ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ανάλυση: Πώς το καθεστώς του Κιμ έχει γίνει πλέον ακόμη πιο επικίνδυνο

Ηδη το βορειοκορεατικό καθεστώς προθέρμανε τους στρατιωτικούς του μυς με την εκτόξευση το πρωί της Πέμπτης ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου

Η Πιονγιάνγκ ανεβάζει μεθοδικά τον δείκτη κινδύνου ανάφλεξης στην κορεατική χερσόνησο, αλλά και πολύ πέρα από αυτήν, με κινήσεις της τις τελευταίες εβδομάδες που προξενούν μεγάλη ανησυχία σχεδόν σε όλο το βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη.

Η αποστολή, όπως είναι πλέον πασιφανές, χιλιάδων στρατιωτών στη Ρωσία με πιθανότατη ανάμειξη στον πόλεμο κατά των Ουκρανών, η συνεχής όξυνση της αντιπαράθεσης με τον κορεατικό Νότο, η αλλαγή του δόγματος περί ενός λαού στην κορεατική χερσόνησο με την ανατίναξη δρόμων και γεφυρών, και η εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς, καθιστούν τη Βόρεια Κορέα σημαντικά πιο επικίνδυνη για γείτονες και μη, επισημαίνουν Δυτικοί παρατηρητές.

Η εκπαίδευση, κατά τις πληροφορίες πολλών δυτικών μυστικών υπηρεσιών, έως και 12.000 Βορειοκορεατών στρατιωτών στη Ρωσία και η αναμενόμενη ανάπτυξή τους στη μερικώς κατεχόμενη από τους Ουκρανούς περιφέρεια του Κουρσκ έχει έντονο άρωμα Ψυχρού Πολέμου, αν δεν συνιστά και αντιστροφή του εμφυλίου στην Κορέα πριν από σχεδόν 75 χρόνια (1950-1953), όταν Δυτικοί έσπευδαν στην Κορέα να πολεμήσουν τους κομμουνιστές.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απαίτησε μάλιστα πολύ σθεναρότερη απάντηση της Δύσης στη βέβαιη κατά το Κίεβο συμμετοχή του βορειοκορεατικού στρατού στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο, ενώ και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, έχει προειδοποιήσει για «επικίνδυνη κλιμάκωση» εάν επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο.

Η ενίσχυση με «αρβύλες στο χώμα» είναι πολύτιμη για τον χειμαζόμενο ρωσικό στρατό, που έχει χάσει πάνω από 600.000 στρατιώτες στους 32 μήνες του πολέμου με την έτι αδάμαστη Ουκρανία, σύμφωνα με ουκρανικούς και δυτικούς υπολογισμούς. Η ενίσχυση αυτή, φοβάται η Νότια Κορέα, μπορεί να έρθει όμως με το κρίσιμο αντάλλαγμα της παροχής από τη Μόσχα στην Πιονγιάνγκ ευαίσθητης πυραυλικής ή και πυρηνικής τεχνολογίας.

Αντίστοιχους φόβους εξέφρασε την Τετάρτη και το Πεντάγωνο στις ΗΠΑ, με τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας, Λόιντ Οστιν, να φέρεται κατά τα ρεπορτάζ να διαβλέπει ότι οι σχέσεις Μόσχας – Πιονγιάνγκ θα εξελιχθούν σε κάτι αντίστοιχο των σχέσεων που έχει η Ρωσία με το Ιράν, και θα περιλαμβάνουν και την ανταλλαγή κρίσιμων στρατιωτικών πληροφοριών σε τακτική βάση, όπως μετέδωσε το CNN.

Ηδη το βορειοκορεατικό καθεστώς προθέρμανε τους στρατιωτικούς του μυς με την εκτόξευση το πρωί της Πέμπτης ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου, ο οποίος κατέγραψε τη μεγαλύτερη διάρκεια πτήσης που έχει σημειωθεί από βλήμα της Βόρειας Κορέας μέχρι σήμερα. Πρόκειται για την πρώτη τέτοια εκτόξευση εδώ και σχεδόν έναν χρόνο. Δεν είναι λίγοι στην Απω Ανατολή (σε Νότια Κορέα και Ιαπωνία) που αναμένουν και κάποια πυρηνική δοκιμή από τον Κιμ Γιουνγκ Ουν την επόμενη εβδομάδα, για να συμπέσει με τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

Και στο Πεκίνο

Η ανησυχία για τη νέα πορεία που χαράσσει ο Κιμ δεν επηρεάζει μόνο τις δυτικές χώρες ή τις δημοκρατικές κυβερνήσεις της Απω Ανατολής. Ανήσυχο είναι και το Πεκίνο για την αλματωδώς αυξανόμενη συνεργασία της Βόρειας Κορέας με τη Ρωσία, και δεν διστάζει να δείξει τη δυσμένειά του για τη στροφή της Πιονγιάνγκ προς της Μόσχα και τον Πούτιν, όπως επισημαίνουν οι Financial Times.

