ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αποσταθεροποίηση του Ιράκ προκαλεί η κρίση στον Περσικό

Η ενίσχυση της πίεσης από ΗΠΑ και Ισραήλ απειλεί με κατάρρευση την εύθραυστη κυβερνητική συμμαχία στη Βαγδάτη

ΠΗΓΗ: AP

Κίνδυνο αποσταθεροποίησης αντιμετωπίζει το Ιράκ, εξαιτίας της σοβούσας κρίσης στον Περσικό Κόλπο και των επιθετικών πρωτοβουλιών του Ισραήλ και των ΗΠΑ, με στόχο την Τεχεράνη. Η ενίσχυση της πίεσης έχει προκαλέσει ρήγματα στις φιλοϊρανικές «φράξιες» στο Ιράκ, απειλώντας με κατάρρευση την εύθραυστη κυβερνητική συμμαχία στη Βαγδάτη και την ειρήνη στη χώρα.

«Οι περιφερειακές προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Ιράκ θα δυσχεράνουν την προσπάθεια του σιίτη Ιρακινού πρωθυπουργού Αμπελ Αμπντελ Μάχντι να θέσει υπό τον έλεγχό του τις ένοπλες πολιτοφυλακές», λέει η Ράντα Σλιμ, αναλυτής του Middle East Institute, στην Ουάσιγκτον.

Από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα, αεροσκάφη άγνωστης προέλευσης έχουν βομβαρδίσει τουλάχιστον εννέα φορές αποθήκες οπλισμού και στρατιωτικές βάσεις σιιτικών πολιτοφυλακών –γνωστών ως Λαϊκές Δυνάμεις Κινητοποίησης– στο Ιράκ, οι οποίες υποστηρίζονται από το Ιράν. Οι οργανώσεις αυτές κατηγορούν για τους βομβαρδισμούς το Ισραήλ.

Οι επιθέσεις αυτές οδήγησαν σε εκκλήσεις για αποχώρηση των 5.000 Αμερικανών στρατιωτών που παραμένουν στο Ιράκ. Η Ουάσιγκτον κατηγορεί, όμως, τη Βαγδάτη για την ολιγωρία της ιρακινής κυβέρνησης να ελέγξει τη δράση των σιιτικών πολιτοφυλακών, όπως προβλέπεται σε πρόσφατο νομοσχέδιο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: AP

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση