείωνε το βράδυ της Τετάρτης μια τουρκική πηγή της «Κ».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Σ. Περδίος: Η εθνική στρατηγική για τον τουρισμό υλοποιείται

«Οσοι περισσοτεροι τουριστες έρθουν τοσο το χειρότερο για μας Ο κίνδυνος από τον κορωνοιό πολλαπλασιάζεται ...»
Haris  |  22:16

Ανοίγει η βεντάλια των ελέγχων από χώρες με κορωνοϊό

«Μα αγαπητέ Υπουργέ, οι περισσότεροι που έρχονται Κύπρο από Ιταλία, δεν έρχονται με απευθείας πτήσεις, ...»
Ένας Πολίτης  |  11:25

Το τραγικό απόφθεγμα

«"...Όπως ήταν αναμενόμενο και οι τρεις ομάδες διέψευσαν την εμπλοκή τους στο καταγγελλόμενο σκάνδαλο. ...»
Χρίστος  |  09:57

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X