Το γεγονός αυτό ασφαλώς και προσθέτει στις δυτικές ανησυχίες, καθώς άλλο είναι να επηρεάζεται ο Κιμ από τη Ρωσία, που εδώ και κοντά τρία χρόνια έχει εισβάλει και πολεμά σε γειτονικό κράτος, και άλλο από το σαφώς πιο συγκρατημένο και μετρημένο καθεστώς στην Κίνα.

Εξαιρετικά ανησυχητική για τους παρατηρητές στην κορεατική χερσόνησο είναι και η (συμβολική;) ανατίναξη δρόμων και γεφυρών που συνδέουν τον Βορρά με τον Νότο και δείχνει ότι ο Κιμ εγκαταλείπει το βασικό δόγμα της επανένωσης της χερσονήσου. Στο ίδιο πνεύμα είναι και η ανακήρυξη της Νότιας Κορέας ως «εχθρικού κράτους» προς τη Βόρεια, το οποίο πρέπει οι ένοπλες δυνάμεις της «να υποδουλώσουν».

Ο Κιμ μάλιστα ξήλωσε ένα μνημείο στην Πιονγιάνγκ με μήνυμα υπέρ της επανένωσης της χερσονήσου και δήλωσε ότι κάτι τέτοιο πλέον «είναι αδύνατον». Για τον ίδιο λόγο έδωσε εντολή διάλυσης των οντοτήτων που εργάζονται για τον διάλογο και τις σχέσεις Βορρά – Νότου.

Υπάρχουν και άλλα δεδομένα που εντείνουν την ανησυχία. Ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Γιουν Σουκ-Γέολ έχει σφυρηλατήσει μια πολύ πιο σκληρή πολιτική έναντι του Βορρά, ενώ τον τελευταίο καιρό έχουν επαναρχίσει οι νοτιοκορεατικές εκπομπές προπαγάνδας με στόχο τους Βορειοκορεάτες στρατιώτες στα σύνορα και πιο πίσω από αυτά. Την ίδια ώρα, δεκάδες μπαλόνια γεμάτα σκουπίδια ταξιδεύουν από Βορρά προς Νότο…

Σε όλα αυτά προστίθεται και η απεγνωσμένη προσπάθεια απόκρουσης της επέλασης ενός αόρατου εχθρού από τον Νότο: Της μουσικής K-pop, του δημοφιλούς μουσικού κινήματος δυτικότροπης μοντέρνας μουσικής που είναι πολύ δημοφιλής σε πολλές χώρες του κόσμου και πλέον φτάνει και στα αυτιά των Βορειοκορεατών, χαρίζοντάς τους μια πολύ θετική εικόνα του δημοκρατικού Νότου. Σε μια επιχείρηση που θυμίζει έντονα την Ευρώπη του Ψυχρού Πολέμου, όταν η τότε Ανατολική Γερμανία (και όχι μόνο) προσπαθούσε να ρίξει παράσιτα στα δυτικογερμανικά ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα, η Βόρεια Κορέα πλέον έχει καταστήσει έγκλημα που τιμωρείται με φυλάκιση την κατανάλωση πολιτιστικών προϊόντων της Νότιας Κορέας, όπως η μουσική, οι ταινίες και οι τηλεοπτικές σειρές, επισημαίνει το περιοδικό Economist. Ούτε λόγος βέβαια για ιστοσελίδες από τον Νότο ή τη Δύση.

Η έγκυρη βρετανική επιθεώρηση μάλιστα συμπεραίνει ότι «είναι πλέον εύκολο να ξεφύγει από τον έλεγχο κάποια ένταση και να προξενήσει πόλεμο στη χερσόνησο. Αντιθέτως, μια διαρκής ειρήνη φαντάζει πλέον ολοένα και δυσκολότερη».

Με πληροφορίες από Reuters, CNN, Financial Times, The Economist

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής και πώς η ανάλυση των γεγονότων μας επιτρέπει να δούμε πώς θα κινηθούν τα πράγματα
Του Γιάννη Ιωάννου
 |  ΚΟΣΜΟΣ