ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Χαλαρώνει τα περιοριστικά μέτρα η Αυστρία

«Επιθυμούμε να εξέλθουμε από αυτή την κρίση και οικονομικά το συντομότερο δυνατόν και να παλέψουμε για κάθε θέση εργασίας στην Αυστρία», δήλωσε ο συντηρητικός Καγκελάριος Σεμπάστιαν Κούρτζ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Χιλιάδες καταστημάτων σε ολόκληρη την Αυστρία αρχίζουν ξανά να λειτουργούν, καθώς θα είναι μία από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που θα χαλαρώσει τα περιοριστικά μέτρα που είχαν επιβληθεί λόγω κορωνοϊού, αν και η κυβέρνηση δηλώνει ότι η χώρα δεν έχει ξεπεράσει την κρίση ακόμα.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Αυστρία ήταν από τις χώρες που ενήργησε γρήγορα κατά την εξάπλωση του ιού, κλείνοντας σχολεία, μπαρ, θέατρα, εστιατόρια, καταστήματα που δεν πωλούν απαραίτητες προμήθειες και άλλους χώρους συγκέντρωσης ατόμων, περίπου πριν από τέσσερις εβδομάδες.

Έχει ζητήσει από τους πολίτες να μείνουν σπίτι και να εργαστούν από εκεί όπου είναι δυνατόν.

Μέχρι τώρα είχε καλά αποτελέσματα, έχοντας ανακοινώσει 368 θανάτους συνολικά, λιγότερες από τον καθημερινό απολογισμό νεκρών ορισμένων μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών.

Η καθημερινή αύξηση των ανθρώπων που έχουν νοσήσει από τον ιό βρίσκεται σε χαμηλούς μονοψήφιους αριθμούς ποσοστιαία και οι αριθμοί αυτών που νοσηλεύονται έχουν σταθεροποιηθεί.

«Επιθυμούμε να εξέλθουμε από αυτή την κρίση και οικονομικά το συντομότερο δυνατόν και να παλέψουμε για κάθε θέση εργασίας στην Αυστρία», δήλωσε ο συντηρητικός Καγκελάριος Σεμπάστιαν Κούρτζ, επικεφαλής της κυβέρνησης συνασπισμού με τους Πράσινους, σε ανοιχτή επιστολή του προς τη χώρα το Σάββατο, παραμονή της Κυριακής του Πάσχα.

Την περασμένη εβδομάδα παρουσίασε όλα τα βήματα που θα ακολουθηθούν στο πλαίσιο σχεδίου για άνοιγμα διαφόρων τομέων της οικονομίας, αρχής γενόμενης από τα καταστήματα με εμβαδόν έως 400 τετραγωνικών μέτρων, περίπου το διπλάσιο ενός γηπέδου τένις, καθώς και όλων των φυτωρίων και των καταστημάτων DIY, την Τρίτη.

Θα ακολουθήσουν τα εμπορικά κέντρα, τα μεγαλύτερα καταστήματα και τα κομμωτήρια από την 1η Μαΐου.

Τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία θα ανοίξουν σταδιακά από τα μέσα Μαΐου, έχει αναφέρει ο κ. Κουρτζ.

Παραμένει ασαφές αν ακόμα και με περιορισμούς στον αριθμό των ανθρώπων που επιτρέπεται να βρίσκονται μέσα σε καταστήματα και την προϋπόθεση όλοι όσοι ψωνίζουν να φοράνε μάσκες, ο Κούρτζ στέλνει ένα αντιφατικό μήνυμα για τα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας τα οποία είναι σε ισχύ ως το τέλος Απριλίου.

Την Παρασκευή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνέστησε προσοχή, σημειώνοντας ότι η άρση των περιορισμών μπορεί να οδηγήσει σε «θανατηφόρα αναζωπύρωση», χωρίς να αναφερθεί συγκεκριμένα στην Αυστρία.

«Απλώς είμαι 100% σίγουρος ότι πράξαμε το σωστό και πράττουμε το σωστό», είπε ο κ. Κούρτζ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Kurier, η οποία δημοσιεύθηκε το Σάββατο.

Την ίδια ημέρα, δήλωσε στον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ORF ότι «δεν έχουμε ξεπεράσει την κρίση. Ο κίνδυνος είναι ακόμη ανάμεσά μας», καλώντας το κοινό να θέτει εαυτόν σε περιορισμό και να εφαρμόζει μέτρα αποφυγής των κοινωνικών επαφών.

Και άλλες δυτικές ευρωπαϊκές χώρες χαλαρώνουν τα περιοριστικά τους μέτρα, αν και με διαφορετικό τρόπο. Τη Δευτέρα η Ισπανία επέτρεψε ορισμένες δραστηριότητες, περιλαμβανομένων του οικοδομικού και του κατασκευαστικού τομέα να αρχίσουν ξανά εργασίες. Η Δανία θα ανοίξει και πάλι τους παιδικούς σταθμούς και τα σχολεία από την πρώτη έως την Πέμπτη δημοτικού την Τετάρτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση