Ανακοίνωσε νέες κυρώσεις κατά Ιράν ο Ντόναλντ Τραμπ

Θα έχουν στόχοκαι τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη της χωράς Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ

Newsroom K

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η Ουάσινγκτον θα επιβάλει νέες «δριμύτατες» κυρώσεις εις βάρος της Τεχεράνης, εν μέσω των διαρκώς κλιμακούμενων εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος ανέφερε ότι οι κυρώσεις θα έχουν στόχο και τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Όπως είπε, οι κυρώσεις αυτές μπορεί να διαρκέσουν «για χρόνια».

«Θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε την πίεση στην Τεχεράνη», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος μιλώντας από το Οβάλ Γραφείο σε δημοσιογράφους.

Τα νέα τιμωρητικά μέτρα έρχονται μια εβδομάδα μετά την κατάρριψη ενός αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους από το Ιράν.

Ωστόσο ο ένοικος του Λευκού Οίκου επισήμανε τόνισε ότι το εκτελεστικό διάταγμα για τις νέες κυρώσεις θα υπογραφόταν ανεξάρτητα από την κατάρριψη του αεροσκάφους.

Επανέλαβε ότι δεν θα επιτρέψει στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, ότι η Τεχεράνη πρέπει να σταματήσει να χρηματοδοτεί την τρομοκρατία, ότι δεν επιθυμεί πόλεμο με το Ιράν και ότι θα ήθελε πολύ να συνάψει μια συμφωνία με την Ισλαμική Δημοκρατία.

Οι Ευρωπαίοι προειδοποιούν το Ιράν να τηρήσει τις δεσμεύσεις του

Η Γαλλία, η Βρετανία και η Γερμανία προειδοποίησαν επισήμως το Ιράν για τις σοβαρές συνέπειες με τις οποίες θα βρεθεί αντιμέτωπη η Τεχεράνη στην περίπτωση που περιορίσει τη συμμόρφωσή της προς την πυρηνική συμφωνία του 2015, όπως ανέφεραν Ευρωπαίοι διπλωμάτες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, τρεις διπλωμάτες είπαν ότι οι ευρωπαϊκές χώρες που έχουν υπογράψει τη συμφωνία αυτή έκαναν διπλωματικό διάβημα στις 22 Ιουνίου. Οι δύο από αυτούς σημείωσαν ότι ο στόχος ήταν να προειδοποιηθεί το Ιράν ειδικά για την περίπτωση που άρει τη δέσμευσή του σε αυτήν τη συμφωνία.

Δεν είναι σαφές τι είδους συνέπειες θα αντιμετωπίσει το Ιράν.

Η Τεχεράνη διαμήνυσε ότι δεν θα δώσει στις ευρωπαϊκές δυνάμεις περισσότερο χρόνο, πέραν της 8ης Ιουλίου, για να διασώσουν στη συμφωνία αυτή. Απειλεί μάλιστα ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει στον εμπλουτισμό ουρανίου αν η Ευρώπη δεν καταφέρει να την προστατεύσει από τις αμερικανικές κυρώσεις.

Newsroom K

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση